Ελεύθερος με εγγύηση ο Αλεξ Ρόντος, για τη ΜΚΟ "αποναρκοθετήσεων"

Ελεύθερος με την επιβολή χρηματική εγγοοδοσίας 50.000 ευρώ, μετά την απολογία του στην 4η Ειδική Ανακρίτρια Δήμητρα Αυγουστοπούλου, ο Αλέξανδρος Ρόντος, στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για χρηματοδοτήσεις προς τη ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης».
Ο Αλ.Ρόντος κλήθηκε σε απολογία για κατηγορίες που αφορούν απιστία στην υπηρεσία, ψευδείς βεβαιώσεις σε βαθμό κακουργήματος, σχετικά με παράνομες χρηματοδοτήσεις προς τη ΜΚΟ ύψους,-σύμφωνα με τη δικογραφία-, 9 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου.

Ο Αλεξ Ρόντος αρνείται τις πράξεις που του αποδίδονται και, σύμφωνα με πληροφορίες, στην απολογία του φέρεται να υποστήριξε ότι ως Γενικός Διευθυντής της  Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, δεν είχε στις αρμοδιότητές του τον έλεγχο της νομιμότητας των δικαιολογητικών για την έγκριση των χρηματοδοτήσεων, ενώ ανέφρε ότι οι αποφάσεις για τη λειτουργία και το νομικό πλαίσιο των ΜΚΟ είχαν ληφθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, διότι συνδέονταν με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Ο ίδιος, ο Αλεξ Ρόντος, φέρεται να υποστηρίζει ότι έχει πλαστογραφηθεί η υπογραφή του και ότι μόνο δύο από τις υπό διερεύνηση βεβαιώσεις έγκρισης κονδυλίων χρηματοδότησης είναι υπογεγραμμένες από τον ίδιο. Για το λόγο αυτό, προσκόμισε στην Ανακρίτρια, γραφολογική πραγματογνωμοσύνη για να καταδείξει τον ισχυρισμό περί πλαστογραφίας. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς που και δημόσια έχει προβάλει αναφέρει ότι ο ρόλος του ήταν πολιτικός, λόγω της εμπειρίας του σε θέματα διεθνούς διπλωματίας και άσκησης εξωτερικής πολιτικής και αφορούσε τη συνεργασία του με τους αντίστοιχους διεθνείς φορείς και οργανισμούς ως εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με την ανάληψη των υποχρεώσεων της χώρας για την παροχή βοήθειας σε αναπτυσσόμενες και υπό μετάβαση χώρες μετά την ένταξη της Ελλάδας ως κράτος-μέλος του ΟΟΣΑ.

Για την υπόθεση έχουν απαγγελθεί κακουργηματικές κατηγορίες σε 8άτομα- υπηρεσιακοί παράγοντες και συγγενικά τους πρόσωπα, με τον πρόεδρο της ΜΚΟ, να παραμένει προφυλακισμένος από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο,ο Άλεξ Ρόντος, ως υπεύθυνος της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών (από 10/7/2002 έως 24/1/2003), φέρεται να υπέγραψε δικαιολογητικά για την εκταμίευση ποσού 2,3 εκατομμυρίων ευρώ προς τη ΜΚΟ για την υλοποίηση προγραμμάτων αποναρκοθέτησης στη Βοσνία και τον Λίβανο χωρίς την τήρηση των προϋποθέσεων του Νόμου ενώ παραλληλα δεν τηρήθηκε ούτε η διάταξη που επιβαλλει στην ΜΚΟ να έχει οικονομική συμμετοχήστη χρηματοδότηση, αφού δεν προσέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, ώστε να δικαιολογείται χρηματοδότηση έργου στο 100% του κόστους του.