Είχε λάβει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα ο Σύρος που φέρεται να συμμετείχε σε εκτελέσεις του ISIS και κρατείται στην Ουγγαρία

Ο  Σύρο έχει τεθέι από τις Ουγγρικές Αρχές υπό κράτηση, καθως φέρεται να έλαβε μέρος σε αποκεφαλισμούς στη Συρία ως μέλος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε η Εισαγγελία της Βουδαπέστης.

Συμφωνα με πηγές του NantiaReport.gr ο 27άχρονος Σύρος, ο οποίος δεν  κατονομάζεται στην ανακοίνωση των Ουγγρικών Αρχών, προκύπτει από τα Αρχεία της ΕΛΑΣ στις μεταναστευτικές ροές, ότι είχε περάσει ως λαθρομετανάστης στην Ελλάδα.

Από τις 14/7/2016, καταγράφηκε στη Λέρο. Στη συνέχεια και ένα χρόνο μετά (27/10/2017) καταθέτει αίτημα και λαμβάνει “Πολιτικό Ασυλο”, καθώς ύστερα από τη διασταύρωση των στοιχείων του, στις βάσεις της Interpol, της Σένγκεν, την Εθνική βάση, και στη βάση της Europol, χωρίς να προκύπτει αναφορά υπόπτου για τρομοκρατικές ενέργειες από τους guest officers της Europol.

Συμφωνα πάντα με την ιδια ενημέρωση, οι πρώτες πληροφορίες ως πιθανός το ύποπτος για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες περιήλθαν στην Ελληνική Αστυνομία τον Ιούλιο του  2018. Ενημερώθηκε σχετικά η υπηρεσία ασύλου και ανακαλείται το “Πολιτικό Ασυλο πρόσφυγα” που του είχε χορηγηθεί, όπως προβλέπεται..

Συμφωμα με τον Ούγγρο Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, ο Σύρος, φέρεται ότι εκτέλεσε περίπου 20 ανθρώπους το 2016, που ήταν όλοι μέλη της οικογένειας ενός ανθρώπου στην πόλη Χομς που αρνήθηκε να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, με αναφορά σε στοιχεία της Εισαγγελίας. Συνελήφθη με πλαστά έγγραφα στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης στις 30 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, καταδικάστηκε σε φυλάκιση με αναστολή για παράνομη διακίνηση ανθρώπων και άλλες κατηγορίες, και διατάχθηκε η απέλασή του από την Ουγγαρία.

Η Eurojust, η ευρωπαϊκή υπηρεσία που εποπτεύει τη δικαστική συνεργασία στις ποινικές έρευνες, σε συνεργασία με τις βελγικές και ουγγρικές αρχές, βρήκε αργότερα αποδείξεις σύμφωνα με τις οποίες ήταν μέλος του Ισλαμικού Κράτους, αναφέρεται στην ανακοίνωση της εισαγγελίας της Βουδαπέστης.