Η ΕΥΠ “βάζει φωτιά” στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

enwsh-dikastwnΆνω κάτω έχει κάνει την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων η ΕΥΠ, χωρίς πάντως η “ευαγής” αυτή υπηρεσία να έχει οποιαδήποτε ευθύνη. Ωστόσο, τα μέλη που συγκροτούν το Προεδρείο της ΕΔΕ βρίσκονται στα μαχαίρια με άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου…

εξαιτίας του αντεισαγγελέα Εφετών, Ευάγγελου Κασαλιά, ο οποίος έχει τοποθετηθεί, με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου στη θέση του εισαγγελέα της ΕΥΠ, προκειμένου νε ελέγχει τη νομιμότητα των ειδικών επιχειρησιακών δράσεών της, που αφορούν θέματα δικαιωμάτων των ανθρώπων.

Ο Ευάγγελος Κασαλιάς στις τελευταίες αρχαιρεσίες ήρθε πρώτος με 439 ψήφους (έναντι 311 ψήφων που έλαβε ο δεύτερος και 240 ο τρίτος) ενώ διακρίνεται τόσο για τις νομικές του γνώσεις όσο και για το ήθος του και την εντιμότητά του.

Παρόλα αυτά, το Προεδρείο της ΕΔΕ θέλει να αποχωρήσει από το ΔΣ υποστηρίζοντας ότι το καταστατικό θεωρεί ασυμβίβαστη με την άσκηση καθηκόντων την ιδιότητα του μέλους του ΔΣ, «κατόπιν αποσπάσεως στο υπουργείο Δικαιοσύνης ή σε άλλη υπηρεσία υπαγόμενη στην εκτελεστική εξουσία».

Από την άλλη πλευρά, σύμβουλοι του ΔΣ υποστηρίζουν ότι ο κ. Κασαλιάς, που τοποθετήθηκε στη θέση αυτή με βάση τις διατάξεις του νόμου 3649/2008, ασκεί στην ΕΥΠ μόνο δικαστικά καθήκοντα και επομένως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί σύμβουλος του αρμόδιου υπουργού. Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι ο προηγούμενος πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων (Κων. Τζαβέλας) ήταν καθόλη τη διάρκεια της θητείας του εποπτεύων εισαγγελέας της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αλλά και ο νυν Γενικός Γραμματέας της (Παρασκευάς Αδάμης) τοποθετήθηκε ως εποπτεύων εισαγγελέας στην Υπηρεσία Σύμβασης Εφαρμογής Σέγκεν, χωρίς να έχει τεθεί από οποιονδήποτε θέμα ασυμβίβαστου.

Η διαμάχη στους κόλπους της ΕΔΕ δεν έχει μείνει στην ερμηνεία των σχετικών νόμων και των κείμενων διατάξεων, αφού το Προεδρείο καταγγέλλεται ευθέως από τέσσερα μέλη του ΔΣ (Χρήστο Τζανερρίκο πρόεδρο Εφετών, Χαράλαμπο Μαυρίδη Εφέτη, Χρήστο Παπαδήμα Πρωτοδίκη αλλά και τον ίδιο τον Ευάγγελο Κασαλιά), για «αυθαίρετες, αντιδημοκρατικές και αντιδεοντολογικές μεθοδεύσεις» οι οποίες «δεν συνάδουν στο δικαστικό ήθος».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα προαναφερόμενα μέλη της Διοίκησης δεν έμειναν μόνο στις καταγγελίες και στον «πόλεμο ανακοινώσεων». Συνεπικουρούμενοι από την Εφέτη Μαργαρίτα Στενιώτη, τον Πρόεδρο ΠρωτοδικώνΚωνσταντίνο Βουλγαρίδη και την Ειρηνοδίκη Ματίνα Γκαρά – επίσης μέλη του ΔΣ – υπέβαλαν αίτηση προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να γνωμοδοτήσει επί του θέματος που έχει δημιουργηθεί, «λόγω της μείζονος σπουδαιότητος».

____________

*directnews.gr