-το λόγο που δεν έχει εξιχνιαστεί καμία υπόθεση αθλητικής βίας: «Όποιος ασχολείται και δουλεύει, κάνει λάθη. Και προφανώς σε αυτό το πνεύμα και η αστυνομία κάνει λάθη. Μην το ισοπεδώνουμε. Υπήρξαν υποθέσεις που έχουν ταυτοποιηθεί πρόσωπα, έχουν συλληφθεί και έχουν δικαστεί. Η αστυνομία για να δράσει θα πρέπει να λάβει γνώση, να ερευνήσει και να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα. Είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει ταυτοποίηση».
-τις κάμερες στα γήπεδα: «Κάμερες υπάρχουν, αλλά έψαξε κανείς να δει πόσες κάμερες έχουν τα γήπεδα στις μεγάλες διοργανώσεις; Στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής τα γήπεδα είχαν μίνιμουμ 350 κάμερες εντός και στους περιβάλλοντες χώρους. Πόσες κάμερες υπάρχουν στα ελληνικά γήπεδα; Η αστυνομία έχει άμεση πρόσβαση στο υλικό από τις κάμερες».
-το πώς περνάνε στα γήπεδα διάφορα επικίνδυνα αντικείμενα: «Σε πόσα ματς έγινε έλεγχος στους χώρους των γηπέδων πριν τους αγώνες του Σαββατοκύριακου; Και σε πόσους έγινε σωματικός έλεγχος κατά την είσοδό τους στο γήπεδο; Υποθέτω πως τα περισσότερα αντικείμενα είναι στο χώρο πριν τους αγώνες ή τα περνάνε στο γήπεδο κομμάτι-κομμάτι. Μπορεί να είναι ευθύνη της ΠΑΕ ή του διαχειριστή του γηπέδου. Όλα αυτά γίνονται κάτω από τη μύτη της αστυνομίας και των ιδιωτικών εταιρειών που έχουν αναλάβει τη φύλαξη».
-το αν θεωρεί πληγή την ιδιωτική αστυνομία στα γήπεδα: «Δεν είναι πληγή. Πληγή είναι κάτι όταν δεν ασχολούμαστε μαζί του σοβαρά. Είναι προτιμότερο να προσπαθώ και να αποτυγχάνω, από το να μην προσπαθώ καθόλου».
-το αν έχουν δικαίωμα σύλληψης τα άτομα της ιδιωτικής ασφάλειας: «Σύλληψη μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε. Είναι δικαίωμα, που γίνεται καθήκον για τον υπάλληλο security όταν εργάζεται σε αθλητική εγκατάσταση».
-το αν θεωρεί μεμπτό να συνεργάζονται απόστρατοι της αστυνομίας με τις ΠΑΕ: «Θεωρώ σωστό η κάθε εταιρεία να παίρνει τον πιο εξειδικευμένο για τη θέση. Από τη στιγμή που οι ΠΑΕ ή ΚΑΕ είναι υποχρεωμένες να έχουν υπεύθυνο ασφαλείας, πρέπει να έχουν κάποιον έμπειρο άνθρωπο στη θέση. Άρα γιατί να είναι μεμπτό; Θα πρέπει να συνεργάζονται όμως με την αστυνομία».
-τη σχέση παραγόντων με υψηλόβαθμα στελέχη της αστυνομίας: «Όταν γίνεται με το δέοντα τρόπο για να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα είναι κάτι θεμιτό. Όταν όμως δεν γίνεται με σωστό τρόπο, έχουμε… φάουλ. Στην καριέρα μου είδα αρκετά τέτοια φάουλ, αλλά υπάρχουν εσωτερικοί πειθαρχικοί κανονισμοί και κυρώσεις στις τάξεις της αστυνομίας».
-την ευθύνη των ΠΑΕ για τα επεισόδια: «Τι έχουν κάνει οι ΠΑΕ για να αποτρέψουν τα επεισόδια; Δεν γίνεται συνεργασία με την αστυνομία και τους οπαδούς κατά το δοκούν. Ο πειθαρχικός κώδικας είναι αυστηρός, αλλά πρέπει να εφαρμόζεται πάντα. Προβλέπονται έλεγχος, τουρνικέ, κάμερες, αλλά λειτουργούν όλα αυτά; Θεωρητικά υπάρχουν όλα αυτά, αλλά πρακτικά; Το σωματείο θέλει να γίνουν συλλήψεις;».
-την αποτελεσματικότητα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου: «Δεν γίνεται να λειτουργήσει από μόνο του. Πώς να λειτουργήσει αν εγώ έχω ένα εισιτήριο, αλλά εγώ κάθομαι όπου θέλω ή δεν λειτουργούν οι κάμερες ασφαλείας;».
-το αν έχουν εισχωρήσει στις τάξεις των οπαδών ακραία στοιχεία: «Υπάρχουν, ναι, σε διάφορα σωματεία Δεν ξέρω αν είναι σε θέση να επηρεάζουν καταλυτικά ολόκληρη την εξέδρα ή ένα κομμάτι αυτής, ώστε να εκφράζονται κάποιες άλλες ιδέες πέραν των αθλητικών. Αυτό κάνει πιο σύνθετο και πιο δύσκολο το έργο της αστυνομίας. Είναι πιο δυσανάγνωστο το πρόβλημα και γίνεται πιο δύσκολη και η λύση του».
-το τι θα πρότεινε στον υφυπουργό Αθλητισμού για την αντιμετώπιση της βίας: «Το πρώτο που χρειάζεται είναι παιδεία. Θέλει πολλά χρόνια, αλλά θα πρέπει να αρχίσουμε από εκεί, με αθλητές-σημαίες. Επίσης θα πρέπει να εφαρμόζονται πάντα και προς όλες τις κατευθύνσεις αυτά που προβλέπονται από τη νομοθεσία και τέλος ο καθένας που εργάζεται σε ένα καίριο πόστο θα πρέπει να είναι έντιμος και υπεύθυνος».
-τις ευθύνες του Τύπου: «Θα πρέπει να σκεφτόμαστε πώς θα λειτουργήσει το κάθε δημοσίευμα. Μπορεί να διαβάσουν κάτι χιλιάδες άτομα, αλλά ο καθένας το αντιλαμβάνεται διαφορετικά. Θα πρέπει αυτό να το αντιμετωπίσουν και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι».
-το αν μπορούν να βρεθούν οι ένοχοι για τον εμπρησμό στο σπίτι του Μπίκα: «Το θέμα είναι να υπάρχουν δυνατά στοιχεία. Δεν θέλω να μιλήσω με ποσοστά. Αν υπάρχουν στοιχεία, πιστεύω πως θα αποκαλυφθούν οι ένοχοι. Πιστεύω πως μπορεί να γίνει».
-τα απειλητικά μηνύματα μέσω διαδικτύου: «Ο άνθρωπος θεωρεί πως είναι οχυρωμένος και ανώνυμος πίσω από έναν υπολογιστή. Η ανωνυμία σε ωθεί να κάνεις πράγματα που δεν θα έκανε σε διαφορετική περίπτωση. Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος μπορεί να εντοπίσει αυτά τα άτομα και έχει σημειώσει πολλές επιτυχίες».
___________
*sport-fm.gr