“Εκπαίδευση Αστυνομικών σε θέματα καταπολέμησης Ρατσισμού και Διακρίσεων σε βάρος Ρομά”

Ανακοίνωση του Σωματείου ενστόλων “Δράση Αστυνομικών για τα δικαιώματα του ανθρώπου”
Αναφέρει το κείμενο της ανακοίνωσης, «Σήμερα κλείνει ο δεύτερος κύκλος τεσσάρων διήμερων εκπαιδεύσεων Αστυνομικού Προσωπικού από Υπηρεσίες που εμπλέκονται σε περιοχές της Αττικής με πληθυσμούς Ρομά. Οι συγκεκριμένες εκπαιδεύσεις έρχονται να συμπληρώσουν το κύκλο εκπαιδεύσεων που κάναμε το καλοκαίρι με αποτέλεσμα την εκπαίδευση συνολικά 160 Αστυνομικών που υπηρετούν στα Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Ασφαλείας περιοχών με πληθυσμούς Ρομά όπως τα Μέγαρα, την Ελευσίνα, τον Ασπρόπυργο, τη Φυλή, το Ζεφύρι, το Μενίδι, την Ομόνοια, τον Άγιο Παντελεήμονα, το Χαλάνδρι, τη Παλλήνη, καθώς και Υπηρεσιών που ασκούν αστυνόμευση σε αυτές τις περιοχές όπως την ομάδα ΔΙ.ΑΣ., την Ο.Π.Κ.Ε. και τέλος από το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας.

Μέλος της Δράσης Αστυνομικών ως Εμπειρογνώμονες και Εκπαιδευτές του Συμβουλίου της Ευρώπη, μαζί με την εξαίρετη δικηγόρο Αλέξανδρα Καραγιάννη, αναπτύξαμε όλα τα ζητήματα γύρω από τη τυπολογία και τη νομική προστασία των Ρομά όπως ισχύει για όλες τις ευάλωτες στο Ρατσισμό και τις Διακρίσεις κοινωνικές ομάδες, καθώς και τη νομολογία του ΕΔΔΑ και παράλληλα η Αλεξάνδρα ανέπτυξε περαιτέρω τα θέματα Αστυνόμευσης και καλών πρακτικών και επανασύστησε τους Ρομά και τα ιδιαίτερα πολιτισμικά τους χαρακτηριστικά με σκοπό να σπάσουμε τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις σε βάρος τους, αναλύοντας το φαινόμενο του αντιτσιγγανισμού.

Μαζί μας συμμετείχε ως εκπρόσωπος του Αρχηγείου ο Ανθυπαστυνόμος Τόλιας Κίμωνας ο οποίος έθεσε το πλαίσιο της στρατηγικής της Ελληνικής Αστυνομίας στα ζητήματα Ρατσισμού και Διακρίσεων.

Υπεύθυνος του προγράμματος JUSTROM3 του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι Ηλιάδης Χρήστος, τον οποίο ευχαριστούμε ολόψυχα και κάνει σπουδαίο έργο στα θέματα Ρομά.

Τέλος, ευχαριστούμε το Αρχηγείο της Ελληνική Αστυνομία για την άψογη συνεργασία και την υποστήριξη δίνοντας έτσι θετικό στίγμα στην κοινωνία και όχι μόνο».