Έρευνα για αυθαίρετη αναγωγή με αναφορά σε 9000ΛΟΑΤ στην ΕΛΑΣ, στον Υπαστυνόμο της ΕΛ.ΑΣ

Ήταν η δήλωση του Αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ για “9000 Αστυνομικούς μέλη της ΛΟΑΤ κοινότητας”. Οι αντιδράσεις που προκάλεσε τον οδήγησαν σε επαναδιατύπωση και επισήμανση περί “αυθαίρετης αναγωγής”, ωστόσο Αστυνομικοί με μαζικές επιστολές τους προσβεβλημένοι από τους χαρακτηρισμούς, προς την ηγεσία προκάλεσαν έρευνα η οποία ανατέθηκε σε Αξιωματικό της Κρατικής Ασφάλειας

Με αφορμή το νομοσχέδιο για την «νομική αναγνώριση φύλου» πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης εκδήλωση του Τμήματος Δικαιωμάτων στον ΣΥΡΙΖΑ (06/07). Προσκεκλημένος ομιλητής – με άδεια του Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ- ο Υπαστυνόμος του Τμήματος Διωξης Ρατσιστικής Βίας της ΕΛΑΣ, Μιχάλης Λώλης, ο οποιος ανάφερε, μεταξύ άλλων, ότι «σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας των 45.000 Αστυνομικών, υπάρχουν 9.000 Λ.Ο.Α.Τ άτομα (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι κλπ) τα οποία φοβούνται και κρύβονται».

ΛΩΛΗΣ_ΣΥΡΙΖΑ_ΛΟΑΤΚΙ

Ό Μιχάλης Λωλης, Αξιωματικός της ΕΛΑΣ, έχει δηλώσει ανοιχτή τη σεξουαλική του ταυτότητα, ως ομοφυλόφιλος, σε συνέντευξή του με αδεια από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, είχε ενεργό δράση σε  ομάδας Αστυνομικών οι οποίοι επιχείρησα να συμμετάσχουν στο πρόσφατο Gay Pride της Αθήνας (10/06), ωστόσο το μπλοκ τους δέχθηκε επίθεση και εκδιώχθηκαν από άτομα του “χώρου “. Οι συνεντεύξεις που παραχώρησε στη συνέχεια δεκάδες, με την ιδιότητα του Αστυνομικού Αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ, με αδεια από το Αρχηγείο όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις- και περιεχόμενο των απαντήσεων του οι ιδιαίτερες σεξουαλικές του προτιμήσεις, ωστόσο προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις μεταξυ των ενστόλων της ΕΛΑΣ οι οποίοι του απευθύνθηκαν δημόσια.

Σε άλλες περιπτώσεις Αστυνομικοί που ένοιωσαν προσβεβλημένοι από τη δημόσια αυθαίρετη δήλωση του Αξιωματικού της ΕΛΑΣ, προχώρησαν σε “δήλωση”, τυπωσαν και φόρεσαν μπλούζες και κουπες που έγραφαν «Δεν είμαι από τους 9.000» εντός των Μεγάρων της Αλεξάνδρας και της Κατεχάκη.

9000_ΕΛΑΣ_GAYPRIDE_ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ

Έγγραφες διαμαρτυρίες στελεχών της ΕΛΑΣ διαβάστηκαν με αφορμή τη συγκεκριμένη δήλωση- (αυθαίρετη εκτίμηση) του Αξιωματικού τους Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, με τους υπογράφοντες να  ζητούν να πληροφορηθούν πώς προκύπτει κι αν υιοθετείται ο συγκεκριμένος αριθμός ομοφυλόφιλων Αστυνομικών και γιατί δεν υπήρξε παρέμβαση της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ για τις συγκεκριμένες δημόσιες δηλώσεις.

Στις αρχές του μήνα, ο Μιχάλης Λώλος, ενεργός στα κοινωνικά δίκτυα, είχε προβεί σε σχετική ανάρτηση με μια επισήμανση και επαναδιατύπωση των δηλώσεων του, καθώς επεσήμανε οτι πρόκειται για αυθαίρετη αναγωγή, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία και την επίσημη αποτυπώσει προσωπικού στα αρχεία της Διεύθυνσης προσωπικότητας ΕΛΑΣ.

“…αναφέρθηκα σε έρευνα του εξωτερικού για το ποσοστό LGBT ατόμων που Υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας. Με βάση την έρευνα αυτή, έκανα μια ίσως αυθαίρετη αναντιστοιχία για την ύπαρξη 9.000 LGBT ατόμων στα Σώματα Ασφαλείας στην Ελλάδα, ήτοι από τα 68.1111 στελέχη (Μητρώο Ανθρωπίνου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου, 16/3/2016), οι 9.000 είναι LGBT, δηλαδή το 7,5% του προσωπικού. Βέβαια πολλοί συνάδελφοι δεν άντεξαν ένα τέτοιο διασυρμό, βρήκαν τον αριθμό υπερβολικό, προσβλητικό και εξευτελιστικό, τόσο για τους ίδιους, όσο και για την Αστυνομία και έσπευσαν να φτιάξουν μπλουζάκια με την αναγραφή «Δεν είμαι ένας από τους 9.000»…” επισημαίνει ο Μιχάλης Λώλης.

Με αφορμή την επιλογή για δημόσιες τοποθετήσεις του Αξιωματικού της ΕΛΑΣ και τις επιστολές διαμαρτυρίας διατάχθηκε έρευνα από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. η οποια ανατέθηκε στην Κρατική Ασφάλεια,  προκειμένου να εξακριβωθεί αν το περιεχόμενο  των δηλώσεων του Αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ ανταποκρίνεται και σε ποιο στατιστικό ποσοστό, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ..”οφείλεται να εφαρμοστεί ο Πειθαρχικος Κώδικας που διέπει την παρουσία των στελεχών της ΕΛΑΣ καθώς σε διαφορετική περίπτωση, η επίμαχη δήλωσή επισύρει διασυρμό, με αναφορά σε αυθαίρετο αριθμό, προσβλητικό και εξευτελιστικό, για το ένστολο προσωπικό, αλλα και για την Αστυνομία”.. .

Αναμένεται άμεσα το επόμενο διάστημα να κληθούν οι εγκαλούντες Αστυνομικοί να καταθέσουν καθώς και ο επικαλούμενος Αξιωματικός της ΕΛΑΣ προκειμένου στη συνέχεια να εξακριβωθεί αν εμπίπτει σε παραβάσεις του Πειθαρχικού Κώδικα προκειμένου να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.