Ενώπιον της Ανακρίτριας για να αντικρούσει το νομικό σκεπτικό της σύλληψής του για «βιασμού κατά συρροή», ο Δημήτρης Λιγνάδης

Για το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Δημήτρης Λιγνάδης, θα παραστεί ενώπιον της 19ης Ανακρίτριας, για να απολογηθεί μετά τις νέα 24ωρη προθεσμία που έλαβε, ώστε να λάβει γνώση ο νέος συνήγορός του, για το σύνολο της δικογραφίας

Ο μέχρι πρότινος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης, το μεσημέρι της Πέμπτης (25/02-14.30) πρόκειται να παραστεί αυτοπροσώπως ενώπιον της 19ης Ανακρίτριας για να αντικρούσει το νομικό σκεπτικό που οδήγησε στην σύλληψη του και το βαρύ κακουργηματικό κατηγορητήριο όπως του αποδίδεται, για «βιασμού κατά συρροή»,  ώστε να αποφύγει να βρεθεί αντιμέτωπο με την προσωρινή κράτηση .

Ωστόσο πριν την νομική διαδικασία της απολογίας, πρόκειται να εισαχθεί προς εξέταση στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, η ένσταση απόλυτης ακυρότητας της προδικασίας που υπέβαλε ο δικηγόρος του, Αλέξης Κούγιας, . Σύμφωνα με την υπεράσπιση, στα νομικά επιχειρήματα που παραθέτει, υποστηρίζει ότι υπάρχει, απόλυτη ακυρότητα λόγω της άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος του χωρίς προηγούμενη κλήση του με την ιδιότητα του υπόπτου προς παροχή εξηγήσεων και απόλυτη ακυρότητα λόγω της έκδοσης του εντάλματος σύλληψης χωρίς να συντρέχουν οι απαραίτητες προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις.

Τι ισχυρίζεται ο Δημήτρης Λιγνάδης
Ο Δημήτρης Λιγνάδης φέρεται να παραθέτει λεπτομερώς, για κάθε μια από τις καταγγελίες/μηνύσεις που περιλαμβάνονται στη 10σελιδη δικογραφία σε βάρος του, ώστε να ενισχύσει το αίτημα ακυρότητας που υπέβαλλε ο συνήγορός του.
Αναφορικά με την πρώτη μήνυση που υποβλήθηκε σε βάρος του, φέρεται να περιγράφει, «Την 5/2/2021 υπεβλήθη από τον Βασίλειο Κ (…) μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, στην οποία ουσιαστικά δεν περιέγραψε κάποια αξιόποινη συμπεριφορά, αφού κατά τους ισχυρισμούς του, και αληθείς υποτιθέμενους, οι δήθεν σεξουαλικές επαφές μαζί του έγιναν με τη συναίνεσή του ενώ ήταν ήδη 15 ετών και χωρίς να έχω την ιδιότητα του παιδαγωγού του. Σε κάθε δε περίπτωση το χρονικό διάστημα στο οποίο αναφέρεται είναι μεγαλύτερο της εικοσαετίας από την ενηλικίωσή του και εν όψει των περί παραγραφής διατάξεων το περιεχόμενο της αναφοράς του ήταν ποινικά αδιάφορο. Ο εισαγγελέας έλαβε ένορκη κατάθεση από μάρτυρα που πρότεινε ο κ. Κ (…). Ο μάρτυρας αυτός κατέθεσε πως κατά το χρονικό διάστημα 2014 έως 2016, δηλαδή σε ηλικία 16 προς 17 ετών, δήθεν είχε σεξουαλική σχέση μαζί μου με τη θέλησή του και ότι μια φορά εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, ανάμεσα σε πολλές άλλες σεξουαλικές επαφές μας, υπήρξε και μια που κατά τους ισχυρισμούς του ”δεν ήθελε”».

