Έντονη ανησυχία λόγω αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού- 78νοσούντες στην Ελλάδα

Έκτακτη ενημέρωση πραγματοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, για τον κορονοϊό.

Έντονη ανησυχία από την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας το τελευταίο 24άωρο, έχουν αυξηθεί σε 79 περιστατικά- τα 25 καταγράφηκαν στην Αθήνα και τα 15 στη Θεσσαλονίκη.

Από 1η έως 31 Αυγούστου κρίνεται υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των εκκλησιών.

Σύμφωνα με την ενημέρωση απο τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, αποφασίστηκαν έκτακτα μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Από 1η και έως τις 31 Αυγούστου, κρίνεται υποχρεωτική η χρήση της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων λατρείας.
Από 1η μέχρι 15 Αυγούστου επιβάλλεται αναστολή επισκεπτηρίων σε γηροκομεία, άστεγοι, πρόσφυγες, νοσοκομεία, ωστόσο ειδική μέριμνα σε συνοδούς εξειδικευμένων περιστατικών. Απαγορεύεται η παραμονή συμπτωματικών συνοδών .
Από Δευτέρα 3 Αυγούστου έως 15 Αυγούστου έως αυστηρά 100 προσκεκλημένους σε κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, βαπτήσει, κηδείες κλπ).
Δεν επιτρέπεται η επίσκεψη ιατρικών επισκεπτών μέχρι 15 Αυγούστου
Παρατείνεται η απαγόρευση των πανηγυριών μέχρι και το τέλος του Αυγούστου.

Ρητή είναι η απαγόρευση όρθιων σε όλα τα κλειστά κέντρα. Ενω η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους όταν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις.

Ενώ επιβάλλεται επέκταση των περιορισμών κυκλοφορίας των λαθρομεταναστών στα ΚΥΤ και στις δομές κάθε είδους της χώρας.

Λοιμωξιολόγοι στην Κυβέρνηση: Γενικευμένη χρήση της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους

Με τις εξελίξεις, τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας υπό τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα εξετάζουν πλέον έντονη ανησυχία λογω της καθημερινής αύξηση της καταγραφής κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, και προκειμένου να προλάβουν ένα δεύτερο μεγάλο κύμα της πανδημίας έχουν εισηγηθεί τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Παράλληλα, ζητούν να εφαρμοστεί τηλε-εργασία, ενδεχομένως και με την παροχή οικονομικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις, αυστηρο όριο εισόδου σε καταστήματα- μπαρ, καφέ και beach bar-. Μεταξύ προτείνεται να ππεριοριστούν οι μεγάλες συναυλίες και να αναβληθούν τα παραδοσιακά πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα στους δημόσιους κλειστούς χώρους ή στους ιδιωτικούς εργασιακούς η χρήση του κλιματιστικού ειδικότερα για τα παλαιού τύπου- να περιοριστεί  καθώς προτείνεται το άνοιγμα των παραθύρων.

Καθημερινά στις πύλες εισόδου της χώρας πραγματοποιηθεί 9.000 δειγματοληπτικά τεστ και οι ταξιδιώτες αυτοπεριορίζονται για ένα 24ωρο μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων των τεστ.

Σημειώνεται ότι στα σύνορα της Κακαβιάς συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 2.000 έλεγχοι στις 11 και 12 Ιουλίου όπως και στις 14 και 15 Ιουλίου, καθώς όταν κρίνεται υποβάλλονται περεταίρω σε ελέγχους.