“«Εν τη προαιρέσει η μοχθηρία και το αδικείν», πρόεδρε”

Ανάρτηση του προεδρου της ΠΟΣΥΦΥ, Παναγιώτη Χαρέλα

Η ανάρτηση:

«Εν τη προαιρέσει η μοχθηρία και το αδικείν», πρόεδρε

Μετά από τόσα χρόνια ήθελα να πιστεύω πως έχουν εξαλειφθεί οι εμμονές του παρελθόντος που έβαλλαν κατά των πρώτων συνοριακών φυλάκων από τους ίδιους τους συναδέλφους και κυρίως από τους τότε εκπροσώπους τους.

Μετά από τόσα χρόνια, πίστευα πως έχουμε ωριμάσει όλοι και έχουμε αφήσει στην άκρη μικρο-συνδικαλιστικές αντιπαραθέσεις που ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Εκτιμούσα πως με ευθύτητα μπορούσες να συνομιλείς και να τοποθετείσαι, χωρίς φωτογραφικές αναρτήσεις «γενικές» αλλά με συγκεκριμένους αποδέκτες όπως στην τελευταία σου με στόχο εμένα.

Εγώ όμως θα σου απαντήσω ευθέως.

Σαφώς και δεν αμφισβητεί κανείς πως εκπροσωπείς το μεγαλύτερο δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο της ΕΛ.ΑΣ. (όπως άλλωστε το επαναλαμβάνεις συνεχώς). Οφείλεις όμως να σέβεσαι και τους άλλους συνδικαλιστικούς φορείς – εκπροσώπους εργαζομένων που ανήκουμε στον ίδιο χώρο. Ακόμη και αν μετά από τόσα χρόνια, παραμένεις υπερασπιστής της μονοπωλιακής συνδικαλιστικής εκπροσώπησης στην ΕΛ.ΑΣ. νομίζω πως οφείλεις να αναθεωρήσεις και να συμβάλλεις, να συμβάλλουμε όλοι σε μια εκπροσώπηση αποτελεσματική και άξια τουλάχιστον στις κοινές διεκδικήσεις. Σαφώς και επιμέρους διεκδικήσεις είναι αντικρουόμενες. Αλλά με την λογική να «ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα» δεν μπορούμε να πάμε μπροστά. Να χαιρόμαστε με τις προσλήψεις νέων αστυφυλάκων όλοι αλλά παράλληλα και να χαίρεστε με τις προσλήψεις νέων συνοριοφύλακων. Αμοιβαία κατανόηση και στήριξη.

Χαρακτηρισμοί και εκφράσεις όπως «μικροσυμφέροντα» και «παρακολουθητές μικρο-ομάδων» δεν τιμούν κανέναν. Αντίθετα προκαλούν και δημιουργούν εντάσεις.

Είναι δημοκρατικό και λογικό κάθε φορέας, να διαμορφώνει την υπερασπιστική του γραμμή σε διεκδικήσεις του όπως κρίνει και όπως τις ιεραρχεί ο ίδιος. Στη βάση αυτή, τις δικές μας διεκδικήσεις θα τις ιεραρχήσουμε εμείς μέσα από τα συλλογικά μας όργανα και κανείς άλλος. Ως θιγμένοι σε μια επαναφορά ανισοτήτων μεταξύ ομοίων, θα διεκδικήσουμε την άρση της σε κάθε επίπεδο. Η Γ’ μισθολογική κατηγορία του ν.4572/2017 στην όποια ανήκω εγώ – και όχι εσύ ως όμοιοι βαθμολογικά – θα πρέπει να εξαλειφθεί.

Δεν διεκδικούμε την μετάβαση σας στην Γ’ αλλά την ομοιομορφία μεταξύ ομοίων. Τέτοιες διατάξεις αποκαλύπτουν την προχειρότητα διαμόρφωσης ενός μισθολογίου που ζητούμε την ολοκληρωτική ακύρωσή του και θα τις τοποθετούμε ξανά και ξανά σε κάθε υπερασπιστική γραμμή του αιτήματός μας.

Δυστυχώς για ορισμένους, θα επιμείνουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Θα ήταν λοιπόν προτιμότερο, αν δεν μπορείς ή δεν θέλεις την συλλογικότητα μέσα από δημοκρατικές συνδικαλιστικές πρωτοβουλίες, να μας αφήσετε ήσυχους στον αγώνα που έχουμε να διανύσουμε για την άρση των αδικιών που συντελούνται μέσα στην ΕΛ.ΑΣ και μας αφορούν.