Είχαν πληροφορίες για επικείμενη επίθεση, χωρίς να την εξετάσουν- 43 επιθέσεις σε Αστυνομικά Τμήματα στη 10ετία

Πληροφορίες για επικείμενη επίθεση απο ομαδα ατομων του αντιεξουσιαστικού “χώρου” σε τμήμα της βορειοανατολικής Αττικής, ειχαν περιέλθει το προηγούμενο διάστημα στην ΕΛ.ΑΣ ωστόσο δεν είχαν ληφθεί έκτακτα μέτρα για αποτροπή επίθεσης.

Με την εντονη δυσφορία στην πολιτική ηγεσία, για την έλλειψη ουσιαστικής πληροφόρησης απο το αρμόδιο Τμήμα της Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, η προανάκριση για την εμπρηστική επίθεση στο ΑΤ Πεύκης (26/10) ανατέθηκε στο νεοσύστατο τμήμα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Αρχηγός ΕΛΑΣ: «Τα ΑΤ δεν είναι ούτε θα μετατραπούν σε στρατιωτικοποιημένες ζώνες».

Στη σχετική ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται ότι «λόγω των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών της επίθεσης, αλλά και της κακουργηματικής πράξης που τελέστηκε», τα οποία ωστόσο δεν διαφέρουν από των επιθέσεων που εχουν προηγηθεί.

Σύμφωνα με ασφαλείς Αστυνομικες πηγές στο Nantiareport.gr, αν και είχε επισημανθεί από πληροφοριακό υλικό επικείμενη “κινητικότητα” του “χώρου”, εκ του αποτελέσματος δεν υπήρξε αξιολόγηση και σχετικη επεξεργασία σε αναζήτηση περεταίρω στοιχείων απο το αρμόδιο Τμήμα της Κρατικής ωστε να επιβεβαιώσει τις ενδείξεις και να προσδιορίσει, αν όχι το τμήμα, την περιοχή δράσης των ατόμων.

ΕΛΑΣ: “Τα αστυνομικά τμήματα είναι ανοικτά όλο το 24ωρο για τους πολίτες”

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, επισημαίνουν ότι και η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, ήταν ενήμερη για το σχετικό πληροφοριακό υλικό, δεν είχαν ληφθεί έκτακτα μέτρα και ενίσχυση του προσωπικού. Έτσι, κατά τη διάρκεια της νύχτας τα περισσότερα Αστυνομικά Τμήματα διαθέτουν αξιωματικό υπηρεσίας, ένα σκοπό και σε σπάνιες περιπτώσεις έναν Αστυνομικό, δύναμη που δεν επαρκεί ούτε για να καλύψει τη λειτουργία της Υπηρεσίας .

Στοιχεία που προκύπτουν από τα αρχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, για επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, τα τελευταία 10 χρόνια- από το 2007 έως σήμερα – έχουν σημειωθεί συνολικά 43 επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα της Αττικής. Μεταξύ άλλων τα τμήματα Παπάγου, Εξαρχείων και Ζωγράφου, και οι διμοιρίες της Χ. Τρικούπη, της Ζωοδόχου Πηγής και της Πατησίων από την πλευρά της Τοσίτσα, έχουν δεχθεί εμπρηστικές επιθέσεις με μολωτοφ.

Ενδεικτικά για την τελευταία 10ετια όπως καταγράφονται στα επίσημα Αρχεία της ΕΛ.ΑΣ

* 8 επιθέσεις το 2007,

* 4 επιθέσεις το 2008,

* 8 επιθέσεις το 2009,

* 5 επιθέσεις το 2011,

* 3 επιθέσεις το 2012,

* 3 επιθέσεις το 2013

* 6 επιθέσεις το 2014

* 2 επιθέσεις το 2015,

* 1 επίθεση το 2016 και

* 3 επιθέσεις το 2017.

Το Αστυνομικό Τμήμα της Πεύκης και στο παρελθόν εχει βρεθεί στο στόχαστρο οργανωμενης εμπρηστικής επίθεσης. Ηταν το βράδυ της 26ης Ιανουαρίου 2008, οταν επιτέθηκαν με μολωτοφ στην Αστυνομική Υπηρεσία, κατά την οποία καταστράφηκαν τέσσερα αστυνομικά οχήματα και μια μοτοσικλέτα πολίτη. Η επίθεση είχε προβληματίσει σοβαρά την τότε κυβέρνηση και την ηγεσία της ΕΛΑΣ, με τον -τότε- Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και μετέπειτα Βουλευτής της ΝΔ, Αναστάσιο Δημοσχάκη, να αναθέτει τη διερεύνηση της υπόθεσης στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

«Το έγκλημα αυτό στρέφεται κατά της τοπικής κοινωνίας, κατά των πολιτών. Τα Αστυνομικά Τμήματα της Αττικής και όλης της Χώρας είναι ανοικτά όλο το εικοσιτετράωρο στους πολίτες για την εξυπηρέτησή τους. Δεν είναι φρούρια, ούτε πολεμίστρες», ανέφερε στη δήλωσή του ο – τοτε – Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αντιστράτηγος, Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Με απόφαση των Δημάρχων ειχε επεβληθεί διακοπή της κυκλοφορίας κατα τις νυχτερινές ώρες στο δρόμο όπου εδρεύει το Τμήμα!

Αν και υπήρχε το πληροφοριακό δελτίο και στο παρελθόν είχαν σημειωθεί  εμπρηστικές επιθέσεις στο Αστυνομικό Τμήμα, η περιοχή της Πεύκης και του Αμαρουσίου, τις τελευταίες ημέρες, έβγαζαν μία κοινή περιπολία των δύο τμημάτων. Κι ενω η Δημοτική Αρχή ειχε εγκρίνει ο δρόμος που διέρχεται από το Αστυνομικό Τμήμα Πεύκης – αν και κεντρική Οδός-, να κλείνει τις νυχτερινές ώρες, ωστόσο δεν εφαρμόστηκε η απόφαση, καθώς δεν επαρκεί το Αστυνομικό προσωπικό..