Έβρος: Βγαίνουν σε περιπολία τα τεθωρακισμένα MRAP Typhoon GSS-300 της .. ΕΛ.ΑΣ

Τα τεθωρακισμένα MRAP Typhoon GSS-300 ύστερα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποχαρακτηρισμού τους ως.. κατασχεμένα υλικά της ΔΑΕΑ

Στον Έβρο θα περιπολούν στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία στις Καστανιές, τα MRAP Typhoon GSS-300 τα οποία ανήκουν στον εξοπλισμό της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής . Η κρίση με την Τουρκία στα βόρεια σύνορά μας και το έδαφος που δεν επιτρέπει την κίνηση συμβατικών οχημάτων, οδήγησαν στην απόφαση αξιοποίησης των τεθωρακισμένων καθώς φέρουν όργανα επιτήρησης και με εξαιρετική ικανότητα αναρρίχησης.

Η κίνηση για  τα τεθωρακισμένα τύπου MRAP Typhoon GSS-300 καναδικής κατασκευής, σε κόμβοι στην Εθνική Οδό στο ρεύμα προς Λαμία (18/03) κατά της μετάβαση τους στην Αμυγδαλέζα για όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ένταξης στο στόλο χαρακτηρισμένων τροχοφόρων της ΕΛ.ΑΣ, προκάλεσε αίσθηση. Τα θηριώδη στρατιωτικά οχήματα τα οποία είχαν κατασχεθεί από το 2015 παρέμεναν στις αποθήκες του τελωνείου Πειραιά, αποδεσμεύτηκαν και αφού ολοκληρώθηκαν οι νομικές ενέργειες αποφασίστηκε να μετακινηθούν στον Έβρο, προκειμένου να συμβάλλουν στην προστασία των συνόρων μας.

Στον Έβρο με τις αστυνομικές δυνάμεις για περιπολία στα σύνορα

Στα αμπάρια του φορτηγού πλοίου Μ/V «Tychy», που είχε αποπλεύσει από τον λιμένα “La Spezia” της Ιταλίας και είχε προορισμό το λιμένα “Κhalid” της Λιβύης, εντοπίσθηκε στις 14 Μαΐου του 2015 νότια της Κρήτης, κατασχέθηκαν 16 στρατιωτικά και πολιτικά οχήματα, μεταξύ των οποίων  οκτώ οχήματα κατηγορίας MRAP Τyphoon GSS-300, πέντε θωρακισμένα τύπου Toyota Land Cruiser, δύο οχήματα BMW και ένα ακόμη μάρκας Mercedes.

Με συντηρητική δέσμευση μεταφέρθηκαν στις αποθήκες του ΣΤ’ Τελωνείου Πειραιά [σύμφωνα με τις απαγορεύσεις της παραγράφου 9 της απόφασης 1970/2011 του ΟΗΕ], ως στρατιωτικός και παραστρατιωτικός εξοπλισμός του οποίου απαγορεύεται η άμεση ή η έμμεση προμήθεια, πώληση ή μεταφορά στη Λιβύη. Το MRAP Τyphoon GSS-300 με μήκος 6,5 μέτρα, πλάτος 2,43 μέτρα, ύψος 2,37 μέτρα και βάρος 12,5 τόνους, δέχεται διμελές πλήρωμα και μπορεί να μεταφέρει 8 άρτια εξοπλισμένους στρατιώτες/αστυνομικούς.