ΕΕ: Μ.Χρυσοχοΐδης για το μεταναστευτικό: Μη διαχειρίσιμη η κατάσταση στην Ελλάδα

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση έχει περιέλθει η κυβέρνηση με το προσφυγικό- μεταναστευτικό.

Για εκρηκτική και μη διαχειρίσιμη κατάσταση στην Ελλάδα αναφορικά με το προσφυγικό- μεταναστευτικό αναφέρθηκε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στις Βρυξέλλες, μιλώντας ενώπιον ευρωβουλευτών της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και την κατάσταση στα ελληνικά νησιά.

Η δήλωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Ευρωκοινοβούλιο, ουσιατικά ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στα νησιά είναι μη διαχεριρίσιμη. Συγκεκριμένα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι: «Ζήτησα από κάθε κράτος – μέλος της ΕΕ να πάρει εθελοντικά έναν μικρό αριθμό από τα περισσότερα από 4000 ασυνόδευτα ανήλικα που ζουν στην Ελλάδα. Δυστυχώς μόνο ένα κράτος- μέλος μου απάντησε». Σύμφωνα με τον Υπουργό ΠΡΟΠΟ, όλοι οι αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και ο νέος Νόμος της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει ότι τα παιδιά αυτών των ανθρώπων θα λαμβάνουν υποχρεωτικά εκπαίδευση.

Παράλλληλα ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης,  τόνισε ότι το ζητούμενο είναι η συνέχιση της συμφωνίας (σ.σ «δήλωση» όπως λέγεται επισήμως) ΕΕ – Τουρκίας αλλά με προϋπόθεση ότι η γείτονα χώρα θα εφαρμόζει όσα προβλέπονται σε αυτήν. «Δεν μπορείς να διαχειρίζεσαι έναν τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων όταν έρχονται συσσωρευμένοι. Δεν τους διασφαλίζεις τα δικαιώματά τους. Συνεπώς θα πρέπει να οργανωθείς καλύτερα ώστε να είσαι αποτελεσματικός (..) Τα επόμενο βήμα είναι η ένταξη και η ενσωμάτωση. Τα παιδιά να πάνε στο σχολείο, να μάθουν ελληνικά και οι αιτούντες άσυλο να επιδείξουν τις δεξιότητές τους καθώς θα ζήσουμε με αυτούς τους ανθρώπους τα επόμενα χρόνια», σημείωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Για την κριτική που δέχθηκε από Ευρωβουλευτές, ο Ελληνας Υπουργός Προστασίας του Πολίτη τονισε, «Είναι άλλο πράγμα να λες ότι είσαι ανθρωπιστής και διαφορετικό να υπηρετείς τον ανθρωπισμό. Εγώ θα κριθώ από τα έργα μου από εσάς εδώ, όταν με καλέσει ξανά ο πρόεδρος της Επιτροπής».

Η τοποθέτηση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και σε ανακοίνωση του, αναφέρει, «Η ομολογία του κ. Χρυσοχοΐδη ότι «η κατάσταση στα νησιά είναι πέρα από κάθε διαχείριση» αποτελεί μία ακόμη κυνική επιβεβαίωση της καταστροφικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη στη διαχείριση του προσφυγικού.»

«Ζήτησα από την ΕΕ να πάρει εθελοντικά έναν μικρό αριθμό από τα περισσότερα από 4.000 ασυνόδευτα ανήλικα. Μόνο ένα κράτος- μέλος μου απάντησε!»

Με το ΚΙΝΑΛ να σχολιάζει, «Την ώρα που τα νησιά μας και όλη η Ελληνική κοινωνία εκπέμπουν SOS, ο αρμόδιος υπουργός της Ελλάδας επιλέγει να «σηκώσει τα χέρια ψηλά.»

Ο Βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Λοβέρδος, σχολίασε . Ο κ. Λοβέρδος έγραψε στο Twitter, «Λυπάμαι αλλά δεν συμφωνώ με τέτοιες δηλώσεις κ. Υπουργέ. Εσείς δεν είχατε βρει καλή την κατάσταση στη Μόρια όταν την επισκεφτήκατε μόλις αναλάβατε; Ήταν καλή επί ΣΥΡΙΖΑ κι έγινε μη διαχειρίσιμη επί δικής σας υπουργίας;Εκπέμπετε λάθος μηνύματα. Κυρίως προς τους νεοδημοκράτες!»

Πλέον ο αριθμός αιτούντων ασυλο – μεταξύ των διακινουμενων στις μεταναστευτικές ροές- έχει διπλασιαστεί τους τελευταίους τεσερις μήνες, με το μεταναστευτικό να δημιουργεί ρωγμές στην εικόνα της Κυβέρνησης, στην αξιοπιστία και την επάρκειά της. Από την πλευρά τους οι πολίτες αντιδρουν έντονο -κυρίως στην ηπειρωτική χώρα- με τη μετεγκατάσταση σε ξενοδοχεία και δομές εντος οικιστικού ιστού, με την κατασταση να δείχνει οριακή.