ΕΛΑΣ: Εγχειριδιο 31σελίδων, για την αναγνώριση εξτρεμιστών- τζιχαντιστών- τρομοκρατών

Οδηγός… τσέπης 31 σελίδων είναι το νέο «όπλο» της Ελληνικής Αστυνομίας, του προσωπικού υπηρεσιών επιβολής του Νόμου και Σωφρονιστικού Συστήματος σε δράσεις κατά της ριζοσπαστικοποίησησ και του εξτρεμισμού, για τον εντοπισμό και αναγνώριση τζιχαντιστών, θρησκευτικά φανατισμένων, εξτρεμιστών, ακροδεξιών, αναρχικών και τρομοκρατών.

Το εγχειρίδιο, των 31σελίδων εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2016, και αποτελεί περιληψη εκπαιδευτικής ενότητας του Κέντρου Μελετώνα Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ) με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Ο επιχειρησιακός οδηγός, έχει διανεμηθεί σε όλες τις μάχιμες Υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, και προκειμένου να το παραλάβουν όλοι οι ενστολοι υπηρετούντες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και περιφρουρούν τη δημόσια ασφάλεια.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ_ΤΖΙΧΑΝΤΙ_ΟΔΗΓΟΣ

Για την εκπόνηση του ελληνικού εγχειριδίου, στα διεθνή πρότυπα και ισχύοντα βασει τουν Νομικού πλαισίου, “πατροναρίστηκε” το Community Policing and the Prevention of  Radicalization (CoΡΡra, -πρόκειται για σχέδιο της Βελγικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, γαι την Αστυνόμευση και την Πρόληψη της Ριζοσπαστικοποίησης.

Εμβλήματα και διακρητικά, από τατουαζ μέχρι κοσμήματα και αυτοκόληστα (στικερς) και λογότυπα οργανωμένων ομαάδων με τάσεις ριζοσπαστικοποίησης και συμμετοχή σε εξτρεμιστικές δράσεις -τρομοκρατικές ενέργειες, θρησκευτικά υποκινούμενες αλλα και με πολιτικά κίνητρα (ακροαριστερό/ακροδεξιό εξτρεμισμό), περιλαμβάνονται στον “οδηγό τσέπης” της ΕΛΑΣ.

[pdf-embedder url=”http://www.nantiareport.gr/wp-content/uploads/2017/01/Εγχειριδιο-Ριζοσπαστικοποίησης.pdf” title=”egchiridio-rizospastikopiisis”]

Η συγκεκριμένη μελέτη, έρχεται σε μια περίοδο που το φαινόμενο των εξτρεμιστικών δρασεων και τρομοκρατικών ενεργειών είναι σε πλήρη εξέλιξη σστις ευρωπαϊκές χώρες  -σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους συγκέντρωσης (μαλακούς στόχους -soft targets), όπως στο Βερολίνο αλλά και κλαμπ της Κωνσταντινούπολης.

Ο επιχειρησιακός οδηγός της ΕΛΑΣ, αποτυπώνει τη ριζοσπαστικοποίηση στην ευρώπη και διεθνώς, ως δυναμική διαδικασία που παραπέμπει στο «φιδάκι» (παιδικό παιχνίδι). Για ην αντιμετώπιση του φαινομένου, θα πρέπει να αποκλειστούν οι “σκάλες” και να αυξηθούν τα αναχώματα ασφάλειας («φίδακια») προκειμένου ο επικέιμενος δράστης, να περιορίζεται στα εισαγωγικά και να μην ολοκληρώνει το σκοπό του (τρομοκρατική ενέργεια). Το μοντέλο ως δυναμική διαδικασία («φιδάκι») χρησιμοποιήθηκε από το Βρετανό David Sloggett, ειδικό επί θεμάτων τρομοκρατίας και συμβούλου του υπουργείου Άμυνας της χώρας του.

Στόχος του εγχειριδίου ειναι να αποτελεσει εφαλτήριο έγκαιρης αναγνώρισης, καταγραφής και ταξινόμησης ενδείξεων σε άτομα ή ομάδες που δυνητικά θα μπορούσαν να παρουσιάζουν τάσεις «ριζοσπαστικοποίησης και βίαιου εξτρεμισμού».

Αλ Καϊντα (Al-Qaeda) και ISIS

Ο οδηγός ενημερωσης του ΚΕΜΕΑ, περιλαμβάνει και οργανώσεις, οι οποίες ήρθαν στο προσκήνιο τα τελευτάια χρόνια με θρησκευτικά υποκινούμενη ριζοσπαστικοποίηση, όπως η Αλ Καϊντα (Al-Qaeda) και ο ΙsIs (DAESH) επαναπροσδιορίζοντας τις Αρχές της Παγκόσμιας τρομοκρατίας, με πληθώρα αιματηρών τυφλών επιθέσεων σε χώρες της Ευρώπης. Ενώ θέση μεταξύ άλλων έχουν και στοιχεία για τις υπόλοιπες τρομοκρατικές οργανώσεις (BOKO HARAM,AL SHABAAB, κ.α.) με τους “στρατολόγους” να υιοθετούν την απόλυτη ρητορική κατά της Δύσης και όσων θεωρούν ότι συνεργάζονται ή την εκπροσωπούν, καλώντας σε ολοκληρωτικό πόλεμο από όποια θέση βρίσκεται ο καθένας, από κάθε σημείο της γης και με οποιοδήποτε μέσο, με τους εκτελεστές του σχεδίου να παρουσιαζονται ως “μοναδικοί” και ως “ήρωες”.

