Περισσότερα από 30 άτομα συμμετείχαν στο κύκλωμα πλαστογράφων – δουλεμπόρων που εξάρθρωσε η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος, με τη συνδρομή της Αγγλικής Αστυνομίας. Στους κατηγορούμενους συγκαταλέγεται 28χρονος υπήκοος Αλγερίας, ο οποίος έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν από τις διωκτικές αρχές της Ισπανίας για τρομοκρατική δράση .
Περισσότερα από 30 άτομα συμμετείχαν στο κύκλωμα πλαστογράφων – δουλεμπόρων που εξάρθρωσε μετά από πολύμηνες έρευνες η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος, με τη συνδρομή της Αγγλικής Αστυνομίας. Η μυστική επιχείρηση ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο και είχε κωδική ονομασία «Persepolis» εξαιτίας της συμμετοχής μεγάλου αριθμού Ιρανών στο δίκτυο των λαθροδιακινητών.
Στους κατηγορούμενους συγκαταλέγεται ο 28χρονος υπήκοος Αλγερίας Khaled D., ο οποίος έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν από τις διωκτικές αρχές της Ισπανίας για τρομοκρατική δράση και του έχει επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα (Ισπανία). Σε βάρος του, όπως και σε βάρος όσων μελών της σπείρας διαφεύγουν στο εξωτερικό, θα εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης από τις Ελληνικές διωκτικές και ανακριτικές αρχές.
Τα μέλη του εγκληματικού δικτύου κατηγορούνται ότι διακινούσαν μέσω εταιρειών courier νοθευμένα ταξιδιωτικά έγγραφα σε κράτη – μέλη της Ε.Ε. και επιπλέον ότι προωθούσαν αεροπορικώς παράτυπους μετανάστες στο εξωτερικό, με πτήσεις κυρίως από το «Ελ. Βενιζέλος». Στην έρευνα για την υπόθεση συμμετείχαν οι διωκτικές αρχές αρκετών ευρωπαϊκών χωρών, ενώ στις 5 Δεκεμβρίου, η αστυνομία της Μ. Βρετανίας συνέλαβε σε παράλληλη επιχείρηση επτά μέλη του ίδιου εγκληματικού δικτύου.
Στο πλαίσιο της έρευνας προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης με έδρα την Αθήνα («πυρήνας» της Αθήνας) προμηθευόταν κλεμμένα ή απολεσθέντα διαβατήρια από συνεργούς τους στην Ισπανία. Στη συνέχεια είτε τα νόθευαν αντικαθιστώντας π.χ. τη φωτογραφία του νόμιμου κατόχου με άλλη είτε τα παραποιούσαν, αλλοιώνοντας τη φωτογραφία του διαβατηρίου με τη χρήση λέιζερ. Κάποια απ’ αυτά τα ταχυδρομούσαν σε συνεργούς τους στο εξωτερικό (κυρίως την Ισπανία και τη Γαλλία) ενώ άλλα τα χρησιμοποιούσαν για να διακινήσουν παράτυπους μετανάστες από την Αθήνα στην κεντρική και δυτική Ευρώπη, κυρίως τη Μ. Βρετανία.
Το κόστος του ταξιδιού από την Ελλάδα στην Ιταλία κυμαίνονταν από 3.000 έως 5.000 ευρώ, από τη Ελλάδα στη Γερμανία από 6.000 έως 9.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχα από την Ελλάδα στη Μ. Βρετανία μεταξύ 10.000 και 15.000 ευρώ.
Στο διάστημα που διήρκησε η αστυνομική έρευνα οι συλληφθέντες οργάνωσαν 25 ταξίδια παράτυπων μεταναστών προς κράτη – μέλη της Ε.Ε., τα περισσότερα από το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ προέκυψε ανάμειξή τους και στη μεταφορά –τον Οκτώβριο- αλλοδαπών από τα παράλια της Τουρκίας προς τη Μυτιλήνη και την Κω.
Από την άρση απορρήτου στα κινητά τηλέφωνα των υπόπτων αποκαλύφθηκε τέλος ότι τα μέλη του δικτύου διέθεταν «συνδέσμους» σε ευρωπαϊκές πρεσβείες στην Τεχεράνη εξασφαλίζοντας την έκδοση νόμιμων θεωρήσεων – visas. Για την υπόθεση έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου για αύριο, ενδεχομένως με την παρουσία εκπροσώπων των βρετανικών διωκτικών αρχών.
___________
* του Γιάννη Σουλιώτη , “Καθημερινή”