“Ελεγχόμενη πρόσβαση” στους Αστυνομικούς Συντάκτες- ΓΑΔΑ: “Έγινε..”παρεξήγηση”

Αναδρομή  σε άλλες εποχές αναβιωσε στο κτήριο της ΓΑΔΑ όταν με..προφορική  διαταγή αποφασίστηκε η ελεγχόμενη πρόσβαση διαπιστευμένων Αστυνομικών συντακτών στο Αστυνομικό Μέγαρο.

image

Ενημέρωση σύμφωνα με την οποία, οι δημοσιογράφοι που επισκέπτονται το Αστυνομικό Μέγαρο της Λ. Αλεξάνδρας για επαγγελματικούς λόγους, με.. προφορική εντολή(!) θα κινούνται απολύτως ελεγχόμενα στο κτίριο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και το “σίριαλ” της ελεγχόμενης ενημέρωσης προστέθηκε ένα επιπλέον κεφάλαιο.
Από το πρωί της Δευτέρας (06/06), οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι που πέρασε την είσοδο της ΓΑΔΑ έλαβαν ελεγχόμενη πρόσβαση, μόνο για τον όροφο του κτιρίου, όπου βρίσκεται το Γραφείο Τυπου.
Στην πρωινή (06/06) σύσκεψη, υπό τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής Υποστράτηγο Χρήστο Δραγατάκη και το Διοικητή Ασφάλειας Αττικής Υποστράτηγο Χρήστο Παπαζαφείρη, εκριναν ότι οι δημοσιογράφοι αποτελούν «οχληση» και «παρεμποδιζουν» το .. στο έργο της ΕΛ.ΑΣ.
Αποφάσισαν και δοθηκε -προφορικη – εντολή, με καταγραφή να έχουν απόλυτη γνώση για τις κινήσεις των εκπροσώπων του Τύπου- επαγγελματιών δημοσιογράφων- εντος κτηριου της ΓΑΔΑ, στους ορόφους οπου κινούνται, για τις ανάγκες του αστυνομικού ρεπορτάζ.
Σύμφωνα με την προφορική διαταγή, οι δημοσιογράφοι διαπιστευμένοι Αστυνομικοί συντάκτες, που για τις ανάγκες του ρεπορτάζ βρίσκονται στο Αστυνομικό Μέγαρο κάθε φορά που θα πρεπει να επισκέπτεται άλλον όροφο- πλην του Γραφείου Τυπου- θα πρέπει να κατεβαίνουν στο ισόγειο να παραλαμβάνουν νέα πρόσβαση, αφού γνωστοποιούν σε ποια υπηρεσία θα βρίσκονται και ποιον Αξιωματικό θα συναντήσουν.
Αυτή τουλάχιστον ήταν η προφορική διαταγή που έλαβαν στο φρουραρχειο στην εισοδο του ΑΜΑ οι Αστυνομικοί, το πρωί της Δευτερας (06/06) όπως ενημέρωσαν τους αστυνομικούς συντάκτες που βρέθηκαν στο κτήριο για να εκτελέσουν τα καθήκοντα τους στη συλλογή πληροφοριών στις ανάγκες της ενημέρωσης της κοινής γνώμης σε θέματα Αστυνομικού ενδιαφέροντος.

Πρωτη φορα, “σκοταδισμός” στην ενημέρωσης… με διαταγή από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Μια ..”εξήγηση” για τη λήψη της απολυταρχικής απόφασης, οτι επειδή δεν μπορεί να γινει ελεγχος στις επαφές και τις πληροφορίες των Αξιωματικών Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ αποφασίστηκε ο έλεγχος της ..παρουσίας των δημοσιογράφων.
Δεν είναι παντως η πρώτη φορά, που στην παρούσα ηγεσία η παρουσία δημοσιογράφων αποτελεί “κόκκινη γραμμή” με την ενημέρωση προς τους διαπιστευμένους συντάκτες ουσιαστικα να μην υπάρχει, με τον Αττικάρχη και το Διοικητή Ασφάλειας να ..”υποκύπτουν σε πιεσεις” της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας.
Ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν η ΓΑΔΑ έσπευσε να διευκρινήσει, “Δεν αφορά του διαπιστευμένους δημοσιογράφους, η απόφαση για έλεγχο των κινήσεων των ανθρώπων της ενημέρωσης”..
Η ερμηνεία της σχετικης της αστυνομικής απόφασης.. στην κρίση της κοινής γνώμης, ως προς την επιδίωξη της ΕΛ.ΑΣ.. “Φιμωση” της ενημέρωσης ή “έλεγχος” των εκπροσώπων του Τύπου..