Η εξάρθρωση της “Μαφίας των Ρομά”- Στην Ασφάλεια Αμαρουσίου τα κλοπιμαία

Ολοκληρώθηκε η παρουσίαση για την εξάρθρωση της “Μαφίας των Ρομά”. Στο κτήριο της Ασφάλειας Αμαρουσίου διατίθενται τα κλοπιμαία προς αναγνώριση, απο τους νόμιμους κατόχους τους.

https://youtu.be/nvz4pp7qsNk

Κοσμήματα, φύλλα χρυσού και ράβδοι με ασήμι, περισσοτερα απο 60 πολυτελή αυτοκίνητα, μετρητά πάνω #€600.000 σε μετρητά και βιβλιάρια με καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ, κατασχέθηκαν μεταξύ αλλων στην κατοχή των 41 συλληφθέντων και στις έρευνες 48ακομα καταζητούμενων μελών της “Μαφίας των Ρομά”.

Μετά τις διαρρήξεις μεσω των επαφών του επιχειρηματίας bon viveur σε “συνεργαζόμενο” κοσμηματοπωλείο του Κολωνακίου, τα μελη της “Μαφιας των Ρομα” προωθούσαν τα πολυτελή ρολόγια, έναντι “αντιτίμου” για “εκλεκτό” πελατολόγιο..

Στην οργανωμένη εγκληματική ομάδα, για τρείς Αστυνομικούς διακριβώθηκε η συμμετοχή τους ως πληροφοριοδότες, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή και αλλων ενστόλων απο το Εσωτερικών Υποθέσεων.

Εινα μερικά απο τα στοιχεία της υπόθεσης τα οποία αποκάλυψε ο ΔΔιοικητη της Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης, στην επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης (04/11) για την εξάρθρωση της σειράς.