Για τις δύο μαρτυρίες, οι οποίες περιλαμβάνονται επίσης στη δικογραφία, φέρεται ο Δημήτρης Λιγνάδης να σημειώνει, «Από τους μάρτυρες αυτούς ο ένας δεν κατέθεσε τίποτα απολύτως σε βάρος μου, αφού δεν υπέπεσε στην αντίληψή του οποιαδήποτε μεμπτή συμπεριφορά μου προς οποιοδήποτε ανήλικο πρόσωπο. Η δε γυναίκα μάρτυρας απλώς και μόνο εξιστόρησε την ατυχή και εμμονική προσπάθειά της ήδη από τα φοιτητικά της χρόνια και συγκεκριμένα από το έτος 2000 να συνάψει ερωτική σχέση μαζί μου, χωρίς ωστόσο να αντιληφθεί έστω και μια σεξουαλική επαφή μου με ή χωρίς συναίνεση με έστω και ένα ανήλικο πρόσωπο» . Ενώ σημειώνει για τη δεύτερη μήνυση, «Στις 19/2 ο δικηγόρος Γιάννης Βλάχος κατέθεσε στην Εισαγγελία την από 17/2 μήνυση έγκληση του (….) στην οποία αναφέρεται ότι δήθεν τον Αύγουστο του έτους 2010 τέλεσα σε βάρος του το αδίκημα του βιασμού ενώ ο μηνυτής ήταν ηλικίας 14 ή 15 ετών, χωρίς αυτό να προκύπτει με ακρίβεια αφού αναφέρει μόνο το έτος της γεννήσεώς του, το 1995. Ο μηνυτής πρότεινε και έναν μάρτυρα ο οποίος εξετάστηκε από τον εισαγγελέα. Ο μάρτυρας αυτός επιβεβαίωσε τη γνωριμία μου με το μηνυτή, αλλά δεν αντελήφθη καμία σεξουαλική επαφή μου με ή χωρίς συναίνεση είτε με το μηνυτή είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, περιέγραψε εντελώς διαφορετικά τις περιστάσεις, υπό τις οποίες με είχαν δήθεν συναντήσει είτε εντός είτε εκτός της οικίας μου και το κορυφαίο δεν γνώριζε έστω εκ διηγήσεως οποιοδήποτε περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης του μηνυτή, μολονότι προφανώς γνώριζε ότι έχει υποβληθεί μήνυση εναντίον μου και μάλιστα δεν ήταν και σίγουρος εάν ο μηνυτής με είχε συναντήσει ξανά μετά την τελευταία φορά που ο μάρτυρας και ο μηνυτής δήθεν με επισκέφθηκαν στο σπίτι μου.
Όταν πληροφορήθηκα από τις 11/2 από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι έχει κατατεθεί σε βάρος μου μήνυση υπέβαλα στην προϊστάμενη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών αίτηση να κληθώ προς παροχή εξηγήσεων και να λάβω αντίγραφα οποιασδήποτε δικογραφίας έχει σχηματιστεί σε βάρος μου, αναφέροντας και γνωστή και μόνιμη διεύθυνση της κατοικίας μου τα τελευταία δώδεκα χρόνια, προκειμένου να υπερασπισθώ τον εαυτό μου τόσο έναντι της εγκλήσεως όσο και έναντι της ακραίας δυσφήμισής μου από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, εξαιτίας της οποίας μάλιστα ήδη από τις 6/2 παραιτήθηκα από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, προκειμένου να μην βάλλεται διά του προσώπου μου ο σημαντικός αυτός θεσμός για τη χώρα και τον πολιτισμό της. Δυστυχώς όμως ο εισαγγελέας απέρριψε το αίτημά μου και περάτωσε την ανάκριση χωρίς να με καλέσει σε εξηγήσεις και χωρίς μια απλή έρευνα στο internet να διασταυρώσει αν αντιστοιχούν στην αλήθεια οι ημερομηνίες διαφόρων γεγονότων και εκδηλώσεων που αναφέρονται στις μαρτυρικές καταθέσεις των δύο δήθεν παθόντων (όλες είναι λάθος) άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος μου για βιασμό κατά συρροή. Με τον τρόπο αυτό όμως προκλήθηκε απόλυτη ακυρότητα κατά την άσκηση δίωξης εναντίον μου».

