Δήμος Κηφισιάς: Ενημέρωση του Δ.Σ. με θέμα την Ασφάλεια|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Eιδική θεματική συνεδρίαση, για την «Ασφάλεια πολιτών και περιουσιών» απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κηφισιάς, με την παρουσία Υπηρεσιακών παραγόντων της ΕΛΑΣ.

Στην ειδική θεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015, στο Δημαρχείο Κηφισιάς, παρέστη ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτριος Αναγνωστάκης, ο οποίος και τοποθετήθηκε και στις τρεις δημοτικές ενότητες, δεσμεύθηκε για τον διπλασιασμό των αστυνομικών δυνάμεων περιπολίας της ομάδας ΔΙΑΣ, ενώ παράλληλα έδωσε διαβεβαιώσεις για την πιο στενή συνεργασία της Αστυνομίας με το Δήμο Κηφισιάς καθώς και την ενίσχυση των τοπικών Αστυνομικών Τμημάτων.

Στο κάλεσμα της Δημοτικής Αρχής, προκειμένου να βρεθούν τρόποι ενίσχυσης της ασφάλειας στην πόλη μας, ανταποκρίθηκαν σχεδόν όλοι οι επικεφαλής των Σωμάτων Ασφαλείας του Δήμου αλλά και εκπρόσωποι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Γιώργος Θωμάκος στην τοποθέτηση του επεσήμανε τη σπουδαιότητα της συνεδρίασης για την ενημέρωση των πολιτών αλλά και για την χάραξη πολιτικής του Δημοτικού Συμβουλίου σε μια σειρά θεμάτων στο τομέα της ασφάλειας. Εξήρε τις επιτυχίες των τοπικών τμημάτων, αλλά ανέφερε επίσης και τις δυσκολίες αστυνόμευσης του Δήμου μας λόγω της μεγάλης έκτασης του.

Τάχθηκε κατά της ενδεχόμενης συγχώνευσης Αστυνομικών Τμημάτων της περιοχής, όπως παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα σε δημοσιεύματα του Τύπου και ζήτησε στην ανασυγκρότηση των Αστυνομικών Τμημάτων να συζητηθούν οι προτάσεις των Δημοτικών Αρχών. Πρότεινε μάλιστα την δωρεάν παραχώρηση κτιρίου του Δήμου για την διατήρηση του Αστυνομικού Σταθμού Εκάλης ενώ σημείωσε ότι η περιοχή της Νέας Κηφισιάς θα μπορούσε να αστυνομευθεί καλύτερα με μόνο δύο επιπλέον αστυνομικούς, στον συγκεκριμένο Αστυνομικό Σταθμό.

Για το ενδεχόμενο συστέγασης Αστυνομικών Αρχών πρότεινε ως λύση  κεντρικό σημείο αναφορικά με τις αποστάσεις των δημοτικών ενοτήτων του Δήμου μας, κτίριο επί των οδών Τατοΐου και Γ. Λύρα (ΟΑΕΔ, ΕΟΜΜΕΧ) που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων των δημοτών.

Ο κ. Θωμάκος παρουσίασε μια σειρά πρωτοποριακών προτάσεων για την ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους. Πρότεινε την εφαρμογή του προγράμματος «Φύλαξε τον γείτονα», ενός εκτεταμένου δικτύου προληπτικής αστυνόμευσης στις γειτονιές, από πολίτες σε εθελοντική βάση, με μηδενικό κίνδυνο (καθώς η παρατήρηση θα γίνεται από το σπίτι, το παράθυρο και το μπαλκόνι) και κόστος.

Επίσης πρότεινε δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ μέσω της οποίας μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την ΕΕ τέτοιου είδους προγράμματα, την σύσταση Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας καθώς και την συνεργασία με εταιρία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας για την φύλαξη Δημοτικών Κτιρίων και Σχολείων.

Ο  Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Δήμητριος Αναγνωστάκης στον χαιρετισμό του, τόνισε πως είναι τιμή του που βρίσκεται στην Κηφισιά, ένα ιστορικό Δήμο και  παρουσίασε τους νέους θεσμούς της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς, των ευέλικτων πεζών περιπολιών και των κινητών αστυνομικών μονάδων. Ο κ. Αναγνωστάκης δεσμεύθηκε ότι οποιαδήποτε παρέμβαση γίνει στο Δήμο μας, θα ακολουθήσει μετά από διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Παράλληλα αναφέρθηκε στις ελλείψεις στην αστυνομία καθώς ο προϋπολογισμός της είναι αρκετά μειωμένος και στελέχη έχουν να αποφοιτήσουν από τις αστυνομικές σχολές από το 2012. Κλείνοντας επεσήμανε πως το σύνολο της Ελληνικής Αστυνομίας δίνει το 100% των δυνατοτήτων του για τους πολίτες και αξίζει τον θαυμασμό και την στήριξη μας.

Κατά την ειδική συνεδρίαση για την ασφάλεια ακολούθησαν εισηγήσεις Διοικητών Αστυνομικών Τμημάτων και  Ασφαλείας καθώς και συμβούλων σε θέματα Ασφαλείας.

