Εισαγγελείς για Μάτι: «Τόσκας, Πυροσβεστική και Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας ήξεραν λεπτό προς λεπτό τι συμβαίνει!»

Ευθύνες, καθώς από την πρώτη στιγμή, κατά την 23η Ιουλίου του 2018, όλοι οι Υπηρεσιακοί και πολιτικοί αρμόδιοι μεταξύ των οποίων ο πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και η ηγεσία της Πυροσβεστικής, είχαν σαφή εικόνα για τα όσα εξελίσσονται στο Μάτι, αποδίδουν οι Εισαγγελείς στη διάταξή τους για την τραγωδία στο Μάτι.
Και συνεπαγωγικα είναι αδιανόητο να μην είχαν πληροφορήσει τον Πρωθυπουργο και τους Υπουργους που συμμετείχαν στη σύσκεψη το βράδυ της καταστροφής (μεταδόθηκε και τηλεοπτικά) ενώ ήδη ήδη οι νεκροί ήταν δεκάδες.

«Είχαν πλήρη ενημέρωση»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Realnews , οι εισαγγελείς αναφέρουν στη διάταξή τους, «Προέκυψε ότι κατά την εξέλιξη του συμβάντος στο χώρο του ΕΣΚΕ, το οποίο κατά νόμο είναι το κεντρικό συντονιστικό κέντρο του πυροσβεστικού σώματος, που αποτελεί το επιχειρησιακό όργανο της γενικής Γραμματείας πολιτικής προστασίας, ήταν παρόντες και είχαν πλήρη γνώση όλων των συμβάντων και της διαχείρισης αυτών οι παρακάτω:
ο πρώην υπουργός προστασίας του πολίτη Νίκος Τόσκας,
ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας Ιωάννης Καπάκης,
ο πρώην αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος αντιστράτηγος Σωτήρης Τερζούδης , μετά των υπασπιστών του,
ο υπαρχηγός επιχειρήσεων, αντιστράτηγος Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος, μετά των υπασπιστών του (νυν αρχηγός ΠΣ),
ο υπαρχηγός υποστήριξης, αντιστράτηγος πυροσβεστικού σώματος Δημοσθένης Αναγνωστάκης,
ο διοικητής ΕΣΚΕ και ΣΚΕΔ υποστράτηγος πυροσβεστικού σώματος Ιωάννης Φωστιέρης,
ο διευθυντής του ΚΕΠΠ (Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας), Αρχιπύραρχος Φίλιππος Παντελεάκος,
ο διευθυντής του 199 ΣΕΚΥΠΣ, Αρχιπύραρχος Χρήστος Γκολφίνος,
οι οποίοι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις είχαν τις αρμοδιότητες και ευθύνες που προβλέπονται

Περαιτέρω αναφορικά με την ενημέρωση που είχαν οι ανωτέρω παρόντες στο ΕΣΚΕ πρέπει να σημειωθούν τα ακόλουθα:
Προέκυψε ότι είχαν πλήρη ενημέρωση για την πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης και την εξέλιξη της.

Από καταθέσεις εμπλεκομένων προκύπτει ότι πριν από τις 17.00 όλη η ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι ενημερωμένη για τη νέα πυρκαγιά του Νταού Πεντέλης.

Συγκεκριμένα, στις εγγραφές ανωμοτί εξηγήσεις του ο Β. Ματθαιόπουλος αναφέρει : «Ο Αρχηγός πυροσβεστικού σώματος, αντιστράτηγος Σωτήρης Τερζούδης , με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Tόσκα και το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννη Καπάκη, πήγαν στο γραφείο του διοικητή του ΕΣΑΚΕ, προκειμένου να λάβουν περισσότερες πληροφορίες για το συμβάν και, στη συνέχεια, έδωσαν εντολή να μεταβούν επιπλέον επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα στο συμβάν…Για το συγκεκριμένο θέμα συνολικά υπήρξε άμεση ενημέρωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Σε κάθε χρονική φάση υπήρχε άμεση ενημέρωσή τους…»