Ελαιώνας: Έκλεψαν σάκο με 8παραδοσιακές φορεσιές και 2βρέθηκαν να πωλούνται στο παζάρι

Με την ολοκλήρωση πολιτιστικής εκδήλωσης, ο μαύρος σάκος με τον παραδοσιακό ιματισμό φορτώθηκε στο δρομολόγιο του ΚΤΕΛ Κηφισού, ωστόσο δεν έφτασε ποτέ στο τελικό του προορισμό και εκ τοτε οι χειροποίητες παραδοσιακές φορεσιές… αγνοούνται. Σχεδόν ένα χρόνος πέρασε, και δύο από τις φορεσιές εντοπισθηκαν στο παζάρι του Ελαιώνα Αττικής.
Πέρασαν 15μηνες με αναζητήσεις και έρευνα, από τα μέλη του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου παραδοσιακών χορών “Ακρίτες Αλεξανδρούπολης”, και στο παζάρι του Ελαιώνα Αττικής, εντοπίσθηκε μερος απο τις κλεμμένες παραδοσιακές φορεσιές, που είχαν κλαπεί από το ΚΤΕΛ Κηφισού, κατά τη μεταφορά τους από την Αθήνα στην Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τους “ΑΚρίτες Αλεξανδρούπολης”, η μια φορεσια επέστρεψε στην ιματιοθήκη του Συλλόγου ενώ αναμένουν τις επόμενες ημέρες και τη δευτερη.

Στο πλαισιο συνεργασίας που έχουν αναπτύξει μεταξύ τους οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, οι “Ακρίτες Αλεξανδρούπολης” απέστειλε στην Αθήνα (17/06 2018) οχτώ χειροποίητες παραδοσιακές φορεσιές, των περιοχών Πετρωτών και Πενταλόφου, προκειμένου να φορεθούν από χορευτές στο πλαίσιο εκδηλώσεων. Οπως είχε προαποφασιστεί, οι φορεσιές μετά το πέρας της εκδήλωσης, θα επέστρεφαν στην ιματιοθήκη του Συλλόγου, με το τακτικό δρομολόγιο του ΚΤΕΛ ως ασυνόδευτοι σάκοι.
Λίγε ημέρες μετά, ο χοροδιδάσκαλος Θανάσης Στράτος (05/07 2018) ανακοίνωσε την κλοπή από το ΚΤΕΛ Κηφισού και είχε απευθύνει δημόσια έκκληση σε όποιον γνωρίζει σχετικά ή έχουν περιέλθει στην κατοχή του οι οχτώ φορεσιές, να τον ενημερώσει.

Τα μέλη του Συλλόγου απευθύνουν δημόσια έκκληση σε όποιον γνωρίζει σχετικά με τις παραδοσιακές φορεσιές ή στο ενδεχόμενο να έχει αγοραστεί κάποια εξ αυτών από ιδιώτη χωρίς να γνωρίζει την προέλευσή της να επικοινωνήσει με το Σύλλογο με την πρόθεση να αποπληρώσει το κόστος κτήσης της προκειμένου να περιέλθουν και πάλι στις προθήκες του παραδοσιακού χοροδιδασκαλείου τα χειροποίητα ενδύματα.

Ο Πολιτιστικος και Λαογραφικός Σύλλογος παραδοσιακών χορών “Ακρίτες Αλεξανδρούπολης” δραστηριοποιείται στην εκμάθηση και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με μουσικοχορευτικά δρώμενα από τις περιοχές του Ακριτικού Έβρου και των όμορων Νομών, ώστε να αποτυπώσουν οι θεατές πολιτιστικών εκδηλώσεων το τοπικό χρώμα και ύφος των χορων της περιοχής.