ΕΛΑΣ : “ΣΑΡΙΣΑ” στην ανάσχεση στο οδικό δίκτυο των λεωφορείων με προορισμό την Ειδομένη

Αστυνομικοί κλήθηκαν -για ακόμα μια φορά- να διαχειριστούν τη μετακίνηση των λεωφορείων με προορισμό την Ειδομένη στο δίκτυο της ΠΑΘΕ, με σχετική διαταγή του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, σε εφαρμογή του σχεδίου ΣΑΡΙΣΑ, διαβιβαστηκε στις περιφερειακές Διευθύνσεις, με τους ενστολους να βρίσκονται επί ποδός.

image

“Προκειμένου να αποφύγετε περαιτέρω συσσώρευση αλλοδαπών, μη δικαιούμενων είσοδο στη FYROM, στα σύνορα με την Ειδομένη, παρακαλούμε όπως σε μόνιμη βάση πραγματοποιείτε ανάσχεση των λεωφορείων και οχημάτων μεταφοράς από την Αττική επί της ΠΑΘΕ, ανάλογα με τις αφίξεις πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά, ώστε σταδιακά να προωθούνται προς το Κιλκίς (Ειδομένη)”, αναφέρεται μεταξύ άλλων σε διαβαθμισμένη διαταγή του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας των Συνόρων, του Αρχηγείου ΕΛΑΣ, προς τις αρμόδιες Αστυνομικές Διευθύνσεις.
Στο έγγραφο αναφέρεται η 24ώρη διάθεση ένστολου προσωπικού, ενώ σημειώνεται ότι η εφαρμογή της απόφασης ελήφθη “προς αποφυγή των κινδύνων που ενδεχομένως προκύψουν από την ανεξέλεγκτη συγκέντρωση αλλοδαπών σε περιοχές της Β.Ελλάδος”, ενώ προτείνονται σημεία του οδικού δικτύου, ώστε να μην επιβαρυνθεί το οδικό δίκτυο.
Με την ίδια διαταγή, οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Αστυνομίας και Αλλοδαπών, σε ημερήσια βάση, οφείλουν να αναφέρουν στην εποπτεύουσα Περιφερική Διεύθυνση, τα σημεία κινησης- ανάσχεσης των μεταφορικών μέσων, από Πειραιά, Αθήνα, και Καβάλα, με προορισμό το Κιλκίς στα σύνορα της Ειδομένης, με αριθμητική καταγραφή των μεταναστευτικώ ροών.
Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στην πόλη της Λαμίας δείχνει ότι το μεταναστευτικό ζήτημα εχει υπερβεί τα όρια της διαχείρισης. Περισσότεροι από 500 λαθρομεταναστες από το Αφγανιστάν, από τους περίπου 1200 μεταξύ των οποίων και Συροι προσφυγες οι οποιοι διαχωριστηκαν και αναμενεται να προωθηθουν προς Ειδομενη- διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχεία της Εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, όπως αποτυπώνεται στη φωτογραφία που παρατίθεται στο άρθρο.
Με το πρώτος φως της ημέρας (24/02-08.00) εγκατέλειψαν τα λεωφορεία, με τις αποσκευές τους, κινήθηκανμε τα πόδια από τη Λαμία για να φτάσουν στα σύνορα με τα Σκόπια, απόσταση που ξεπερνά τα 450 χιλιόμετρα.
Κλιμάκια της Τροχαίας, κατά μήκος της Εθνικής Οδού (23/02) έχουν ακινητοποιήσει περισσότερα από 30 λεωφορεία ενω στην πολη κατευθύνονται σταδιακά και αλλα απο την Αθήνα και τον Πειραιά, τα οποία κατευθύνονται προς την βόρεια Ελλάδα, όπως τους επιτρέπεται από την Τροχαία .