Στο εγχειρίδιο επισημαίνεταιτο εντονο μεταναστευτικό και οι ροές μεταξύ των οποίων δεκάδες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους διερχονται από τη χώρα ως “προσφυγες” και καταφέρνουν να φτάσουν στην Ευρώπη, και θεωρούνται ως η κυρίαρχη απειλή για την Ευρωπαϊκή ασφάλεια. Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, βρίσκεται στο επίκεντρο.

Στ εχγειρίδιο, παρατίθενται διακρητικά που παραπέμπουν σε θρησκευτικά υποκινούμενες οργανώσεις όπως της Αl Qaeda, GSPC/AQIM Groupe Salafiste pour la Prédicationet le Combat – Οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQIM), AQAP (Al-Qaeda στην Αραβική Χερσόνησο), DAESH/ISIS (Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας), Al – Shabaαb -Harakat al-shabaαb al-mujahidin – Σομαλία, Lashkar-Taiba – LeT (Πακιστάν), Caucasus Emirate Imarat Kavkaz (Caucasus Emirat) (Εμιράτο του Καυκάσου), Βokο Haram(Νιγηρία), Jabhat al-Nusra (Al-Nusra) μετονομάσθηκε σε Jabhat Fateh al-Sham.

Θρησκευτικος εξτρεμισμός Θρησκευτικος εξτρεμισμός

Ακροδεξιός εξτρεμισμός και σύμβολα
Η ακροδεξιά ριζοσπαστικοποίηση, περιλαμβάνεται στον επιχειρησιακό οδηγό της ΕΛ.ΑΣ., με την αναφορά ότι “η χρήση βίας αποτελεί αναπόσπαστη συμπεριφορά”, με όσουςυ την ακολουθούν να οδηγούτναι σε εγκλήματα μίσους, σε βαρος ευάλωτων ομάδων ή εθνοτικών ομάδων, εθνικές μειονότητες, θρησκεία ή σεξουαλικές προτιμήσεις.

Ακροδεξιά Στον οδηγό της ΕΛΑΣ, αποτυπώνονται εμβλήματα και σύμβολα ακροδεξιών οργανώσεων μεταξύ άλλων η Ομάδα Ε-ΕΥ, Ανένταχτοι Μαίανδροι Εθνικιστές-Α.Μ.Ε., B&H-Blood & Honour-Αίμα και τιμή, C18-Combat 18, HSN (Hammerskins Nation Organisation).

Αντίστοιχη είναι και η παρουσίαση συμβόλων που γίνονται συχνά τατουάζ από ακροδεξιούς:

ΑκροδεξιάΑκροδεξιά

Ακροαριστερή Αναρχική Ριζοσπαστικοποίηση
Ο οδηγός τσέπης αναφέρεται και στην ακροαριστερή τρομοκρατία, μετά τη μεταπολίτευση στην Ελλάδα, παρουσιάζει δύο τάσεις. οργανωμένες ομάδες με ιδοελογίες μαρξιστικές-λενινιστικές που εντεργούν σε εξτρεμιστικές ενέργειες -τρομοκρατία (πχ. 17Ν, Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας/ΕΛΑ)με επιρροές από ακροαριστερές τρομοκρατικές οργανώσεις της Ευρώπης, όπως οι Ερυθρές Ταξιαρχίες (Brigate Rosse) στην Ιταλία και Φράξια Κόκκινος Στρατός (Baader-Meinhof) στη Γερμανία. Ενώ η μετεξέλιξη της, -περί τη δεκαετία του 2000- στοχεύει στη διάλυση της υπάρχουσας κοινωνικής δομής, διαπνέεται από άκρατο μηδενισμό/νιχιλισμό και απορρίπτει το σύνολο των θεσμών του κράτους: πολιτικά κόμματα, εκκλησία, αστυνομία, στρατό, δικαιοσύνη και το εκπαιδευτικό και σωφρονιστικό σύστημα της χώρας. Η ίδια, βάζει στο στόχαστρο και τα Μ.Μ.Ε., ιδιωτικές επιχειρήσεις και τράπεζες.

Σε αυτή την ενότητα περιλαμβάνονται σύμβολα και εμβλήματα αναρχικών οργανώσεων, της Σέχτα Επαναστατών, της Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς (ΣΠΦ) ή Conspiracy of Cells of Fire, Conspirazione delle Cellule di Fuoco-Σχέδιο Φοίνικας, FAI (Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία), Πυρήνας Όλγα-FAI-IRF Nucleo Olga FAI/FRI (Federazione Anarchica Informale, Fronte Rivoluzionario Internazionale),  DHKP/C Devrimci Halk Kurtulus Partisi/ Cephesi (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα/Μέτωπο (RPLP/F) ή Dev Sol ή Devrimci Sol.

Ακροαριστερά

Όπως καταλήγει και στον επίλογο του εγκχειριδίου, “..η έξαρση των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια, παρά την είσχυση των μέτρων ασφαλείας, καταδεικνύει ότι ο “παραδοσιακός” τρόπος αυξησης της καταστολής δεν αρκεί. (…) Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι η τρομοκρατία είναι ένα βίαιο φαινόμενο το οποίο μπορεί να έχει και κοινωνικοπολιτικά ερείσματα, δεν παύει όμως να στρέφεται με μια συστηματική επίθεση κατά των Δημοωκρατικών δομών της Κοινωνίας μας”.