ΕΛΑΣ: «Καμία κακοποίηση – και μάλιστα με χρήση γκλοπ- πεντάχρονου παιδιού δεν υπήρξε από τις αστυνομικές δυνάμεις»

Ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, για τα επεισόδια και τις συλλήψεις στη Λαμπρινή

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τα επεισόδια σε μη προγραμματισμένη συγκέντρωσης στην περιοχή της Λαμπρινής, «Καμία κακοποίηση – και μάλιστα με χρήση γκλοπ- πεντάχρονου παιδιού δεν υπήρξε από τις αστυνομικές δυνάμεις, όπως καταγγέλλεται», αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ τονίζεται ότι, «Γενικότερα σημειώνεται ότι οι αναρτήσεις σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δεν συνιστούν γεγονότα. Η Αστυνομία τις διερευνά ως καταγγελίες και ενημερώνει υπεύθυνα το κοινό, διαδικασία την οποία εφαρμόζει και στη συγκεκριμένη περίπτωση».

Όπως αναφέρεται στην αστυνομική ανακοίνωση, «Χθες το απόγευμα (01/11), έλαβε χώρα μη προγραμματισμένη συγκέντρωση στην πλατεία του Αγίου Ανδρέα στην συμβολή των οδών Τραλλέων και Ωρωπού, από ομάδα περίπου 50 ατόμων. Οι περισσότεροι από τους συγκεντρωμένους είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και έφεραν αντικείμενα πρόσφορα για την άσκηση βίας και συγκεκριμένα ξύλινα και μεταλλικά κοντάρια.
Αστυνομικοί που προσέτρεξαν στο σημείο κάλεσαν επανειλημμένα και επίμονα τα συγκεντρωμένα άτομα να διαλυθούν, λόγω κινδύνου διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας και για την αποφυγή διασποράς διάδοσης του covid-19. Οι συγκεντρωμένοι αρνήθηκαν να αποχωρήσουν και στη συνέχεια κάποιοι από αυτούς κινήθηκαν απειλητικά προς το μέρος των αστυνομικών, ενεργώντας
επίθεση σε βάρος τους, με τα κοντάρια που κρατούσαν καθώς και με τραπέζια και καρέκλες από παρακείμενο κατάστημα εστίασης».

Κατά την παράθεση των γεγονότων όπως έχουν αποτυπωθεί και στις αναφορές των Αστυνομικών οι οποίοι διατέθηκαν στα Μέτρα Τάξης στην περιοχή της Λαμπρινής, «Κατά τη διάρκεια των περιστατικών στο κατάστημα, από τις αστυνομικές δυνάμεις έγινε μία φορά χρήση “φυσούνας” με ρίψη δακρυγόνου αερίου . Δύο περίπου ώρες μετά από αυτά τα περιστατικά αναφέρθηκε ότι δύο ανήλικα παιδιά, τα οποία με συγγενικά τους πρόσωπα διέρχονταν εκείνη τη στιγμή – δηλαδή μετά από δύο ώρες – από παρακείμενο σημείο, ανέφεραν ενόχληση στο λαιμό.
Συνεπώς, καμία κακοποίηση – και μάλιστα με χρήση γκλοπ- πεντάχρονου παιδιού δεν υπήρξε από τις αστυνομικές δυνάμεις, όπως καταγγέλλεται ατεκμηρίωτα σε διάφορες ιστοσελίδες και τηλεοπτικές εκπομπές».

Στα επεισόδια συνελήφθησαν συνολικά 13 άτομα- 10 άνδρες και 3 γυναίκες- . Μεταξύ των συλληφθέντων, ένας άνδρας ακινητοποιήθηκε και δεσμεύτηκε εντός καταστήματος όπου κατέφυγε για να αποφύγει τη σύλληψη, καθώς χτύπησε Αστυνομικό διμοιρίας με κοντάρι και επιτέθηκε σε Αστυνομικούς οι οποίοι κινήθηκαν σε απεμπλοκή του συναδέλφου τους. Στην κατοχή τεσσάρων εκ των συλληφθέντων κατασχέθηκαν τρία ξύλινα και ένα μεταλλικό κοντάρια. Ενώ τέσσερις εκ των συλληφθέντων, έφεραν τραύματα κατά τη συμπλοκή, διακομίστηκαν σε Νοσοκομείο όπου παραμένει σε νοσηλεία μία γυναίκα. Σε όλους τους τραυματίες – συλληφθέντες χορηγήθηκαν παραγγελίες για εξέτασή τους από ιατροδικαστή.

Οι συγκεντρώσεις με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής (31/10) είχαν απαγορευτεί με τους αντιεξουσιαστές να πραγματοποιούν τη συγκέντρωσή τους, σε στέκι που διατηρούν στην πλατεία Αγίου Ανδρέα στη Λαμπρινή. Σημειώνεται ότι η συμμετοχή σε συναθροίσεις που έχουν απαγορευθεί με απόφαση της αρμόδιας αστυνομικής Αρχής είναι παράνομη και οι συμμετέχοντες υπέχουν ποινική ευθύνη.

Από τις επιθέσεις των αντιεξουσιαστών σε βάρος των Δυνάμεως Αποκατάστασης Τάξης, τραυματίστηκαν τρεις Αστυνομικοί οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο ενώ προκλήθηκαν φθορές σε κράνη και καλαμίδες.