Ενωση Ν.Ιωαννίνων: Επιστολή διαμαρτυρίας προς την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ

Την αντίθεσή τους στις αιφνιδιαστικές μετακινήσεις συναδέλφων τους προς τα νησιά του Αιγαίου, λόγω του μεταναστευτικού ζητήματος, εκφράζουν τα μέλη της Ένωσης Αστυνομικών
Υπαλλήλων του Νομού Ιωαννίνων, με επιστολή τους προς τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑΣ

Αξιότιμε Αρχηγέ,

   Έκπληξη, προβληματισμό αλλά και απογοήτευση προκάλεσε η από 21-09-2015 αιφνιδιαστική διαταγή του Αρχηγείου, απόσπασης 174 Αστυνομικών (10 της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων) για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην περιοχή Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Η έκπληξη αφορά τον τρόπο με τον οποίο εν έτει 2015 αντιμετωπίζονται οι συνάδελφοι, καθώς διατάσσονται εντός 24ων ωρών να μεταβούν από την υπηρεσία τους στις περιοχές απόσπασης, γεγονός το οποίο εκτός του ότι είναι απάνθρωπο, δεν συνάδει και με τα οριζόμενα του Π.Δ. 100/2003 ,το οποίο καθορίζει λεπτομερώς τις μετακινήσεις του Αστυνομικού προσωπικού.

   Η απογοήτευση αφορά τους ίδιους τους συναδέλφους οι οποίοι με το αιτιολογικό ότι πέρασαν ένα ταχύρυθμο σεμινάριο χειρισμού συστήματος EURODAC, λήψης – καταχώρησης και καταγραφής αποτυπωμάτων, θεωρούνται «αναντικατάστατοι» με αποτέλεσμα να διατάσσονται να αποσπαστούν εκ νέου, για ένα ακόμη μήνα χωρίς να έχουν προλάβει να δουν τις οικογένειές τους αφού δεν παρήλθε ούτε καν εβδομάδα από την λήξη της προηγούμενης απόσπασής τους.

   Ο προβληματισμός αφορά την για μία ακόμη φορά άδικη αντιμετώπιση των κατοίκων του ακριτικού μας Νομού, καθώς δεν λαμβάνεται διόλου υπόψη το πρόβλημα υποστελέχωσης των υπηρεσιών αυτού σε συνδυασμό με την εισαγωγή της λεγόμενης «βαριάς εγκληματικότητας» από την γείτονα χώρα, αλλά ούτε και η διαβεβαίωση του πρώην Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας ενώπιον του Δ.Σ της Π.Ο.ΑΣ.Υ και των προεδρείων των 21 πρωτοβαθμίων Ενώσεων πως αν προκύψει θέμα με τα νησιά η ενίσχυση σε Αστυνομικό προσωπικό θα γίνει από τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας (πλην των 21 που ενίσχυαν τον Έβρο) .

   Αντιλαμβανόμενοι τις δυσκολίες, τις αντιξοότητες και τους επαγγελματικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι, αλλά και την τραγική κατάσταση και ανησυχία στην οποία έχουν περιέλθει οι κάτοικοι των περιοχών αυτών συνεπεία των ιδιαιτέρως αυξημένων μεταναστευτικών ροών και παραμονής σ’ αυτές εξαιρετικά μεγάλου αριθμού μεταναστών, κατανοούμε πλήρως την ανησυχία τους μιας και έχουμε βιώσει στο πετσί μας πολύ πιο πριν αυτό το πρόβλημα, όταν από την δεκαετία του 90 άνοιξαν τα σύνορά μας με την γειτονική Αλβανία.

   Και για να μην παρεξηγηθούμε σε καμιά περίπτωση δεν λέμε να μην συμβάλουμε σε αυτό το μείζονος εθνικής σημασίας ζήτημα καθώς όλοι θα πρέπει να βοηθήσουν στο βαθμό βεβαίως που τους αναλογεί και αυτοί μπορούν.

   Δεν πρέπει όμως, σε καμιά περίπτωση να λησμονούμε πως πίσω από τον άνθρωπο – εργαζόμενο – Αστυνομικό υπάρχει μια οικογένεια και ένας οικογενειακός προγραμματισμός ο οποίος δεν μπορεί εν μία νυκτί να ανατρέπεται.

   Αναφορικά δε με την επιλογή των προσώπων που αποσπώνται, πάγια θέση μας ήταν και θα παραμένει πως δεν υπάρχουν Αστυνομικοί διαφόρων κατηγοριών, παρά μόνο συνάδελφοι οι οποίοι λείπουν από τις οικογένειές τους και θα πρέπει αυτοί να αντιμετωπίζονται από την προϊσταμένη τους αρχή ισότιμα, να ενημερώνονται έγκαιρα για τυχόν μετακίνησή τους και εφόσον παρέχεται η ευχέρεια να αντικαθίστανται πριν συμπληρώσουν το μέγιστο χρόνο απόσπασης.

   Τέλος η Ένωσή μας προτείνει τη εκπαίδευση και άλλων Αστυνομικών αναφορικά με το εν λόγω αντικείμενο χειρισμού συστήματος EURODAC καθώς και λήψης – καταχώρησης και καταγραφής αποτυπωμάτων, αλλά και την τήρηση επιτέλους μιας σειράς των συναδέλφων που αποσπώνται, κάτι το οποίο είχαμε προτείνει από το 2012.