Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς Π.Καμμένο για τη «λαθρομετανάστευση» σε έγγραφα του ΥΠΕΘΑ

Να απαλειφθεί από κείμενο διαβούλευσης του ΥΠΕΘΑ ο όρος «λαθρομετανάστευση» ζητούν με ερώτησή τους 12 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ερώτηση με πρωτοβουλία του Γιώργου Κυρίτση, συνυπογράφεται από 11 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, από τους Χρήστο Καραγιαννίδη και Θοδωρή Δρίτσα.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι ο όρος «λαθρομετανάστευση» χρησιμοποιείται συστηματικά στο κείμενο της διαβούλευσης του ΥΠΕΘΑ (της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης και της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων) σχετικά με την προμήθεια είκοσι πέντε (25) Drones και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού για δημιουργία σταθμών βάσης της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας και άλλων πόρων (Ε.Υ.ΣΥ.Δ. Τ.Α.Μ.Ε.Τ.Ε.Α.Π.) του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, στην οποία το ΥΠΕΘΑ θα είναι δικαιούχος.

«Η χρήση του όρου αυτού είναι αδόκιμη, τόσο πολιτικά όσο και νομικά. Ανήκει στη σημειολογία και φρασεολογία ακροδεξιών πολιτικών χώρων με ξενοφοβικές συμπεριφορές και μίσος προς τη διαφορετικότητα. Προσβάλλει το τεκμήριο αθωότητας και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων στους οποίους αναφέρεται. Ως εκ τούτου δεν πρέπει να έχει καμία θέση στον δημόσιο λόγο και ιδίως στη φρασεολογία του Δημοσίου. Όσον αφορά στη νομική πλευρά του ζητήματος, οι όροι ‘λαθρομετανάστευση’ και ‘λαθρομετανάστης’ δεν είναι σαφείς νομικά, που σημαίνει ότι δεν απαντώνται σε κανένα επίσημο έγγραφο της ελληνικής έννομης τάξης», με τους 12 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ζητούν από τον Πάνο Καμμένο στα έγγραφα να μην αναφέρεται ο όρος «λαθρομετανάστευση».