ΕΔΕ για τους Αστυνομικούς που συνέλαβαν τον 33άχρονο- Αποτυπώνονται με το γκλομπ να επιχειρούν ακινητοποίηση με το δράστη να επιχειρεί διαφυγή με απειλή σπασμένου γυαλιού

Ένορκη Διοικητική Εξέταση διέταξε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ για τους Αστυνομικούς της ΔΙΑΣ επιχείρησαν ακινητοποίηση στον αιμόφυρτο δράστη της απόπειρας ληστείας στο κοσμηματοπωλείο της Αθήνας, υπό την απειλή γυαλιού από τη σπασμένη τζαμαρία.

Στο πρώτο βιντεοληπτικό υλικό το οποίο δημοσιοποιήθηκε (21/09) έχει αποτυπωθεί η στιγμή που ο 33άχρονος επίδοξος ληστής τραυματισμένος από τη σπασμένη τζαμαρία επιχειρεί να διαφύγει. Με σπασμένο γυαλί απειλεί τον 73άχρονο κοσμηματοπώλη και τους αυτόπτες μάρτυρες έξω από το κοσμηματοπωλείο της Γλαδστωνος στην Ομόνοια.

Με λακτισματα ο 73άχρονος ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου και ένας ακόμη άνδρας του επιτίθενται. Ο 33άχρονος πέφτει αιμόφυρτος σε τραπεζάκι καταστήματος και καταλήγει στο έδαφος.

Στο σημείο έχουν κληθεί και μεταβαίνουν Αστυνομικοί της ΔΙΑΣ. Στο βιντεοληπτικό υλικό διακρίνεται η κίνηση Αστυνομικού ενώ τον συνδράμουν συνάδελφοι του,  να κανει χρηση του γκάλοπ  στον 33άχρονο Ζακ Κωστόπουλο, ενώ διακρίνεται στο χέρι του το σπασμένο γυαλί από τη τζαμαρία του καταστηματοπωλείου.

Για το στιγμιότυπο όπως αυτό διακρίνεται στο βιντεοληπτικό υλικό, από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σε βαρος των Αστρονομικών προκείμενου να διακριβωθεί αν η αντίδραση των Αστυνομικών ήταν στο πλαίσιο της επιχειρησιακής τακτικής στην ακινητοποίηση και δέσμευση δράστη ποινικού αδικήματος σε αυτόφωρη σύλληψη, με τον ύποπτο να προβάλει αντίσταση και να απειλεί με αντικείμενο (γυαλί από τη τζαμαρία του καταστήματος) διασώστες και Αστυνομικούς.

Ωστόσο όπως διευκρινίζεται από Αστυνομικές πηγές του Nantiareport.gr, πρόκειται για διαδικασία που ακολουθείται όταν Αστυνομικοί ενεργούν σε επιχειρησιακή τακτική σε όλα τα συμβάντα, ώστε και από τον εσωτερικό ελεγκτικό μηχανισμό του Σώματος να αποσαφηνίζονται οι συνθήκες επιχειρησιακής αντίδρασης και να υπάρχει έλεγχος στα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σε περίπτωση που προκύψουν ωστόσο υπέρβαση των ορίων του Νόμου στο πλαίσιο της επιχειρησιακής τακτικής των ενστόλων επιβάλλονται πειθαρχικές κυρώσεις με την ολοκλήρωση της έρευνας.