Ειδομένη: Με φυλλάδια η κυβέρνηση ζητάει από τους διαβιούντες στον αυτοσχέδιο καταυλισμό, να προχωρήσουν σε οργανωμένες δομές

Τυπωμένα σε τρεις γλώσσες, φυλλάδια με κείμενο να εγκαταλείψουν τον αυτοσχέδιο καταυλισμό στην Ειδομένη, πρόσφυγες και λαθρομετανάστες διανεμήθηκαν από εθελοντές ΜΚΟ και μεταφραστές.

image

«Δεν μπορείτε να περάσετε στη γειτονική χώρα τα σύνορα έχουν κλείσει. Παρακαλούμε όπως συνεργαστείτε με τις επίσημες ελληνικές αρχές. Θα μεταφερθείτε σε δομές φιλοξενίας όπου θα σας παρασχεθούν στέγαση, σίτιση ,και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

image

Είναι το κείμενο το οποίο αναγράφεται, σε ενημερωτικό φυλλάδιο μεταφρασμένο σε Αραβικά, παστούν και φαρσί, στις τρεις προφορικές διαλεκτους επικοινωνίας των διερχόμενων μεταναστευτικών ροών, προκειμένου να εγκαταλείψουν τη μετακίνησή τους προς τα βόρεια και τον αυτοσχέδιο καταυλισμό της Ειδομένης και  να εγκατασταθούν σε οργανωμένες δομές.

image

Με ενημέρωση του Babar Baloch, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, το φυλλάδιο διανεμήθηκε στους διαβιούντες του καταυλισμού.

Από καταγραφή ΜΚΟ στην Ειδομένη σήμερα διαβιούν περίπου 15.000 άτομα με πρόθεση των Ελληνικών Αρχών να προωθηθούν σε κέντρα κράτησης, και οργανωμένους χώρους, με συνθήκες διαβίωσης, στέγη και τροφή όπως αναφέρει και το κείμενο που αναγράφεται στο φυλλάδιο.

Ο εκπρόσωπος τύπου του συντονιστικού για τους πρόσφυγες Γιώργος Κυρίτσης, ειχε εκφρασει την εκτίμηση πως πριν από την ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ -στις 17 Μαρτίου- η Ειδομένη θα αδειάσει «γιατί θα έχει πεισθεί ακόμα και ο πιο αισιόδοξος ότι δεν μπορεί να περάσει προς τα πάνω».
Ερωτηθείς για την απουσία του κράτους από την Ειδομένη υπονόησε γίνεται σκοπίμως γιατί ο καταυλισμός δεν είναι δομή της πολιτείας και γιατί οι διαβιούντες στον αυτοσχέδιο καταυλισμό θα πρέπει να μετακινηθούν.