Εκπρόσωπος Τύπου ΕΛΑΚΤ-ΛΣ: “Το δυστύχημα στην Κω έγινε υπό συνθήκες απόλυτου σκότους” (βίντεο)

Για το ναυτικό δυστύχημα με τη σύγκρουση σκάφους του ΛΣ με λέμβο λαθρομετανάστων, τοποτεθήθηκε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΣ

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, Πλοίαρχο Νίκο Λαγκαδιανό, οπως δήλωσε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, ήταν αδύνατον να εντοπιστεί η λέμβος ακόμα κι από τα ραντάρ των σκαφών του Λιμενικού. Ωστόσο η λεμβος των λαθρομεταναστών έπλεε χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας.

Όπως έχει διακριβωθεί  κατά τις έρευνες το πλωτό ΕΛΑΚΤ- ΛΣ με τριμελές πλήρωμα, έπλεε σε προγραμματισμένη περιπολία στα ελληνικά ύδατα, στα 1,9 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κω (23/10-05.00). Από τα Τουρκικά παράλια 7μετρο σκάφος με 34λαθρομετανάστες ταξίδευε προς τα ελληνικά παράλια, όταν επήλθε η σύγκρουση, με αποτέλεσαμα οι λαθρομετανάστες -κανείς από τους οποίους δε φορούσε σωσίβια- να πέσουν στο νερό. Κατά τη διαδικασία της έρευνας και δίασωσης, έχουν περισυλλεγεί 31 λαθρομετανάστες, ενώ 6 τραυματίσθηκαν -μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο του νησιού- .

Εντοπίσθηκε και διασώθηκε ενας 28άχρονος από το Ιράκ που είχε κριθεί αγνοούμενους. Νεκρό ανασύρθηκε ένα τρίχρονο αγορι -κατά δήλωση των υπολοίπων φέρεται ως υπήκοος Συρίας. Ενώ οι έρευνα συνεχίζεται για 26άχρονο άνδρα- κατά δήλωση των υπολοίπων λαθρομεταναστών στη λεμβο, Συρο υπήκοο.

Για έναν εκ των διασωθέντων λαθρομετανάστων διαπιστώθηκε από μαρτυρίες ότι ήταν ο χειριστής της λέμβου και αντιμετωπίζει κατηγορίες για παράνομη διακίνηση λαθρομεταναστών.

Εν τω μεταξύ η υπόθεση ως προς τη Δικαστική διερεύνησή της, διαχωρίζεται, με την Εισαγγελία της Κω να αναλαμβάνει το σκέλος της παράνομης εισόδου εν πλω στη χώρα μας και η Εισαγγελία του Ναυτοδικείου Πειραιά την εμπλοκή των Λιμενικών στο περιστατικό.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα από την Περιφερειακή Αρχή Δωδεκανήσου του Λ.Σ. ενώ θα διενεργηθεί και Ένορκη Διοικητική Εξέταση.