Εμπρησμός Marfin: Τελετή εντοίχισης πλακέτας μνήμης για του τέσσερις δολοφονημένους στον εμπρησμό της τράπεζας

Εκδήλωση μνήμης με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για τους τέσσερις δολοφονημένους – τρεις εργαζόμενους της τράπεζας  Marfin και ενός αγέννητου βρέφους

UpDate (09/05) Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης στην εναρκτήρια ομιλία του, περιέγραψε «συναισθήματα πικρά» καθώς όπως ανέφερε «δεν μπορούμε ποτέ να τις ξεπεράσουμε αυτές τις απώλειες» και ζήτησε συγγνώμη «γιατί γιατί έπρεπε το αυτονόητο να το έχουμε κάνει εδώ και χρόνια. Τι ντροπή οι δολοφόνοι να εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επεσήμανε εμφατικά, ότι αυτή η τραγωδία δεν επιτρέπεται να γίνεται θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης, και ανέφερε ότι, «Είναι το ελάχιστο αυτό που έγινε, είναι αυτό που οφείλουμε όλοι. Είναι σημαντικό για τον τόπο δεν είναι μόνο για εσάς. Να είστε πάντα καλά να τους θυμάστε και να μην ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές» . Στη συνέχεια η ΠτΔ συνομίλησε με τους συγγενείς των θυμάτων οι οποίοι παρέστησαν στην εκδήλωση μνήμης.

Νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου (09/05- 09.30) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στεφάνι στο σημείο της δολοφονίας με εμπρησμό της τράπεζας Marfin, «Τιμούμε και σήμερα τη μνήμη των συμπολιτών μας που έχασαν άδικα τη ζωή τους. Εκφράζουμε την καταδίκη μας μπροστά στη βία κατά της ανθρώπινης ζωής» ανέφερε, και επιτέθηκε προσωπικά στον Πρωθυπουργό, «Είμαι υποχρεωμένος να καταδικάσω την υποκρισία του κ. Μητσοτάκη που αποφάσισε 10 χρόνια μετά να ανοίξει το φάκελο, από τους ίδιους ανθρώπους που 10 χρόνια ήταν ανίκανοι να βρουν τους ενόχους», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Συμπληρώθηκαν 10 χρόνια και πέρασαν επιπλέον 4 ημέρες από τη δολοφονία των τριών εργαζομένων κι ενός αγέννητου εμβρύου στον εμπρησμό της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου (05/05 2010), κατά τη διάρκεια πορείας στο πλαίσιο γενικής απεργίας, οργανωμένη ομάδα κουκουλοφόρων, απέρριψε στο εσωτερικό του κτηρίου εκρηκτικές  βόμβες μολώτοφ ενώ είδαν ότι υπήρχαν περίπου 25-30 εργαζόμενοι. Οι φυσικοί αυτουργοί του εμπρησμού, δεν προσδιορίσθηκαν αν και κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, καταδικάστηκαν στελέχη της Τράπεζας, ωστόσο 10χρόνια μετά, γίνεται αναψηλάφηση της υπόθεσης , από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Ασφάλειας Αττικής.

Στη μνήμη των θυμάτων, της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου 32 ετών κι έγκυος 4 μηνών, του Επαμεινώνδα Τσάκαλη, 36 ετών και της Παρασκευής Ζούλια, 35 ετών  θα πραγματοποιηθεί τελετή με τον εντοιχισμός πλακέτας στη μνήμη των τεσσάρων δολοφονημένων στο κτήριο της τράπεζας Marfin. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, και ο ΓΓ του ΚΚΚ Δημήτρης Κουτσούμπας , δεν αποδέχθηκαν την πρόσκληση και εκδήλωσαν την πρόθεση να καταθέσουν νωρίτερα (09.30 και 10.30 αντίστοιχα) στεφάνια στο χώρο.