Εισαγγελέα Αρείου Πάγου: Εγκύκλιο για άμεση διερεύνηση κάθε καταγγελίας για κακοποίηση ζώων.

Τα αυξανόμενα περιστατικά βασανισμού, κακοποίησης και πράξεων βίας εναντίον των ζώων, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, απέστειλε εγκύκλιο, για παραπομπή με τη διαδικασία του αυτοφώρου των συλληφθέντων, στην προστασία των ζώων.

Σύμφωνα με την Ανωτατη Δικαστική Λειτουργό, με εγκύκλιο προς τους προϊσταμένους των Εισαγγελικών Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας, σε ερμηνεία του Ν. 4039/2012 για την προστασία των ζώων και ζητεί να παραπέμπονται στο αυτόφωρο όσοι προβαίνουν σε βασανισμούς ζώων.

Η Εισαγγελικός λειτουργός υπογραμμίζει ότι απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση των ζώων, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας- δηλητηρίαση, κρέμασμα, πνιγμός, κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός. Καθώς επίσης και η πώληση, εμπορία και παρουσίαση-διακίνηση μέσω διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού, στο οποίο απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον ζώου, καθώς και σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ζώων και ανθρώπου με σκοπό το κέρδος ή τη σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά καθώς επίσης απαγορεύεται και η μονομαχία μεταξύ ζώων.
Στη εγκύκλιο, περιλαμβάνεται η περίπτωση τραυματισμού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα, όπως αναφέρεται ο υπαίτιος οδηγός υποχρεούται να ειδοποιήσει άμεσα τον αρμόδιο Δήμο, προκειμένου να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα.
Στη εγκύκλιο αναφέρεται ότι αρμόδια όργανα για την βεβαίωση των παραβάσεων είναι η Ελληνική Αστυνομία, η Δασική Υπηρεσία, τα Τελωνεία, οι Σταθμοί Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ), το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή και οι ιδιωτικοί φύλακες Θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο της Ευτέρπης Κουτζαμάνη,
«1) Να εξετάζουν άμεσα και με προσοχή κάθε είδους πληροφορία-καταγγελία, απ΄ όπου και αν προέρχεται, συμπεριλαμβανομένου και του διαδικτύου, αναφορικά με περιστατικά βασανισμού, κακοποίησης, κακής και βάναυσης μεταχείρισης οποιουδήποτε είδους ζώου, πράξεων βίας κατ΄ αυτού, όπως ιδίως δηλητηρίαση, κρέμασμα, πνιγμό, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό κ.λπ. και οσάκις διαπιστώνουν παράβαση των διατάξεων του άρθρου 16 του Ν. 4039/2012, ή των άλλων διατάξεων που αναφέρονται στο άρθρο 20, οι οποίες διώκονται αυτεπαγγέλτως, αν πρόκειται περί αυτοφώρων να προβαίνουν στη σύλληψη και προσαγωγή των υπαιτίων, εάν δε τούτο δεν είναι εφικτό στην καταμήνυσή τους.
2) Να τους ενημερώνουν αμέσως για τις διαπιστώσεις τους και τις ενέργειες, στις οποίες προέβησαν, ζητούντες εν ανάγκη και τη συνδρομή τους».
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητεί από  τους προϊσταμένους των Εισαγγελιών Εφετών  να παραγγείλουν  προς τους  Εισαγγελείς Πρωτοδικών την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας (εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις), «για τον κολασμό των εγκλημάτων που προβλέπονται και τιμωρούνται από τον νόμο», με την παραπομπή των δραστών «στα ακροατήρια για την άμεση εκδίκαση των εγκλημάτων και σε περίπτωση αναβολής τον προσδιορισμό των οικείων δικογραφιών σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Η Ανώτατη Δικαστική Λειτουργός, αναφέρεται στις ποινικές και χρηματικές ποινές κυρώσεις που μπορεί να επιβληθούν στις περιπτώσεις βασανισμού, κ.λπ. ζώων, οι οποίες, κατά περίπτωση,  ανέρχονται μέχρι δύο χρόνια φυλάκιση  και χρηματική ποινή  από 3.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ.