Europol: Συντονισμένη επιχείρηση σε 7 Ευρωπαϊκές χώρες στην καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο Διαδίκτυο- Συμμετείχε η ΕΛ.ΑΣ

Η Ελληνική Αστυνομία φέτος συμμετείχε στην Κοινή Δράση υπό την μέριμνα της Europol, για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο Διαδίκτυο

Η Europol, διεξήγαγε την Τρίτη (03/11) συντονισμένη Ευρεία Αστυνομική Επιχείρηση,  στο πλαίσιο της ετήσιας εκστρατείας την οποία ξεκίνησαν Γερμανοί Εισαγγελείς, για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και την πρόκληση βίας στο διαδίκτυο μέσω αναρτήσεων. Φέτος για πρώτη χρονιά, στη συγκεκριμένη  επιχείρηση συμμετείχαν και άλλες 6 Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα με την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Νορβηγία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Τσεχία, υπό τον συντονισμό της Europol.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Europol, οι συντονισμένες επιχειρήσεις  των Υπηρεσιών Ασφαλείας, επικεντρώθηκαν σε διαδικτυακές καταχωρίσεις που προωθούν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία .

Σύμφωνα με τη Europol και Γερμανούς Εισαγγελείς, στο πλαίσιο της επιχείρησης, η Γερμανική Αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες σε 83 διαμερίσματα και σε κτήρια στο πλαίσιο των οποίων έχει κατασχέσει smart phones και laptops, ενώ ανακρίνονται 96 ύποπτοι για απεχθείς αναρτήσεις σε διαδικτυακές online πλατφορμες. Όπως αναφέρεται σε  ανακοίνωσή της Εισαγγελίας της Rheinland Palatinate, ένας από τους υπόπτους κατηγορείται για αντισημιτικά σχόλια, ενώ σε άλλον αποδίδονται κατηγορίες καθώς απείλησε γυναίκα πολιτικό στο διαδίκτυο.

Η Γερμανία έχει από τις πλέον αυστηρότερες Νομοθεσίες στον κόσμο, για τα αδικήματα της συκοφαντίας, της απειλής χρήσης βίας και για προτροπή σε διάπραξη εγκλημάτων, ενώ και η ποινική μεταχείριση για τους αρνητές του Ολοκαυτώματος και για υποκίνηση εχθρικών ενεργειών και ρητορικής μίσους εναντίον μειονοτήτων, επισείουν ποινές φυλάκιση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters, «Γερμανικός Νόμος ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το 2018 επιβάλλει στα κοινωνικά δίκτυα να διαγράφουν ή να μπλοκάρουν προφανώς βίαιο περιεχόμενο εντός 24 ωρών από τη στιγμή που θα δεχθούν καταγγελία σε διαφορετική περίπτωση αντιμετωπίζουν υψηλά πρόστιμα. Η συγκεκριμένη νομοθεσία βρίσκεται υπό στενή επεξεργασία, καθώς εντείνεται η ανησυχία για αναρτήσεις με περιεχόμενος ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο, ωστόσο η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του Νόμου, σε περιορισμό της έκφρασης ρητορική μίσους στη Γερμανία είναι περιορισμένη και πολλοί έχουν εκφραστεί επικριτικά, καθώς θεωρείται ότι έδωσε ώθηση σ’ ένα κύμα φασιστικών επιθέσεων τον περασμένο χρόνο».

Οι συντονισμένες επιχειρήσεις Υπηρεσιών Ασφαλείας , εντάσσονται σε ετήσια επιχείρηση την οποία ξεκίνησαν Γερμανοί Εισαγγελείς και φέτος προστέθηκαν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Βρετανία και η Τσεχία υπό τον συντονισμό της Europol.