Εν.Δικαστών& Εισαγγελέων: “Αθέμιτες υποδείξεις κι ατεκμηρίωτα υπονοούμενα”- Εν.Εισαγγελέων Ελλάδος: “Αήθη και ανυπόστατα”

Την αντίδραση των Δικαστών και Εισαγγελέων προκάλεσαν οι αναρτήσεις και τα σχόλια δημοσιογράφου σχετικά με το νομικό χειρισμό της υπόθεσης και την ποινική μεταχείριση κατηγορούμενου στην υπόθεση βιασμού της 24χρονης από τη Θεσσαλονίκη

Με αφορμή την καταγγελία για βιασμό, της 24χρονης από τη Θεσσαλονίκη, ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, σε λογαριασμό που διατηρεί στα κοινωνικά δίκτυα, είχε αναφέρει με αιχμές, «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο… ΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΩΣ ΒΙΑΣΤΗΣ! Απορία: Την ημέρα που η 24χρονη πήγε στον εισαγγελέα, εισαγγελείς ήταν η Τόλιου, η Χρα κι ο Μιχαλοπουλος. Ανακρίτρια η Κωνσταντία Παντοπούλου. Ο δράστης αφέθηκε ελεύθερος με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα ανακριτή! Δύο γυναίκες άφησαν ελεύθερο έναν καταγγελλόμενο για βιασμό; Μας δουλεύετε; Με τους γελοίους περιοριστικούς όρους εμφάνισης στο οικείο αστυνομικό τμήμα μια φορά το μήνα και με την υπόδειξη να μην πλησιάζει την κοπέλα! Έτσι έφυγε ο λεβέντης για την Αθήνα κι εγώ τώρα αναρωτιέμαι: Για ποια δικαιοσύνη συζητάμε όταν ο γόνος των κροίσων βιάζει ένα απροστάτευτο πλάσμα και απολαμβάνει αυτή την ασυλία. Ντροπή και αίσχος. Έδωσαν χρόνο στους νταβατζήδες της καφετέριας να σβήσουν λογαριασμούς, να εξαφανίσουν φωτογραφικό υλικό να θολώσουν τα νερά την ίδια στιγμή που βοά η Θεσσαλονίκη! Γήπεδο η προεδρική σουίτα του πεντάστερου ξενοδοχείου ΜΕΤ και κάνα δυο σουίτες γύρω γύρω για να… μοιράζουν τη λεία τους. Οι φωτογραφίες θα βρεθούν, το κύκλωμα θα αποκαλυφθεί, η κοπέλα -επικοινώνησα μαζί της -δεν πρόκειται να κάνει πίσω και η φιλάνθρωπη επιχειρηματική οικογένεια θα συνειδητοποιήσει ότι το αναψυκτικό της δεν πάει με όλα. Ειδικά όταν οι γόνοι της διαπράττουν κακουργήματα! Κύριε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έχετε τον πρώτο λόγο!»

Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων: Αθέμιτες υποδείξεις και ατεκμηρίωτα υπονοούμενα

Στην ανακοίνωση- απάντησή που εξέδωσε η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων, σημειώνει μεταξύ άλλων, «…με αφορμή ανάρτηση γνωστού δημοσιογράφου- ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης σχετικά με υπόθεση που εκκρεμεί στην ανάκριση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης και καταφέρεται με προσβλητικές εκφράσεις κατά της ανακρίτριας και των εισαγγελικών λειτουργών που την χειρίστηκαν, υπενθυμίζουμε ότι οι δικαστές και εισαγγελείς ασκούν τα καθήκοντά τους και διαμορφώνουν απροσωπόληπτα την κρίση τους, με βάση το νόμο και τα στοιχεία κάθε δικογραφίας, τα οποία δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό λόγω της αρχής της μυστικότητας. Ως εκ τούτου αθέμιτες υποδείξεις και ατεκμηρίωτα υπονοούμενα για την κρίση τους, χωρίς μάλιστα να υπάρχει η αναγκαία νομική γνώση για τα όρια εντός των οποίων οφείλει να κινείται η Δικαιοσύνη, όπως οι προϋποθέσεις και οι συγκεκριμένοι όροι επιβολής προσωρινής κράτησης, καθώς και η ονομαστική στοχοποίηση δικαστικών λειτουργών, εκφεύγουν του δημοσιογραφικού καθήκοντος, που θα έπρεπε να είναι η ανάδειξη της αλήθειας και όχι η προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης».

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: Αήθη και ανυπόστατα

Ενώ στην ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, αναφέρειτα: «Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με χειρισμούς, επί εκκρεμούσας στην κύρια ανάκριση υπόθεσης, από αγνοούντες μεν το μέχρι τώρα υλικό της δικογραφίας και τις δικονομικές προϋποθέσεις, κρίνοντες δε εαυτούς αρμοδίους όμως να εκφράσουν απαξιωτικά σχόλια για την κατά συνείδηση κρίση των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών περί της προσωρινής ή μη κράτησης του κατηγορούμενου και τον εν γένει χειρισμό της υπόθεσης, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, (χωρίς να υπεισέρχεται στην ουσία της υπόθεσης), τονίζει πως δημοσιογραφική κάλυψη του γεγονότος, που περιλαμβάνει εκφράσεις, όπως “λυγίζουν τα πόδια των δικαστικών λειτουργών προ του ονόματος μιας ισχυρής οικονομικά οικογένειας”, “πρέπει να χτύπησαν πολλά τηλέφωνα εκείνη τη μέρα”, “τί συμβαίνει με την εισαγγελία Θεσσαλονίκης”, “εντολή του εισαγγελέα να αφεθεί ελεύθερος ο πάμπλουτος” δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, εκφεύγει των ορίων του καθήκοντος ενημέρωσης του κοινού και της καλόπιστης κριτικής και τείνει, με αήθη και ανυπόστατα σχόλια, να αποτελέσει μοχλό πίεσης, χειραγώγησης και προσβολής του ελεύθερου φρονήματος των δικαστικών λειτουργών.
Οι Δικαστές και οι Εισαγγελείς άσκησαν και ασκούν και στη συγκεκριμένη περίπτωση τα καθήκοντα τους, σύμφωνα με το νόμο και τη συνείδησή τους και όχι προς εξυπηρέτηση οποιωνδήποτε σκοπιμοτήτων, όπως αβάσιμα και αβασάνιστα τους καταλογίζεται
».