ΕΔΕ και μετακινήσεις αστυνομικών σε αποτίμηση της ΕΛ.ΑΣ για τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας

Ανακοίνωση τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, αναφορικά με τα επεισόδια σε πορεία στο κέντρο της Αθήνας, παραθέτει τη διενέργεια ΕΔΕ και μετακίνηση για τους αστυνομικού της ΔΑΕΑ που ενεπλάκησαν στα επεισόδια που προκάλεσαν αντιεξουσιαστές

Κινήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, και αν και αναμενόμενη η αντίδραση των ομοϊδεατών του τρομοκράτη Γιάννη Μιχαηλίδη, αιφνιδίασαν την ΕΛΑΣ, καθώς η Κρατική Ασφάλεια δεν έδειξε να έχει ενημέρωση, ενώ και τα στελέχη της ΔΑΕΑ εγκλωβίστηκαν στην προσχεδιασμένη “επαναστατική γυμναστική” που επιβάλλει η μειοψηφία του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Οι ταραξίες προκάλεσαν ζημιές σε καταστήματα, ATM τραπεζών αλλά και σε σταθμευμένο όχημα στο κέντρο της Αθήνας στα επεισόδια που συμμετείχαν σε “αλληλεγγύης” του τρομοκράτη Γιάννη Μιχαηλίδη. Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε 16 προσαγωγές, εκ των οποίων τέσσερις συνελήφθησαν για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της αντίστασης, απείθειας, διατάραξης κοινής ειρήνης, απλής και επικίνδυνης σωματικής βλάβης, εξύβρισης, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα και παραπέμφθηκαν (29/07) στον Εισαγγελέα.

Ωστόσο για την ηγεσία της ΕΛΑΣ, το ότι «ομάδες ατόμων που συμμετείχαν στην πορεία πραγματοποίησαν διαδοχικές επιθέσεις κατά των αστυνομικών δυνάμεων με ρόπαλα- κοντάρια, ρίψη πετρών, μαρμάρων και λοιπών αντικειμένων», καθώς και ότι «από τις επιθέσεις τραυματίστηκε αρχικά στο πόδι ο αξιωματικός επικεφαλής των μέτρων τάξης τον οποίο στη συνέχεια ομάδα ατόμων έριξε στο έδαφος, καταφέροντάς του πολλαπλά χτυπήματα με λακτίσματα σε όλο του το σώμα, και μεταφέρθηκε στο 401 Γ.Σ.Ν.Α. όπου διαγνώστηκε με κακώσεις κορμού και άκρων» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, και η καταστροφή στις περιουσίες των πολιτών, και σε υποδομές στο κέντρο της πόλης, ήταν ευθύνη των επικεφαλής της δύναμης που είχε διατεθεί σε Μέτρα Τάξης.

Καθώς δεν μπορεί να έχει διαφορετική ερμηνεία η αναφορά στο επίσημο κείμενο ανακοίνωσης, ότι «Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι, διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για περιστατικά που αναπαράγονται σε ιστοσελίδες του διαδικτύου και μέσα κοινωνικής δικτύωσης για πειθαρχικά παραπτώματα σε βάρος πολιτών από αστυνομικούς, κατά τη διάρκεια λήψης μέτρων τάξης στη χθεσινή (28/07) διαδήλωση, στην Αθήνα. Παράλληλα, δόθηκε εντολή οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί να μετακινηθούν από τις Υπηρεσίες τους μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας».

Πρόκειται για δυο περιστατικά που κατεγράφησαν και αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατά την διάρκεια της πορείας των αντιεξουσιαστών. Σε επίμαχο στιγμιότυπο αστυνομικός με το χέρι του διακρίνεται να πλησιάζει το πρόσωπο συλληφθέντα ενώ οδηγείται σε περιπολικό προκειμένου να προσαχθεί στην Κρατική Ασφάλεια.

Σε άλλο στιγμιότυπο που επίσης εχει αποτυπωθεί σε βιντεοληπτικό υλικό, διακρίνεται άλλος αστυνομικός της ίδιας υπηρεσίας να απωθεί συμμετεχοντα στα επεισόδια και να βρίσκεται στο έδαφος και στην συνέχεια τον κλωτσάει ενώ τον ακολουθεί.