«Η σημερινή παρουσίαση αποκτά ένα ξεχωριστό χαρακτήρα γιατί η Ελληνική Αστυνομία κατάφερε ένα αποφασιστικό, ένα καίριο «χτύπημα» στο πλέον δομημένο και άρτια οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο, που δρούσε συστηματικά τα τελευταία χρόνια, διαπράττοντας σωρεία ληστειών και διαρρήξεων σε όλη τη χώρα.
Μετά από έρευνες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, που διήρκεσαν πάνω από ένα χρόνο» ανέφερε ο Υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ.
ΕΛΑΣ: «Καταφεραμε να αποδομήσουμε οριστικά τη δράση τους»
«Από την πρόοδο και την κλιμάκωση των ερευνών μας διαπιστώθηκε ότι το εγκληματικό δίκτυο είχε ως «ορμητήριο» περιοχές της Δυτικής Αττικής, με κύριο αντικείμενο το σχεδιασμό και το συντονισμό της δράσης των υποομάδων.
• Ήταν διαρθρωμένες σε δομικό μοντέλο «μαφίας οικογενειακού σχήματος»
• Λειτουργούσαν με βάση σχεδιασμό, που προέβλεπε αυτοτελή και αυτόνομη δράση
• Διέθεταν επιμέρους “βραχίονες”, που κάλυπταν όλο το πλέγμα της δράσης τους, από την πληροφοριακή υποστήριξη και τα προπαρασκευαστικά στάδια μέχρι τον τρόπο διάθεσης των κλοπιμαίων και τη νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων τους.
• Λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προστασίας για να αποφύγουν τον εντοπισμό και τη σύλληψη από τις αστυνομικές Αρχές.
Επιπλέον αξίζει να επισημανθεί ότι τα ηγετικά στελέχη του εγκληματικού δικτύου, έχοντας αποκομίσει από την εγκληματική τους δραστηριότητα μεγάλη οικονομική επιφάνεια, ζούσαν πολυτελή ζωή χωρίς να έχουν επαγγελματική δραστηριότητα ή άλλους πόρους διαβίωσης», αποκάλυψε ο Διοικητής Ασφάλειας Αττικής.
Στις 2 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονη αστυνομική επιχείρηση πανελλαδικής κλίμακας, μια από τις μεγαλύτερες Αστυνομικές επιχειρήσεις των τελευταίων ετών, για την ΕΛΑΣ, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 Αστυνομικοί και 37 Δικαστικοί Λειτουργοί. Την Αστυνομική επιχείρηση συντόνιζε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής ενώ συμμετείχαν κλιμάκια Αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, των Διευθύνσεων Άμεσης Δράσης και Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας, των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κατερίνης, των Τμημάτων Ασφαλείας Αμαρουσίου και Ραφήνας καθώς και τοπικών Διευθύνσεων Αστυνομίας της χώρας.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, συνελήφθησαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιοχές της επικράτειας 41 μέλη της “Μαφίας των Ρομά, σε περισσότερες από (60) έρευνες.
Μέχρι στιγμής τα μέλη της “Μαφίας των Ρομά” έχει διακριβωθεί η συμμετοχή τους προανακριτικά με (300) περίπου υποθέσεις- διαρρήξεις και κλοπές.
«Θα ήθελα να συγχαρώ τις Υπηρεσίες, για την άψογη συνεργασία που είχαμε σε όλα τα στάδια χειρισμού της μεγάλης αυτής υπόθεσης.
Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η σκληρή δουλειά και η μεθοδική έρευνα, σε συνδυασμό με τη στενή συνεργασία των Υπηρεσιών, στο πλαίσιο του ενιαίου επιχειρησιακού δόγματος της Αστυνομίας, αποτελούν την αιχμή του δόρατος στο διαρκή αγώνα που καταβάλλουμε για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την προστασία των πολιτών και του κοινωνικού συνόλου» τόνισε ο Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης.
Μαφια_Ρομα
Στο πλαίσιο της επιχείρησης εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν συνολικά (41) άτομα, ηλικίας από 19 έως 66 ετών (μεταξύ των οποίων 1 υπήκοος Συρίας, 1 υπήκοος Αλβανίας και 1 ομογενής από το Καζακσταν). Ταυτόχρονα, έχουν ταυτοποιηθεί άλλα (48) άτομα για τη συμμετοχή τους στις παράνομες δραστηριότητες των οργανώσεων, οι οποίοι και αναζητούνται για να συλληφθούν, μεταξύ των οποίων και τρεις Αστυνομικοί.
«Η εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων είναι αποτέλεσμα πολύμηνων και στοχευμένων αστυνομικών ερευνών και αναζητήσεων, οι οποίες υλοποιήθηκαν μετά από κατάλληλη αξιοποίηση – διασταύρωση στοιχείων, ταυτοποίηση του προφίλ των εμπλεκομένων (profiling) και αξιοποίηση ειδικών ανακριτικών τεχνικών.
Από τις παραπάνω έρευνες διακριβώθηκε όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας των εγκληματικών δικτύων.
• Εξακριβώθηκε η σύνθεση των μελών που αποτελούσαν κάθε εγκληματική ομάδα και υποομάδα και οι “ρολοι” τους, τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν, οι διευθύνσεις διαμονής τους και οι λοιποί χώροι (καβάτζες) που διατηρούσαν.
• Εξακριβώθηκε η μεθοδολογία δράσης τους (modus operandi) και οι διασυνδέσεις τους σε όλη την επικράτεια.
• Διαπιστώθηκε και εξετάζεται η περαιτέρω εμπλοκή Αστυνομικών, οι οποίοι κατά περίπτωση παρείχαν πληροφορίες ή ενεργούσαν με μέλη των ομάδων στην τέλεση αξιόποινων πράξεων.
• Διαπιστώθηκε η νομιμοποίηση εσόδων από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες, τα οποία επένδυαν σε κατασκευές πολυτελών κατοικιών και αγορά πολυτελών αυτοκινήτων«, ανέφερε η Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.
Σε περιπτώσεις επιπλοκών και συλλήψεων, τα μέλη της μίας οργάνωσης υποστήριζαν «επιχειρησιακά» τις δραστηριότητες της άλλης ομάδας.
Τα κλοπιμαία τα προωθούσαν σε συγκεκριμένους κλεπταποδόχους, οι οποίοι έχοντας αναπτύξει «κατάλληλο δίκτυο πελατών», τα διέθεταν στην αγορά, αποκομίζοντας παράνομα οικονομικά οφέλη, που διαμοιράζονταν τα μέλη της οργάνωσης.
