Εφετείο Λέσβου: Καταδικάστηκε και στο δευτεροβάθμιο ο Σομαλός λαθρομετανάστης και θα αφεθεί ελεύθερος- Είχε καταδικαστεί σε 142 χρόνια κάθειρξης ως διακινητής λαθρομεταναστών

Καταδικασμένος πρωτόδικα ως διακινητής λαθρομεταναστών, ο Σομαλός λαθρομετανάστης Μοχαμάντ Χανάντ Αμπντί,  άσκησε μέσω ΜΚΟ έφεσης και αν και καταδικάστηκε και στο εφετείο, λόγων νομικού πλαισίου, πρόκειται να αποφυλακιστεί

Στο Εφετείο στην Λέσβου (09/01), εκδικάστηκε η έφεση του Σομαλού λαθρομετανάστη Μοχάμαντ Χανάντ Αμπντί, καταδικασμένος πρωτόδικα ως δουλέμπορος και διακινητής λαθρομεταναστών.

Στην απόφαση που εξέδωσε το ΜΟΕ Λέσβου έκανε δεκτή την πρόταση του Εισαγγελέα, κι  έκρινε ένοχο τον Σομαλό λαθρομετανάστη Μοχαμάντ Χανάντ Αμπντί, ωστόσο μείωσε την ποινή του στα 37 χρόνια και την μετέτρεψε από κάθειρξη σε φυλάκιση (εκτιταία τα οχτώ έτη). Καθώς έχει εκτίσει δύο χρόνια κι ένα μήνα, με επιπλέον 450 μεροκάματα, πρόκειται να αποφυλακιστεί τις επόμενες μέρες από τις Φυλακές Χίου όπου κρατείται .

Ο Σομαλός λαθρομετανάστης είχε υποστηρίξει, ότι «Στη Σμύρνη πλήρωσα $450 για να έρθω στην Ελλάδα. Μας έβαλαν σε ένα αυτοκίνητο μέσα στη νύχτα 9 ανθρώπους. Μας πήγαν στη θάλασσα. Εκεί υπήρχαν και κάποιοι Τούρκοι. Νομίζαμε ότι ήταν αυτοί που θα οδηγούσαν τη βάρκα. Μετά από μια ώρα ξεκινήσαμε και ο διακινητής μιλούσε στο τηλέφωνο με κάποιον άλλο που είχε μια βάρκα πιο μπροστά ελέγχοντας για κινδύνους. Ήταν η πρώτη φορά που μπήκα σε βάρκα. Είχε θαλασσοταραχή και φοβόμουν. Ξαφνικά αυτός που οδηγούσε τη βάρκα ξεκίνησε να φωνάζει στο τηλέφωνο. Η βάρκα που ήταν μπροστά επέστρεψε. Εγώ καθόμουν δίπλα στη μηχανή, και ο οδηγός με απείλησε με όπλο και μου είπε να οδηγήσω τη βάρκα. Μετά πήδηξε στην άλλη και έφυγαν. Έπρεπε να οδηγήσω τη βάρκα για να σωθούμε όλοι όσοι είμασταν επάνω. Τα παιδιά έκλαιγαν από το φόβο. Και εγώ φοβόμουν αλλά δε μπορούσα να μην κάνω τίποτα«

»Λίγο αργότερα η μηχανή έσβησε. Βρήκαμε ένα τηλέφωνο και καλέσαμε την Ακτοφυλακή ζητώντας βοήθεια. Μας προσέγγισαν δυο μεγάλα σκάφη. Σαν στρατιωτικά. Έκαναν κύκλους γύρω μας και τραβούσαν βίντεο. Νομίζαμε ότι ήταν διάσωση, αλλά νερά μπήκαν στη βάρκα και αρχίσαμε να βυθιζόμασταν. Τότε ξεκίνησαν να μας βοηθούν. Δυο όμως πνίγηκαν. Μας πέταξαν ένα σκοινί για να το δέσουμε στη μηχανή ώστε να μη βυθιστεί η βάρκα. Εγώ έπιασα το σχοινί και το έδεσα. Βρέθηκα στη φυλακή γιατί προσπάθησα να βοηθήσω ανθρώπους. Όχι να τους κάνω κακό. Που είναι η δικαιοσύνη σ’ αυτό;».

Πρωτόδικα ο Σομαλός λαθρομετανάστης είχε καταδικαστεί σε 142 χρόνια κάθειρξης ως δουλέμπορος και διακινητής λαθρομεταναστών απο τις μαρτυρίες 31 λαθρομεταναστών οι οποίοι επέβαιναν στο δουλεμπορικό σκάφος.

Η υπερασπιστική γραμμή που ακολουθήθηκε από ΜΚΟ η οποία ανέβαλε την νομική του εκπροσώπηση, υποστήριξε ότι ο  Σομαλός λαθρομετανάστης Μοχάμαντ Χανάντ Αμπντί, τέθηκε στη θέση του κυβερνήτη του δουλεμπορικού σκάφους, όταν ο διακινητής τους εγκατέλειψε μεσοπέλαγα. Ο Σομαλός λαθρομετανάστης έλαβε υποστήριξη του Ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου, σύμφωνα με το Associated Press, ο οποίος έχει οργανώσει τη διεθνή πρωτοβουλία ενώ συμμετείχε και στην ακροαματική διαδικασία ως μάρτυρας υπεράσπισης.

Σε δήλωσή του, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε, «ένας άνθρωπος που είχε καταδικαστεί σε 142 χρόνια φυλακή αφήνεται ελεύθερος τις ερχόμενες μέρες. Η εξέλιξη αυτή παρά τις σκληρές προτάσεις τις εισαγγελέως της έδρας αποτελεί μια σημαντική νίκη του διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης. Ο Μοχάμαντ είχε για πρώτη φορά μια δίκαιη δίκη καθώς έγινε μια πραγματική διαδικασία και εξετάστηκε διεξοδικά η υπόθεση. Το δικαστήριο δεν τον δικαίωσε πλήρως παρότι είχε σώσει 31 ζωές, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι παρά την ποινή που του επιβλήθηκε αποφυλακίζεται. Η διεθνής εκστρατεία αλληλεγγύης συνεχίζεται με στόχο δίκαιες δίκες για όλους τους αθώους πρόσφυγες που έχουν καταδικαστεί και για την αλλαγή της νομοθεσίας που τιμωρεί πρόσφυγες ως διακινητές».

Την απόφαση με αναφορά ως «μια «νίκη» σήμερα στο εφετείο στην Λέσβο! Πήραμε μια ανάσα» χωρίς ωστόσο να παραθέτει την καταδικαστική απόφαση του ΜΟΕ Λέσβου, κονιοποίησε στα κοινωνικά δίκτυ ο “αλληλέγγυος διασώστης λαθρομεταναστών” Ιάσωνας Αποστολόπουλος.