ΔΗΕ: Από καταγγελίες για διακίνηση υλικού “εκδικητικής πορνογραφίας” ταυτοποιήθηκαν δύο δράστες

Ανέσυραν φωτογραφικό και βιντεοληπτικό υλικό, από κλειστές ομάδες με απεικόνιση κοριτσιών και γυναικών ενώ δημοσιοποιούσαν το υλικό σε διαδικτυακές σελίδες, και διαδικτυακά δωμάτια επικοινωνίας

Με καταγγελίες στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, συνελήφθη 23χρονος και σχηματίσθηκε δικογραφία στα στοιχεία 28χρονου για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου και παραβάσεις της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα. Μεταξύ των θυμάτων, τέσσερις ανήλικες, οι οποίες ανέφεραν στις καταγγελίες τους, ότι στο υλικό που κατασχέθηκε είχε ληφθεί ενώ ήταν σε ηλικία κάτω των 15 ετών.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι δύο δράστες φέρονται να διαμοιράζονταν υλικό ανήλικων και ενήλικων γυναικών εν αγνοία τους, τον τελευταίο χρόνο.

Ο 23χρονος συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα και παραπέμφθηκε σε Ανακριτή. Για τον 28χρονο σχηματίσθηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας και υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, ωστόσο δε συνελήφθη καθως είχε διαγράψει το επιβαρυντικό υλικό, και αναμένονται τα αποτελέσματα από το Τμήμα Ψηφιακών Πειστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών όπου έχουν αποσταλεί κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, usb και σκληροί δίσκοι, μεταξύ των πειστηρίων τα οποία κατασχέθηκαν στην κατοχή τους.

Τα ευρήματα, οι καταγγελίες και τα πειστήρια τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελικής Αρχής και στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που παραγγέλθηκε, εντοπίσθηκαν τέσσερα ανήλικα θύματα, τα οποία, επιβεβαίωσαν ότι απεικονίζονταν στο επίμαχο οπτικό υλικό, και ταυτοποιήθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη των δύο εμπλεκόμενων στην υπόθεση.

Το φαινόμενο της “εκδικητικής πορνογραφίας” έχει εμφανιστεί και στη χώρα μας, με δεκάδες καταγγελίες προς τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ωστόσο ο διαδικτυακός ιστότοπος στον οποίο έβρισκαν πρόσβαση οι δράστες “απενεργοποιήθηκε” από  τον περασμένο Ιανουάριο (2021) μέσω γεωγραφικού αποκλεισμού της Ελλάδας από την εταιρεία. Πριν ένα χρόνο (12/2020) το #cancelchatpicorg για ημέρες στο Twitter κατείχε υψηλή θέση σε καμπάνια ευαισθητοποίησης ενάντια στην εκδικητική πορνογραφία, και του επίμαχου διαδικτύου ιστότοπου. Χιλιάδες χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης είχαν καταγγείλει τον διαδικτυακό χώρο που “προσφέρεται” στους επιτήδειους για να εκθέσουν προσωπικές στιγμές θυμάτων που είδαν ακόμη και την διεύθυνση του σπιτιού τους να είναι προσβάσιμη προς όλους.