Ενώ σε άλλο σημείο φέρεται να αντιπαραθέτει τον ισχυρισμό ότι, «Το αντεπιχείρημα ότι καλώς παραλείφθηκε η κλήση μου ως υπόπτου, επειδή δήθεν προκύπτει σαφώς ότι ο ύποπτος είχε σχεδιάσει την τέλεση νέων αδικημάτων είναι επιχείρημα παντελώς αβάσιμο, αφού οι δυο πράξεις που μου αποδίδονται έχουν παλαιό χρόνο τέλεσης, ήτοι Αύγουστο 2010 και Αύγουστο 2015, οι δε μάρτυρες κατηγορίας δεν βρίσκονται σε πρόσφατη συναναστροφή μαζί μου, αλλά έχουν να με δουν πάρα πολλά χρόνια, βάσει των καταθέσεών τους από 5 έως 23 χρόνια, πολλοί εξ αυτών ζουν στο εξωτερικό και κατά συνέπεια δεν ήταν εις θέση να εισφέρουν είτε από προσωπική αντίληψη είτε παραπέμποντας σε κάποιο τρίτο πρόσωπο του περιβάλλοντός μου έστω και ένα πρόσφατο περιστατικό, εκ του οποίου να προκύπτει ότι ”έχω σχεδιάσει” νέα εγκλήματα είτε ομοειδή με αυτά που μου αποδίδονται είτε διαφορετικά. Δεν υπάρχουν στη δικογραφία φωτογραφίες, ιατροδικαστικές εκθέσεις και μηνύματα είτε μέσω κινητού τηλεφώνου είτε από κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, εκ των οποίων θα καθίσταται δυνατή η επιβεβαίωση των καταγγελλομένων» [..] «Στο ένταλμα δεν αναφέρεται κίνδυνος φυγής, αλλά αναφέρεται ότι δήθεν υφίστανται σοβαρές ενδείξεις ότι έχω σχεδιάσει την τέλεση και άλλων ομοειδών σοβαρών αδικημάτων σε βάρος ανηλίκων παθόντων, πλην όμως η ως άνω αιτιολογία δεν έχει καμία σχέση με την αιτιολογία που απαιτεί το άρθρο 276 παρ. 2 Κ.Π.Δ. Και αυτό διότι, όπως αναφέρεται, οι δυο πράξεις που του αποδίδονται έχουν παλαιό χρόνο τέλεσης, ήτοι Αύγουστο 2010 και Αύγουστο 2015, οι δε μάρτυρες κατηγορίας έχουν να με δουν πολλά χρόνια και πολλοί εξ αυτών ζουν στο εξωτερικό και κατά συνέπεια δεν ήταν σε θέση να εισφέρουν ένα πρόσφατο περιστατικό εκ του οποίου να προκύπτει ότι έχω σχεδιάσει να τελέσω νέα εγκλήματα. Επίσης δεν υπάρχει στη δικογραφία ο δικός μου αντίλογος και συνεπώς η αβασάνιστη αποδοχή εκ μέρους της ανακρίτριας των περιστάσεων δήθεν τέλεσης των διωκώμενων αδικημάτων δεν οφείλεται σε ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων, αλλά σε προκατάληψη, στο δυσμενές για εμένα κοινωνικό και πολιτικό κλίμα και στη μεροληπτική και μονόπλευρη υπερπροβολή φημών από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τέλος, δύο από τους μάρτυρες αναφέρονται αόριστα σε φήμες που έχουν ακούσει σχετικά με εμένα για σχέσεις που υποτίθεται ότι είχα με ανήλικα αγόρια» καταλήγει.

Ποιοι οι μάρτυρες κατηγορίας για τον Δημήτρη Λιγνάδη
Ο Δημήτρης Λιγνάδης σύμφωνα με τα όσα περιλαμβάνονται στην ποινική δικογραφία, θα κληθεί να απολογηθεί για καταγγελίες στις οποίες τους αποδίδονται κατηγορίες για δύο βιασμούς ενώ περιλαμβάνονται και μηνύσεις σε βάρος του. Σε περίπτωση που προκύψουν και άλλες καταγγελίες σε βάρος του, στην εξέλιξη της έρευνας και μετά την απολογία του, αφού θα έχει κριθεί η ποινική του μεταχείριση, θα κληθεί εκ νέου από τις Εισαγγελικές Αρχές για συμπληρωματική απολογία.

Πρόκειται για μαρτυρία από 23χρονο Αιγύπτιο, ο οποίος καταγγέλλει βιασμό (το 2015)  σε ηλικία του 17ετών, σε ξενοδοχείο της Επιδαύρου.  Την αναφορά του Νίκου Σ. ο οποίος καταγγέλλει βιασμό σε ηλικία 19 ετών το 2005 στο σπίτι του ηθοποιού/σκηνοθέτη. Μαρτυρία της 40χρονης ηθοποιού, και κατά δήλωσή της, πρώην συντρόφου του, η οποία καταγγέλλει κακοποίηση ανηλίκων ως αυτήκοους μάρτυρας και όσα είχε φέρεται να είχε αντιληφθεί η ίδια σε εκείνον τον χρόνο. Την καταγγελία της φοιτήτριας Α. A. στην οποία αναφέρει άσεμνες συμπεριφορές στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και απόπειρα αυτοχειρίας του τότε φοιτητή-συντρόφου του Δημήτρη Λιγνάδη. Καθώς επίσης καταγγελία του μάρτυρα Χρήστου Π. για σεξουαλική παρενόχλησή του, σε ηλικία των 14 ετών σε κινηματογράφο. Ενώ περιλαμβάνεται η έγγραφη αναφορά σε διαδικτυακή σελίδα του Χρήστου Χ. ηλικίας σήμερα 25ετών ο οποίος καταγγέλλει αποπλάνηση του στην Πλ. Αμερικής και απόπειρα βιασμού σε ξενοδοχείο στην Πλ.Βάθη σε ηλικία 15ετών καθώς και μαρτυρία φίλου του σε υποστήριξη της καταγγελίας του 25χρονου και την κατάθεση 48χρονου τραγουδιστή-συνθέτη, για καταστάσεις τις οποίες φέρεται να γνωρίζει για σχέσεις του ηθοποιού /σκηνοθέτη με ανήλικους.