Ο Διευθυντής Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας ΒΑ Αττικής, Αστυνομικός Διευθυντής Εμμανουήλ Δασκαλάκης ανέφερε ότι από την αρχή του 2015 στην εδαφική αρμοδιότητα του Δήμου Κηφισιάς έγιναν πάνω από 1.000 προσαγωγές και 150 συλλήψεις για διάφορες περιπτώσεις αδικημάτων. Τόνισε επίσης πως υπάρχει αύξηση της εγκληματικότητας και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούν και βία για να επιτύχουν τον στόχο τους. Για αυτό το λόγο σημαντική είναι η επαγρύπνηση των πολιτών και η ευαισθητοποίηση τους για την παροχή πληροφοριών.

Ο Διοικητής Αστυνομικού Τμήματος Κηφισιάς, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Ιωάννης Λιανουδάκης, έκανε μια αναλυτική παρουσίαση  των τομέων απασχόλησης των αστυνομικών δίνοντας μια σφαιρική εικόνα των καθηκόντων τους που δεν περιορίζονται μόνο στην ασφάλεια των πολιτών όπως πεζές περιπολίες, μέτρα τάξης σε ποδοσφαιρικούς αγώνες κ.α. Καθημερινά οι αστυνομικοί απασχολούνται σε ελέγχους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε εισαγγελικές παραγγελίες, σε μεταφορές ψυχασθενών, σε φρούρηση και επιτήρηση στόχων κ.α. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι επιδόσεις εγγράφων του Αστυνομικού Τμήματος Κηφισιάς μόνο για το Σεπτέμβριο ανήλθαν σε 479!

Ο Διοικητής Τμήματος Ασφαλείας Κηφισιάς, Αστυνομικός Υποδιευθυντής, Ιωάννης Σκούρας, στην παρουσίαση του αναφέρθηκε στις επιτυχίες της αστυνομίας από τον Ιανουάριο και μετά ενώ συμβούλεψε τους πολίτες να είναι ευαισθητοποιημένοι σε ζητήματα ασφαλείας και να ειδοποιούν το “100” αν παρατηρήσουν  κάτι ύποπτο. Όταν πέφτουν θύματα ληστείας να προσπαθούν να είναι ήρεμοι και  εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν να συγκρατούν κάποια χαρακτηριστικά των δραστών όπως  ρούχα, οδό διαφυγής, αριθμό κυκλοφορίας οχήματος κλπ. Επίσης συνέστησε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ακόμη και στις συζητήσεις τους ενώ τους ζήτησε  όταν φεύγουν από τις οικίες τους για διακοπές να τις ασφαλίζουν.

Ο Ειδικός Σύμβουλος Δήμου Κηφισιάς σε Θέματα Ασφαλείας, Αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ ε.α.Ιωάννης Σκλάβος, παρουσίασε μεταξύ άλλων δημοτικές ενέργειες που θα μπορούσαν να συνδράμουν το έργο της Αστυνομίας. Μεταξύ άλλων πρότεινε την λειτουργία ενός πενταψήφιου τηλεφωνικού αριθμού στον Δήμο μας για την άμεση καταγραφή παραπόνων, προβλημάτων, καταγγελιών των δημοτών, την τοποθέτηση ειδικού κιτίου, σε χώρο των τριών ΚΕΠ του Δήμου, για την άμεση αποδοχή εγγράφων αναφορών αιτημάτων, την άμεση λειτουργία των Συνοικιακών Συμβουλίων, όπου θα αποτελέσουν το πρώτο βήμα της λειτουργίας του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Εγκληματικότητας. Την πρόταση για συγκρότηση Κέντρου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών κατέθεσε στην συζήτηση και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ασφάλειας του Δήμου Κηφισιάς, Υποναύαρχος Π.Ν. ε.α. Μάρκος Μάστρακας.

Να σημειώσουμε πως ακολούθησαν τοποθετήσεις εκπροσώπων της Αστυνομίας καθώς και τοποθετήσεις -εισηγήσεις από τις Δημοτικές Παρατάξεις. Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς παραβρέθηκαν επίσης ο Διευθυντής Αστυνομίας ΒΑ Αττικής, Ταξίαρχος, Πέτρος Κωνσταντής, ο Διοικητής Αστυνομικού Τμήματος Ν.Ερυθραίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Παναγιώτης Καραμπούλης, ο Διοικητής Τμήματος Ασφαλείας Ν.Ερυθραίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Αθανάσιος Δημητρίου, εκ μέρους του Διοικητή Τροχαίας Κηφισιάς, Αστυνόμος Α Ιωάννης Κιούσης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθήνας, Αρχιπύραρχος Μιχάλης Ανδριόπουλος, ο Διοικητής 9ο Πυροσβεστικού Σταθμού, Αντιπύραρχος Ηλίας Τσαπούρας, ο Διοικητής Αστυνομικού Τμήματος Ν.Κηφισιάς (Α.Σ.Ν), Υπαστυνόμος Α΄ Σπυρίδων Βαργιανίτης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά το πέρας της συζήτησης των προτάσεων ενέκρινε:

1. Την πρόσκληση –ενημέρωση των πολιτών για την ανάπτυξη δικτύου φύλαξης γειτονιών
2. Την σύσταση Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας
3. Την έκδοση οδηγού συμβουλών ασφαλείας για τους πολίτες.

_______

*kifissia24.gr