Εφετείο Αθηνών: “Με αυτό το χάος που έχει δημιουργηθεί, αν χαθούν προθεσμίες, ποιός θα την πληρώσει”;

Ως επακόλουθο της έκρηξης στο Εφετείο Αθηνών, από την πυροδότηση βόμβας με ανάληψη από την ΌΛΑ, με ΦΕΚ αποφασίστηκε η αναστολή εργασιών στο Δικαστικό Μέγαρο. Ωστόσο επείγουσες ανάγκες με καταληκτική ημερομηνία προκαλούν δυσλειτουργία στις νομικές υποθέσεις .

“ΧΩΡΑ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ: Με την 90964/22.12.17 απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β΄4565, αποφασίστηκε η αναστολή εργασιών του Εφετείου Αθηνών έως την 5.1.2018, πλην των συνεδριάσεων των ποινικών δικαστηρίων από διακοπή. Σε κάθε ευνομούμενη χώρα (διάβαζε: ΟΧΙ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ), αυτό σημαίνει ότι αναστέλλονται και οι προθεσμίες κατάθεσης αναιρέσεων στο Εφετείο, αφού έχουν αναστολή οι εργασίες του (πού θα καταθέσεις? στο πεζοδρόμιο της Λουκάρεως?).
Χθες βραδυ, με ανάρτησή του, ο Δημήτρης Βερβεσός ανακοινώνει ότι με “νεώτερη διευκρίνηση” του Προέδρου Υπηρεσίας του Εφετείου (ποιος είναι?), επιτρέπεται η είσοδος στο Εφετείο σε δικηγόρους “για επείγοντα θέματα, προθεσμίες κλπ” (αντιγράφω επί λέξει). ΧΩΡΙΣ να υπάρχει νεώτερο ΦΕΚ, που να αίρει την αναστολή εργασιών, υπόψιν…!

Πράγματι, σήμερα διαπιστώνω ότι ΟΛΕΣ οι υπηρεσίες του Εφετείου ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ (ένδικα μέσα, γραμματείες), όπως λειτουργούσαν κανονικά ΚΑΙ ΧΘΕΣ!
Ερωτήματα:

α) Τελικώς, υπάρχει αναστολή εργασιών έως 5.1.2018 ή όχι,

β) Αν δεν υπάρχει αναστολή εργασιών, αφού όλες οι υπηρεσίες του Εφετείου δουλεύουν ήδη από χθες, ήρθη η αναστολή εργασιών? Και αν ναι, πώς? Με νεώτερο ΦΕΚ? Σιωπηρώς? Με ανακοίνωση στο facebook?

γ) Αν έχεις καταληκτική προθεσμία για κατάθεση ενδίκων μέσων έως την 5.1.2018 (εννοώντας ένδικα μέσα που κατατίθενται υποχρεωτικά στο Εφετείο, ήτοι πολιτική αναίρεση), θα καταθέσεις τώρα, ενόσω υπάρχει αναστολή εργασιών, ή την 8.1.2018, ήτοι την 1η εργάσιμη ημέρα μετά την άρση της αναστολής την 5.1?

δ) Θα ασχοληθεί κανένας από τον ΔΣΑ, το ΥπΔικ. ή την Διοίκηση του Εφετείου Αθηνών με αυτό το χάος που έχει δημιουργηθεί ??

ε) Αν έτσι χαθούν προθεσμίες, ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ??”

______________

*Σχόλιο Πέτρος Πανταζής, δικηγόρος Αθηνών