Έβρος: Αναβαθμίζεται επιχειρησιακά η φύλαξη των συνόρων|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Μετά από χρόνια διαμαρτυριών για την έλλειψη εξοπλισμού των συνοριοφυλάκων στον Έβρο, φαίνεται πως ήρθε μια μικρή αναλαμπή μέσα στο γενικότερο σκοτάδι. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξασφάλισε από το ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και Εξωτερικών Συνόρων χρηματοδότηση ύψους 15.000.000 ευρώ. Μέρος των χρημάτων αυτών αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για την επέκταση της ηλεκτρονικής επιτήρησης των χερσαίων συνόρων μας με την Τουρκία.

image

Αρχικά, με προοπτική αύξησης, θα τοποθετηθούν 21 κάμερες ανίχνευσης καρδιακών παλμών και 40 θερμικές κάμερες, οι οποίες θα είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους και θα μεταδίδουν εικόνα και σήμα σε ένα ενιαίο κέντρο επιχειρήσεων για τον εντοπισμό κίνησης παράτυπων μεταναστών.
Από την χρησιμοποίηση των καμερών θα εξασφαλιστούν και ανθρώπινοι πόροι, οι οποίοι θα μπορούν να διατεθούν σε άλλες αποστολές. Όπως επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, η χώρα μας πήρε «έκτακτα» από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2016 περίπου 3.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 600.000 ευρώ θα διατεθούν για την στήριξη του σχεδίου «ΑΣΠΙΔΑ» στην προστασία των συνόρων μας με την Τουρκία για τον εντοπισμό παράτυπων μεταναστών, και τα υπόλοιπα 2.500.000 ευρώ για την στήριξη των δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας στα νησιά.
Στο ίδιο σχέδιο προβλέπεται η δημιουργία στην περιοχή ενός «υπερενισχυμένου» επιχειρησιακού κέντρου που θα ελέγχει κυρίως με τεχνικά μέσα τα σύνορα. Το κέντρο αυτό θα λαμβάνει εικόνα από όλα τα σημεία μέσω των θερμικών καμερών και των συσκευών ανίχνευσης παλμών και θα δίνει τις ανάλογες εντολές στο προσωπικό.


*Alexpoli.gr