Δίκη Λιγνάδη: Κήρυξη ενοχής για τρεις από τους τέσσερις βιασμούς προτείνει ο Εισαγγελέας για τον πρώην Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου

Να κηρυχθεί ένοχος ο Δημήτρης Λιγνάδης πρότεινε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ο Εισαγγελέας της Έδρας για τις τρεις από τις τέσσερις κατηγορίες που αποδίδονται στον κατηγορούμενο

Να κηρυχθεί ένοχος τις τις τρεις περιπτώσεις, αλλά αθώος για την τέταρτη καταγγελία βιασμού ήταν το περιεχόμενο της Εισαγγελικής πρότασης (29/06).

Με μακροσκελή αγόρευση ο Εισαγγελέας Έδρας Κωνσταντίνος Κούντριας, ανέλυσε το σκεπτικό οπως κατέληξε απο τα στοιχεία που αναδείχθηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία και τις καταθέσεις των μαρτύρων αναφέροντας οτι οι τρεις καταγγέλλοντες υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση από τον κατηγορούμενο Δημήτρη Λιγνάδη.

Ο Δικαστικος Λειτουργός, ζήτησε ο προφυλακισμένος πρώην Καλλιτεχνικός Διευθυντης του Κρατικού Θεάτρου, να απαλλαγεί λόγω αμφιβολιών για την πράξη του βιασμού του τέταρτου καταγγέλλοντα, ο οποίος δεν προσήλθε να καταθέσει στο δικαστήριο παρότι είχε διαταχθεί ακόμα και η βίαιη προσαγωγή του.

«Εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία του. Ούτε την ακριβή του διεύθυνση δεν έδωσε στις αρχές. Οι αμφιβολίες λειτουργούν υπέρ του κατηγορούμενου», ανέφερε χαρακτηριστικα ο Εισαγγελέας στην αγόρευσή του.

«Η υπόθεση είναι αποδεικτικά ώριμη», ανέφερε ο Εισαγγελέας Κωνσταντίνος Κούντριας,  ενώ ζήτησε να απορριφθούν οι ισχυρισμοί της υπεράσπισης Λιγνάδη για σκευωρίας σε βάρος του με σκοπό να πληγεί ο ίδιος ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου και η Υπ.Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Ο Εισαγγελέας Έδρας απέδωσε δόλο στον κατηγορούμενο, προκειμένου να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του ορμές καθώς ανέφερε, ειχε συγκεκριμένη μεθοδολογία βάσει της οποίας δρούσε με κοινό παρονομαστή την ανηλικότητα των καταγγελλόντων, το μη υποστηρικτικό οικογενειακό τους περιβάλλον και η καλλιέργεια σχέσης εμπιστοσύνης με τους καταγγέλλοντες, στους οποίους υποσχόταν βοήθεια σε επαγγελματικό επίπεδο.

«Τα θύματα του βιασμού δεν έχουν φύλλο, καταγωγή και κοινωνικό στάτους. Ότι ο κατηγορούμενος ήταν αναγνωρίσιμος δεν αναιρεί τη διάπραξη. Τα θύματα λόγω ανηλικότητας, καταγωγής και οικογενειακής κατάστασης, ήταν εύκολος στόχος γιατί διασφάλιζαν τι σιγουριά ότι δεν θα αποκάλυπταν τι συνέβη. Η αναγνωσιμότητα και η λάμψη δεν αναιρεί την ανάγκη ικανοποίησης της σεξουαλικής του ορμής» ανέφερε μεταξύ όλων των άλλων ο Εισαγγελικός λειτουργός ενώ συμπλήρωσε ότι «κοινός παρανομαστής ήταν η ικανοποίηση της σεξουαλικής του ορμής. Κοινό χαρακτηρισμό το περιβάλλον των παθόντων. Εκείνος καλλιεργούσε σχέσεις εμπιστοσύνης και ότι θα βοηθούσε στην επαγγελματική του ανέλιξη».

Έχουν τελεστεί πράξεις βιασμού κατα συρροή για τους τρεις καταγγέλλοντες

Αναφερόμενος στις αποκλήσεις των αναφορεων στις καταθέσεις των καταγγελλόντων, ο Εισαγγελέας Έδρας αποδέχθηκε ότι τις αποκλίσεις λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που έχει μεσολαβήσει.

«Η άσκηση βίας στη σεξουαλική πράξη είναι αποδοκιμαστέα από τον ποινικό κώδικα, ακόμα κι αν έχει προηγηθεί άλλη σεξουαλική πράξη με συναίνεση», ανέφερε με έμφαση ο Εισαγγελέας Έδρας.

Στην απολογία του, τη Δευτέρα (27/06) ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε αρνηθεί κατηγορηματικά της καταγγελίες.

Παρόντες στο ΜοΔ Αθηνών ήταν δύο από τους τέσσερις καταγγέλλοντες, κατά την Εισαγγελική αγόρευση. Το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης να κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας ο Βασίλης Κ., ο πρώτος που είχε υποβάλει μήνυση σε βάρος του Δηνητρη Λιγνάδη, υπόθεση για την οποία έχει επέλθει παραγραφή.