Εφετείο Β.Αιγαίου: Επεισόδια στη δίκη σε βάρος του Αστυνομικού Στρ.Δούκα – Στη φυλακή οι δύο δράστες, για απόπειρα ανθρωποκτονίας

Ομόφωνη καταδίκη επέβαλε το Εφετείο Β.Αιγαίου, στους επιβαίνοντες δικυδικύκλου, δράστες τραυματισμού Αστυνομικού στη διάρκεια καταδίωξης (2010), καθηλώνοντας τον σε αναπηρικό καρότσι.

Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Β.Αιγαίου, καταδίκασε σε δεύτερο βαθμό, για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και ψευδορκία, επέβαλε ποινή 12 ετών και 10 μηνών συνολικά στον οδηγό, ενώ καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 10 ετών και 3 μηνών, καθώς αναγνωρίστηκε σ’ αυτόν το ελαφρυντικό του νεαρού της ηλικίας κατά την τέλεση του αδικήματος, το συνεπιβάτη του δικύκλου.

Οι δύο καταδικασθέντες οδηγήθηκαν στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, και τις επόμενες ημέρες θα μεταχθούν σε Σωφρονιστικό Κατάστημα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το πρωί της 28ης Αυγούστου 2010 και λίγο πριν ολοκληρώσει την υπηρεσία του, ο Αστυφύλακας της ΔΙΑΣ Στρατής Δούκας, ενήργησε καταδίωξη σε ύποπτη μοτοσικλέτα, οι αναβάτες της οποίας δε σταμάτησαν σε σήμα των Αστυνομικών που ενεργούσαν ελέγχους στην περιοχή της προκυμαίας Μυτιλήνης. Τη μοτοσικλέτα οδηγούσε ο 23άχρονος -τότε- Ε.Σ, με συνεπιβάτη τον -τότε- 19άχρονο Κ.Β. Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της Δικής, νωρίτερα οι δυο επιβαίνοντες στη μοτοσικλέτα, είχαν επίσης αρνηθεί να συμμορφωθούν στο σήμα Αστυνομικών που διενεργούσαν τροχονομικό έλεγχο στην περιοχή του αεροδρομίου.

Στην καταδίωξη που ακολούθησε, σύμφωνα με την κατάθεση του Αστυνομικού, στην παραλιακή οδό της Επάνω Σκάλας στο ύψος του Αγίου Νικολάου, όταν προσέγγισε την ύποπτη μοτοσικλέτα, ο 19άχρονος συνεπιβάτης, χτύπησε με το πόδι του το τιμόνι του υπηρεσιακού δικύκλου, καθ’ υπόδειξη του οδηγού, με αποτέλεσμα η μοτοσικλέτα να ανατραπεί και ο Αστυνομικός να πέσει στη θάλασσα. Επί τρεις μήνες ο Αστυνομικός παρέμεινε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείου της Αθήνας ενώ λόγω βλάβης στη σπονδυλική στήλη κατέστη παραπληγικός.

Οι δύο κατηγορούμενοι στην απολογία τους, παραδέχθηκαν “το λάθος τους, να μην σταματήσουν στον αστυνομικό έλεγχο”, αρνήθηκαν όμως, ότι προκάλεσαν το ατύχημα του Αστυνομικού.

Στην ανακήρυξη της απόφασης, ένταση προκλήθηκε στους διαδρόμους του Δικαστικού Μεγάρου, όταν συγγενείς των καταδικασθέντων καταφέρθηκαν φραστικά στα μέλη της οικογένειας και κατά του Αστυνομικού Στρατή Δούκα με κατάρες και ύβρεις. Η απρόκλητη επίθεση σε βάρος τους από τις οικογένειες των κατηγορούμενων, εξόργισε την οικογένεια του Αστυνομικού, με την ένταση να κορυφώνεται.

Την ικανοποίησή του για την απόφαση του Δικαστηρίου εξέφρασε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, Θανάσης Πλεύρης αλλά και τη δυσαρέσκειά του για τα επεισόδια αμέσως μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας στους διαδρόμους του Δικαστικού Μεγάρου.