Ένστολοι σε Κατρούγκαλο: «Θα λογαριαστούμε στο πεζοδρόμιο και όποιος αντέξει»

Εντατικοποίηση των κινητοποιήσεών τους, στα νέα δεδομένα του ασφαλιστικού, προαναγγέλουν οι ένστολοι και απευθύνονται προς τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο, «Θα λογαριαστούμε στο πεζοδρόμιο και όποιος αντέξει».

Κατά τη διάρκεια συνάντησης συνδικαλιστικών εκπροσώπων των ενστόλων στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για τα νέα δεδομένα του ασφαλιστικού που παρουσίασε ο Υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος , παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού, και της φυσικής ηγεσίας της ΕΛΑΣ, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, και την πρόθεσή τους, να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αλγινή εντύπωση προκάλεσε στους συνδικαλιστές- Αστυνομικούς, Λιμενικούς, Πυροσβέστες, Στρατιωτικούς και στους Αρχηγούς των ενστόλων Σωμάτων- παρόντες στη συνάντηση, η “ωμότητα” και “κυνικότητα” με την οποία ο Υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος , παρουσίασε το σχέδιο του ασφαλιστικού που αφορά τους ενστόλους.
“Έδειχνε αποφασισμένος να προχωρήσει και να κάνει πράξη το σχέδιο νόμου, χωρίς καμία αλλαγή” σημειώνουν οι συνδικαλιστές, οι οποίοι μεταξύ των παρεβρισκομένων στη συνάντηση, άκουσαν τον αρμόδιο Υπουργό να τους αναφέρει, ότι “στο ασφαλιστικό δεν μπορούν να γίνουν ιδιώνυμες ή επιλεκτικές διακρίσεις, στο όνομα του δόγματος ότι όλοι οι εργαζόμενοι είναι ίσοι”. Σε ερωτήσεις συνδικαλιστών για τις ιδιατερότητες του λειτουργήματος που ασκούν, ως ειδικές επαγγελματικές κατηγορίες δεν αναγνώρισε καμιά διαφορά από τους υπόλοιπους εργασιακούς κλάδους.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε πως στον “ασφαλιστικό Αρμαγεδώνα”, δεν λαμβάνεται καμία πρόνοια για όλους όσοι έχουν θεμελιωμένα δικαίωμα, εκτός- ίσως- μόνο για όσους θα κάνουν αίτηση αποστρατείας και φύγουν πριν από την κατάθεση και ψήφιση του Σχεδίου Νόμου, προτρέποντας τους σε.. “εθελουσία έξοδο”, το συντομότερο, για όσους έχουν τις προαπαιτούμενες προϋποθέσεις, χωρίς να έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ο Νόμος να έχει αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2016.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των παρεβρισκομένων στη συνάντηση, για εκείνους που έχουν αποστρατευθεί αλλά δεν έχουν συμπληρώσει τα χρόνια για την χορήγηση εθνικής σύνταξης, ο Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι μπορούν να κάνουν αίτηση.. μετάταξης. Ενώ ανέφερε πως υπάρχει- ακόμα- παράθυρο για πιθανή εξαίρεση μη υπαγωγής του ΤΕΑΠΑΣΑ στο ΕΤΕΑ, στη συνέχεια έκλεισε τα όποια περιθώρια ακόμα και για το Πρόνοιας, το οποίο χορηγεί τα εφάπαξ.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι όλα τα ταμεία τους υπάγονται στον ενιαίο φορέα και θα επηρρεαστεί -προς τα κάτω- τον υπολογισμό του ΕΦΑΠΑΞ, ενώ δεν έδωσε καμία απάντηση στο εάν θα επηρεαστούν και οι συντάξεις, που λαμβάνουν σύζυγοι και τέκνα “θανόντων εν υπηρεσία”.
Για τα επαγγελματικά ταμεία, ο αρμόδιος Υπουργός, σε σχετική ερώτηση, απάντησε ότι η απόφαση εκκρεμεί ακόμα στο νομικό συμβούλιο ενώ για τους τομείς προνοίας Αστυνομικών, Πυροσβεστών και Λιμενικών, ανέφερε οτι θα εφαρμοστεί ενιαίος τρόπος υπολογισμού του ΕΦΑΠΑΞ όπως αυτοί ορίζονται στο Σχέδιο Νόμου για τους δημοσίους υπαλλήλους.
Οι συνδικαλιστές από την πλευρά τους, κρίνουν ότι με αυτούς τους χειρισμούς σε βάρος τους, η κυβέρνηση τους εμπαίζει, καθώς ως Υπουργός ο Γιώργος Κατρούγκαλος, θα μπορούσε να δώσει εντολή να προχωρήσουν οι εργασίες με πιο ταχείς ρυθμούς ενω προετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις, με συγκεντρώσεις ακόμη και.. καταλήψεις, με τους Λιμενικούς, Πυροσβέστες και Στρατιωτικούς, να εξετάζουν την ίδια κατεύθυνση.. κινητοποιήσεων, ενώ -μεταξύ άλλων- αποφάσισαν να σταθούν στο πλευρό των αγροτών και πιθανότατα αντιπροσωπείες τους να βρεθούν τις επόμενες ημέρες στο μπλόκα που έχουν στηθεί στις Εθνικές Οδούς.

omospondies_logo_poes.jpg
Στο διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο των Ομοσπονδιών Σωμάτων Ασφαλείας, που πραγματοποιήθηκε (22/01) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, συμμετείχαν για πρώτη φορά και συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να συζητήσουν και να αποφασίσουν την στάση που θα κρατήσουν στο φλέγον ζήτημα του ασφαλιστικού.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport