Εορτασμός Πολυτεχνείου, υπό αυστηρή "επιτήρηση".

Περισσότεροι από 7.000 αστυνομικοί διατίθενται στα μέτρα για την 41η επέτειο του Πολυτεχνείου. Σε Αστυνομική «εποπτεία» η Νομική Σχολή, το Χημείο και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, Πανεπιςτημιακα Ιδρύματα τα οποία περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό των εντονότερων μέτρων ασφάλειας για την διεξαγωγή των εκδηλώσεων της 41ης επετείου του Πολυτεχνείου.

Η ένταση μεταξύ φοιτητών και διοικητικών με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και την αναταραχή στον χώρο της παιδείας έχουν προκαλέσει προβληματισμο των επικεφαλής Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. για τις εκδηλώσεις εορτασμού του Πολυτεχνείου, και τις εμπροθετες ενέργειας “διαδηλωτών” να προβούν σε εμπρηστικές ενέργειες και ποινικές παραβασεις. Εντονη ανησυχία ωστοσο, προκαλούν οι απειλητικές «προσεγγίσεις» αγνώστων προς μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και των οικογενειών τους.
Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης (12/11) σύσκεψη στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγου Δημήτρη Τσακνάκη, υψηλόβαθμων Αξιωματικών της Αστυνομίας και των Πρυτάνεων των Πανεπιστημιακών Σχολών.
Έντονη ανησυχία προκαλεσε η ανακοινωση Φοιτητικών Συλλόγων για “προγραμματισμένη κατάληψη της Νομικής”, ανασύροντας “μνήμες” απο το πρόσφατο παρελθόν.
Στις 12 Φεβρουαρίου 2012, ημέρα ψήφισης οικονομικών μέτρων, η Νομική σχολή, ειχε αποτελέσει «ορμητήριο» ατόμων που πυρπολησαν υποκαταστήματα τραπεζών, εμπορικά καταστήματα και διατηρητέα κτίρια, ανάμεσα τους οι κινηματογράφοι Αττικό και Απόλλων που βρίσκονταν στην οδό Σταδίου. Απο την απογραφή ειχε διαπιστωθεί οτι είχαν καταστραφεί συνολικά 93 κτίρια, είχαν τραυματιστεί 76 πολίτες και είχαν συλληφθεί 79ατομα.
Στη συςκεψη εξετασθηκε το ενδεχόμενο περιφρούρησης των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων με τη δημιουργία Αστυνομικής «αλυσίδας», μετρό το οποίο όμως θα αποσπάσει μεγάλο αριθμό αστυνομικών δυνάμεων από άλλα κρίσιμα σημεία της πόλης, και γι αυτό αναζητούνται άλλες λύσεις αντιμετώπισης, στο ενδεχόμενο κατάληψης των Σχολών.
Η Σύγκλητος του ΕΜΠ μετά από συνεδρίασή της, κοινοποίησε στα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Δημόσιας Τάξης, καθώς και στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, πως «Η ομαλή εξέλιξη του εορτασμού εξαρτάται αποκλειστικά από εξωτερικούς, ως προς το Ίδρυμα, παράγοντες. Τα μέλη ή τα όργανα του ΕΜΠ (μέλη ΔΕΠ, φοιτητές, διοικητικοί, Σύγκλητος, Πρυτανεία κλπ) δεν έχουν νομική ή την ουσιαστική αρμοδιότητα ή δυνατότητα και για το λόγο αυτό αρνούνται κατηγορηματικά να αναλάβουν την οποιαδήποτε ευθύνη». Με τη συγκεκριμένη κοινοποίηση της απόφασης της, η Σύγκλητος δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την πρόληψη δολιοφθοράς, καταστροφών, ή βίας και καλεί την κυβέρνηση να καταρτίσει σχέδιο πρόληψης, χωρίς τραυματισμούς της ιστορικής μνήμης και του νοήματος της επετείου, αποτρέποντας κάθε καταστροφική πράξη καταστροφής, δολιοφθοράς ή βίας.

Αστυνομικές Δυναμεις απο την Περιφέρεια, αναμενεται να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις επιτήρησης και εφαρμογής της έννομης τάξης, ενω θα πραγματοποιούνται προληπτικές προςαγωγές υπόπτων από σημεία της πόλης στην επικείμενη προσπάθεια η απόπειρας μεμονωμένων ατόμων η οργανωμένης ομάδας να παρείσφρησουν στον όγκο των διαδηλωτών της καθιερωμένης πορείας προς την Αμερικανική πρεσβεία.
Στο πλαίσιο της διεξαγωγής των εκδηλώσεων για την 41η επέτειο του Πολυτεχνείου, η Τροχαία έχει προγραμματίσει έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις περιμετρικά του Εθνικόυ Μετσόβιου Πολυτεχνείου έως την πλατεία Κάνιγγος από το Σάββατο(15/11) έως και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (18/11).
Για τη Δευτέρα (17/11) ημέρα της πορείας, εχουν αποφασιστεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις οι οποιες θα επεκταθούν σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους: Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες σε αυτές οδούς. Οι παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες. Ακόμη, σύμφωνα με απόφαση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία – τρόλεϊ).