Με τον τρόπο αυτό, τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων είχαν καταφέρει να διατηρούν στη κατοχή τους, για ελάχιστο χρονικό διάστημα, τα κλοπιμαία, ώστε να μην είναι δυνατή η διασύνδεσή τους με τις κλοπές που είχαν διαπράξει, σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου.
Τα μέλη της “Μαφίας των Ρομά” για να αποφεύγουν τον εντοπισμό και τη σύλληψη τους.
Παρακολουθούσαν τις συχνότητες του κέντρου της Άμεσης Δράσης μέσω ασυρμάτων, στις περιοχές όπου δραστηριοποιούνταν, με σκοπό την άμεση ενημέρωση των συνεργών τους και την έγκαιρη διαφυγή τους σε περίπτωση κινητοποίησης των αστυνομικών δυνάμεων. Γνώριζαν την κωδικοποίηση των σημάτων και των εντολών των ενδοασυρματικών επικοινωνιών, για τις οποίες είχαν ενημερωθεί από τους αστυνομικούς συνεργούς τους.
Τα μελη της “Μαφιας των Ρομά”, επικοινωνούσαν μεταξύ τους με συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, ενεργοποιημένες με στοιχεία άλλων ατόμων (ghost phones), ενώ συνομιλούσαν μεταξύ τους με κωδικοποιημένες εκφράσεις και σύνθετη ορολογία.
Επέλεγαν να κινούνται με οχήματα μεγάλου κυβισμού και ιπποδυναμης, ενω για την οδήγηση των οχημάτων τους χρησιμοποιούσαν έμπειρους οδηγούς, οι οποίοι λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα αντιπαρακολούθησης. Σε περιπτώσεις εντοπισμού των δραστών από Αστυνομικούς, ακολουθούσε πάντα καταδίωξη και δε δίσταζαν ακόμα και να εμβολίσουν τα αστυνομικά οχήματα.
Επιδίδονταν συστηματικά σε βανδαλισμούς των οικιών, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές. Σε κάποιες περιπτώσεις άφηναν ακόμα και τις βρύσες ανοικτές προκειμένου να πλημμυρίσουν τις οικίες.
Η πρώτη εγκληματική οργάνωση εμπλέκεται σε περισσότερες από (250) περιπτώσεις κλοπών – διαρρήξεων σε διάφορες περιοχές της Αττικής και κυρίως στα Βορειαονατολικά Προάστια (Κηφισιά, Εκάλη, Νέα Ερυθραία, Άγιο Στέφανο, Πικέρμι, Ραφήνα κ.λπ.) καθώς και σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Αποτελούνταν από τεσσερις αυτοτελείς επιχειρησιακές υποομάδες, τις οποίες διεύθυναν τέσσερα αρχηγικά μέλη. Τα αρχηγικά μέλη ήταν επιφορτισμένα με το συντονισμό των περιοχών, των χρονικών διαστημάτων και των στόχων που θα «επιχειρούσαν», ώστε η δράση της ομάδας τους να μην συμπίπτει με αυτή των άλλων υποομάδων.
Οι επιμέρους ομάδες πραγματοποιούσαν, διαρρήξεις σε πολυτελείς κατοικίες , από τις οποίες αφαιρούσαν χρήματα, κοσμήματα, χρηματοκιβώτια και άλλα τιμαλφή.
Μία από τις υποομάδες, η οποία αποτελούταν από επίλεκτα μέλη και των άλλων τριών δραστηριοποιούταν αποκλειστικά στη διάρρηξη γραφείων εργοστασίων και εταιριών. Οι δράστες, αφαιρούσαν συνήθως χρηματοκιβώτια, που περιείχαν μεγάλα χρηματικά ποσά, όπως επίσης προέβαιναν στην διάρρηξη αυτόματων μηχανημάτων ανάληψης χρημάτων (Α.Τ.Μ.) τόσο στην Αττική, όσο και στην ευρύτερη επικράτεια.
 04112016dtgada014s
Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση διέπραττε κλοπές – διαρρήξεις σε οικίες κυρίως της Δυτικής Αττικής, όπου αφαιρούσαν χρήματα, χρηματοκιβώτια και άλλα τιμαλφή. Στο πλαίσιο της εγκληματικής τουε δραστηριότητας, τα μέλη της, πραγματοποίησαν περισσότερες από (50) περιπτώσεις κλοπών – διαρρήξεων.
Τη συγκεκριμένη οργάνωση διηύθυνε ένα μέλος της και κύριο χαρακτηριστικό της ήταν ότι χρησιμοποιούσε ως «επιχειρησιακά» οχήματα, συνηθισμένα μικρά αυτοκίνητα πόλης, ώστε να μην προκαλούν την προσοχή των διωκτικών Αρχών και των πολιτών.
Για τη συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα προκύπτει, ότι είχε επεκτείνει τη δράση της και σε άλλες περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη, τα Ιωάννινα, τη Θεσσαλονίκη, την Ορεστιάδα κ.λπ. Παράλληλα, το αρχηγικό της μέλος με σκοπό τον εντοπισμό κατάλληλων προς διάρρηξη οικιών, πραγματοποιούσε συχνά ταξίδια στις προαναφερόμενες πόλεις και με τη βοήθεια μελών που διαβιούσαν σε αυτές, προχωρούσαν σε προπαρασκευαστικές πράξεις και στη συνέχεια σε διαρρήξεις και κλοπές.
«Σε περισσότερες από (60) έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, παρουσία δικαστικών λειτουργών, σε κατοικίες, καταστήματα και άλλους χώρους των δραστών, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, χρηματικό ποσό που ξεπερνά τις 600.000 ευρώ, τραπεζικά βιβλιάρια καταθέσεων με μεγάλα χρηματικά ποσά, χρυσές λίρες και φύλλα χρυσού, ράβδοι ασημιού άνω των 120 κιλών, πλήθος κοσμημάτων – χρυσαφικών, ρολογιών και λοιπών τιμαλφών ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.
Επιπλέον, βρέθηκαν πυροβόλα όπλα, φυσίγγια, μαχαίρια, ασύρματοι και πολύ μεγάλος αριθμός διαρρηκτικών εργαλείων, όπως κατσαβίδια, κόφτες, τροχοί κ.λπ., κινητά τηλέφωνα, πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών καθώς και ποσότητες ναρκωτικών.
Τέλος, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περισσότερα από (60) οχήματα μεταξύ των οποίων, τα «επιχειρησιακά» τους οχήματα και μεγάλος αριθμός υπερπολυτελών αυτοκινήτων», ανακοίνωσε η Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, για την υπόθεση.
Οι δράστες με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία οδηγήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές αρχές. Βαρύνονται – κατά περίπτωση – για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της ληστείας και των διακεκριμένων κλοπών, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, κατ’ εξακολούθηση, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, της πλαστογραφίας και της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Βίντεο απο την παρουσίαση για την εξάρθρωση της ” Μαφίας των Ρομά”