Στο πλαίσιο της έρευνας αναφορικά με την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, από το ηλεκτρονικό αρχείο της ΔΕΕ προέκυψε εμπλοκή του σε παλαιότερη υπόθεση η οποία ωστόσο δεν είχε νομική εξέλιξη καθώς η μήνυση σε βάρος του αποσύρθηκε. Όπως έχει αποτυπωθεί στα αστυνομικά αρχεία, ήταν το 1984, όταν ο 20χρονος τότε Δημήτρης Λιγνάδης, είχε συνελήφθη μετά από μήνυση για αποπλάνηση ανηλίκου από τους γονείς -τότε-  14χρονου, ηθοποιοί στο επάγγελμα, οι οποίοι φέρονται να διατηρούσαν φιλικές σχέσεις μαζί του. Η υπόθεση φέρεται να αποκαλύφθηκε μετά από απόπειρα αυτοχειρίας του ανηλίκου καθώς στη συνέχεια αποκάλυψε το λόγο της απόφασής του, και οι γονείς του προχώρησαν σε μήνυση. Ωστόσο το νομικό πλαίσιο τότε έδινε τη δυνατότητα να αποσύρουν την μήνυσή τους, όπως και τελικά έπραξαν (σσ το νομικό πλαίσιο έχει αλλάξει και πλέον για ανάλογα αδικήματα δεν δίνεται η δυνατότητα να αποσυρθεί η μήνυση έστω και αν ο μηνυτής το επιθυμεί, με τον κατηγορούμενο να διώκεται αυτεπαγγέλτως). Ενώ προέκυψε και έγγραφη αναφορά – το 2012- η οποία είχαν διαβιβαστεί προς την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος με καταγγελίες για ενέργειες ηθοποιού στο Μεταξουργείο ο οποίος προέβαινε σε σεξουαλική προσέγγιση σε ανηλίκους, στην περιοχή και στο σταθμό Λαρίσης, ωστόσο αν και η υπόθεση εξετάσθηκα, δεν προέκυψαν ευρήματα και ακολουθήθηκε η διαδικασία της “αρχειοθέτησης” .

Κούγιας: Στις δηλώσεις του, αποδίδει τις καταγγελίες σε «φθόνο» και «ζήλια»

Σύμφωνα με τον Αλέξη Κούγια, ο Δημήτρης Λιγνάδης και στις δύο περιπτώσεις που κατηγορείται για βιασμό δεν βρισκόταν στον τόπο που αναφέρουν οι δύο καταγγέλλοντες ότι τελέστηκαν οι πράξεις σε βάρος τους. Ενώ για τη δεύτερη καταγγελία βιασμού, ο συνήγορος του κατηγορούμενου, σημείωσε ότι, «Την 1η Αυγούστου του 2015 μετέβη στην Ιθάκη και έμεινε όλο τον Αύγουστο εκεί με τον ιδιοκτήτη του Action24 και πρώην υπουργό Πολιτισμού» και προανήγγειλε αντιμηνύσεις κατά των μηνυτών. «Εμφανιστήκαμε με τον κ. Δημήτρη Λιγνάδη στην κα ανακριτή με σκοπό να κάνουμε τα εξής: Το πρώτο που κάναμε ήταν να καταθέσουμε ένσταση ακυρότητας της διαδικασίας, γιατί ο εισαγγελέας που διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση περιόρισε το αποδεικτικό υλικό στην κατάθεση μόνο αυτών που προτάθηκαν με τις μηνύσεις των φερομένων ως παθόντων», ανέφερε χαρακτηριστικά . Ο συνήγορος του Δημήτρη Λιγνάδη, τόνισε ότι ο εντολέας του δεν αρνείται ότι γνώριζε τα πρόσωπα που τον καταγγέλλουν, ωστόσο αρνείται την κατηγορία του βιασμού αποδίδοντας την εμπλοκή του σε «φθόνο για την καλλιτεχνική του πορεία» αναφερόμενος και σε ηθικούς αυτουργούς, αποδίδοντας την όλη υπόθεση σε «μία χοντροκομμένη κατασκευή» με στοιχεία «θολά και κόντρα στην κοινή λογική» για την οποία εφαρμόστηκε μία «ταχύτατη διαδικασία κατά ευθεία παράβαση της νομιμότητας».