«Ελληνική Αστυνομία του 2018 με νοοτροπία Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων»

Καταγγελία ΕΚΑ Θεσσαλονίκης.

Σε μία εποχή που η εγκληματικότητα έχει φτάσει στο Ζενίθ, η Ελληνική Αστυνομία ασχολείται με θέματα διαδικασίας, μικρής και σχετικά όχι πρωταρχικής σημασίας, ενώ υπάρχουν αλλά πολύ πιο κυρία και βασικά προβλήματα, εξαιρετικής και ζωτικής άξιας για την ίδια τη λειτουργία του Σώματος.

Ενώ τα Αστυνομικά Τμήματα, τα Τμήματα Ασφαλείας, τα Τμήματα Τροχαίας και γενικά το σύνολο των Αστυνομικών Υπηρεσιών σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στον Νομό Θεσσαλονίκης, δεν έχουν περιπολικά (τα περισσότερα είναι χαλασμένα, χωρίς φωτα, δεν έχουν λάστιχα, δεν ελέγχονται από τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ κατά παράβαση του άρθρου 11 του π.δ. 45/08, κτλ.) και τα συνεργεία της ΕΛ.ΑΣ δεν έχουν ανταλλακτικά, δεν υπάρχει ούτε γραφική ύλη για θέματα εξυπηρέτησης των πολιτών και της ιδίας της υπηρεσίας, δεν υπάρχουν τα απαραίτητα φυσίγγια για να εκπαιδευτούν οι Αστυνομικοί, δεν υπάρχει επαρκής αριθμός Αστυνομικών, λογω έλλειψης προσωπικού, για να ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο με την αστυνόμευση για την πάταξη της εγκληματικότητας, γιατί ασχολούνται με δευτερεύοντα θέματα-πάρεργα, δεν υπάρχει ο απαραίτητος υλικοτεχνικός εξοπλισμός που είναι απαραίτητος στους Αστυνομικούς που βρίσκονται στον δρόμο, και πολλά αλλά, δυστυχώς η ηγεσία ασχολείται με πολύ επιμονή με το κανονικό τις στολής, το οποίο βέβαια είναι σοβαρό αλλά δεν είναι το μείζων εν έτει 2018!

Πριν ένα χρόνο περίπου, υπενθυμίζουμε, σε όλες τις Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ, δεν υπήρχαν συνεργεία καθαρισμού και η δυσοσμία και τα απορρίμματα έφταναν σε σημείο να δημιουργήσουν, πολλές φορές, σοβαρές εστίες μολύνσης και να επιφέρουν επιδημίες (ειδικά σε τουαλέτες και κυρίως αυτές που βρίσκονταν κοντά σε κυλικεία και μαγειρεία), που αν δεν ήταν οι ίδιοι οι συνάδελφοι να καθαρίζουν θα υπήρχε πρόβλημα. Βέβαια τώρα το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει λυθεί. Ενώ βέβαια ούτε και πετρέλαιο θέρμανσης δεν υπήρχε στη διάρκεια του χειμώνα για πολλές ημέρες σε αρκετές Υπηρεσίες.

Και φτάνουμε στο σήμερα, η φυσική ηγεσία να οδηγεί υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ να κάνουν συγκέντρωση προσωπικού για να ασχοληθούν μόνο με το κανονικό της στολής και με το τι προβλέπεται από τους κανονισμούς, γιατί έτσι τους αναγκάζουν, αντί οι άνθρωποι να ασχοληθούν με τα σοβαρά θέματα της αρμοδιότητάς τους και να βρουν λύσεις για την ασφάλεια της Κοινωνίας μας Επίσης, θετουμε ερωτήματα στο σεβαστό Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, το οποίο έκανε μείζων θέμα τη στολή, από ποτέ έχουν να χορηγηθούν τα προβλεπόμενα υφάσματα,(πρέπει να χορηγούνται άνα 2 χρόνια βασει της νομοθεσίας απο σχετική Υπουργική Απόφαση, ενώ εδω και σχεδόν μία δεκαετία δεν χορηγήθηκαν) ώστε οι συνάδελφοι να ράψουν στολές καινούργιες. Στη μισθοδοσία όμως γίνονται κρατήσεις και για τα υφάσματα. Αλήθεια υπηρεσιακά υποδήματα, πηλίκια κλπ είναι δυνατόν να χορηγούνται μόνο όταν ο Αστυνομικός εξέρχεται από τη Σχολή Αστυφυλάκων, ώστε να αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε από την τσέπη μας για αγορές υλικών της στολής μας, αφού είναι αδύνατον να κρατήσουν αυτά για 20 και 30 έτη υπηρεσίας!

Κύριοι εν έτη 2018 δώστε λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΛ.ΑΣ και κατ’ επέκταση οι συνάδελφοι, και μην κάνετε μείζων θέμα με το οποίο ασχολούνται οι Σχολές Δοκίμων Αστυφυλάκων, αν ασχολούνται πλέον με αυτό ακόμη και αυτές, γιατί ετσι είναι η φύση τους. Περιμένουμε να ασχοληθείτε με τα σοβαρά προβλήματα και να δώσετε λύσεις, όσες φυσικά μπορείτε, και να μη βάζετε τα προβλήματα αυτά, κάτω από το χαλί, και βγάζετε στην επιφάνεια πράγματα ελάσσωνος σημασίας. Καλούμε τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας να αναλάβει πρωτοβουλίες για τα καταγγελόμενά μας, αφού είμαστε σίγουροι πως τα θέματα που θίγουμε θα ευαισθητοποιήσουν το νεοσύστατο (και πάλι) Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Θεσσαλονίκη, 5 Σεπτεμβρίου 2018
– ΔΕΛΙΤΖΑΚΗΣ Γεώργιος, Αντιπρόσωπος ΠΟΑΣΥ και Μέλος ΕΚΑ Θεσσαλονίκης
– ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Ευάγγελος, Αντιπρόσωπος ΠΟΑΣΥ και Μέλος ΕΚΑ Θεσσαλονίκης
– ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ Θεόφιλος, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΠΟΑΣΥ και Μέλος ΕΚΑ Θεσσαλονίκης