Επιχείρηση “λευκή άρτος”.. στο εδώλιο

Εκδικάζεται η υπόθεση σωματεμπορίας, την κωδική ονομασία “λευκή άρτος”, υπόθεση του 2008.

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων εκδικάζεται (31/03) η δίκη -ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και συνεχίζεται – η υπόθεση “λευκή αρτος”, την οποία είχε εξιχνιάσει το τμήμα Trafficking της Διεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφαλείας Αττικής, το 2008.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών με αριθμό 3540/2011, «από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού που συγκεντρώθηκε κατά τη διενεργηθείσα κύρια ανάκριση και την προηγηθείσα αυτής αστυνομική προανάκριση, και συγκεκριμένα από τις καταθέσεις μαρτύρων, τα έγγραφα και τις απολογίες των κατηγορουμένων, προέκυψαν τα εξής πραγματικά περιστατικά: Από έρευνες των αστυνομικών της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Υποδιεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος διαπιστώθηκε ότι από το 2006 ως τον Νοέμβριο του 2008 οι κάτωθι κατηγορούμενοι από κοινού ενεργώντας συγκρότησαν δομημένη εγκληματική οργάνωση, με αδιαμφισβήτητο αρχηγό τον … και δεύτερο τη τάξει τον αδελφό του … και τον … με διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση και με σκοπό τη διάπραξη πλειόνων κακουργημάτων: οικονομική και γενετήσια εκμετάλλευση (σωματεμπορία) αλλοδαπών γυναικών (ανηλίκων και ενηλίκων, σύμφωνα με το βούλευμα), αρπαγή από κοινού, επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού, ηθική αυτουργία, αγορά και διάθεση ναρκωτικών ουσιών, πλαστογραφίες μετά χρήσεως […] και νομιμοποίηση εσόδων από αυτήν τη δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση». Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αποδίδονται βαριές κακουργηματικές πράξεις στο σύνολο σχεδόν των 20 κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων ο ιδιοκτήτης ενός από τα μεγαλύτερα στριπτιζάδικα της πόλης, με ημερήσιες εισπράξεις πάνω από 20.000 ευρώ, ενώ παράλληλα κατέχει την κυριότητα αλυσίδας καταστημάτων αρτοπαρασκευασμάτων, και offshore στην Κύπρο. Οπως προέκυψε κατά την Αστυνομική έρευνα, ο συγκεκριμένος “επιχειρηματίας” ταξίδευε στην Ελλάδα από ανατολικές χώρες κοπέλες, με την υπόσχεση της καλύτερης ζωής, και απασχόλησης. Στην αρχή απασχολούσε τις νεαρές γυναίκες στις επιχειρήσεις αρτοπαρασκευασμάτων ενώ τους παρακρατούσε τα διαβατήρια, και στη συνέχεια τις εξωθούσε στην πορνεία, παρά τη θέλησή τους.

Από την Αστυνομία, είχε προσδιορισθεί ως η μεγαλύτερη διεθνής συμμορία trafficking με Έλληνες διακινητές. Επτά χρόνια μετά την εξάρθρωση του κυκλώματος οι βασικοί κατηγορούμενοι συνεχίζουν κανονικά τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Παρέμεναν ασύλληπτοι και καταζητούμενοι, ενώ τέθηκαν υπό κράτηση το 2008, με το παραπεμπτικό βούλευμα να περιλαμβάνει παραβάσεις για το “μισό” Ποινικό Κώδικα.

Για την υπόθεση, έχουν σχηματιστεί δύο δικογραφίες. Η υπόθεση που εκδικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αφορά τη δικογραφία που σχηματίσθηκε το 2008. Αγία τη δεύτερη δικογραφία, αν και έχει προσδιοριστεί δικάσιμος το 2012, με διαδοχικές αναβολές, έλαβε ημερομηνία δικασίμου γις τις 18/9/2015 .

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport