Διαβατά Θεσσαλονίκη: Γκρέμισαν το φράκτη, στο στρατόπεδο “Αναγνωστοπούλου”- Κατευθύνονται Ειδομένη πεζή

Εγκαταλείπουν το κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων στα Διαβατά Θεσσαλονίκης όσοι είχαν μεταφερθεί τις προηγούμενες ημέρες από την ουδέτερη ζώνη της Ειδομένης. Έκρυθμη είναι η κατάσταση, με τις ομάδες των αλλοδαπών να αρνούνται να παραμείνουν στο κέντρο.

image
Φωτο αρχείου

Ομάδες προσφύγων και λαθρομετανάστες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν  (24/01) στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, έριξαν (25/02-11.15)το φράκτη στο πίσω μέρος του στρατοπέδου καθώς αρνούνται να παραμείνουν στο κέντρο μετεγκατάστασης.
Με συνθήματα κινούνται πεζή με προορισμό τα σύνορα της Ειδομένης προκειμένου να περάσουν στα Σκόπια. Κάποιοι από τους πρόσφυγες έριξαν τον φράχτη στο πίσω μέρος του στρατοπέδου και άνοιξαν την βοηθητική είσοδο.
Για άλλη μια φορά η Αστυνομία βεισκεται να καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, χωρίς να υπαρψουν σαφείς εντολές στη διαχείριση της κατάστασης.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» πως «έχουν ανοίξει τον φράχτη σε κανά δυο σημεία από κάτω και φεύγουν. Φεύγουν κυρίως τα νέα παιδιά. Από το στρατόπεδο έχει φύγει πολύς κόσμος, από ό,τι τουλάχιστον μπορώ να κρίνω, και δεν μπορούν φυσικά να τους εμποδίσουν ούτε η αστυνομία, ούτε ο στρατός γιατί υπάρχει φόβος να προκληθούν και επεισόδια».

Ενταση και στα Τέμπη οταν Αφγανοί, επιχείρησαν να φτάσουν στην Ειδομένη με τα πόδια. Δύο φορές οι Αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν ανάσχεση στα σημεια του Εθνικου Οδικού δικτύου. Σε συντονισμένη Αστυνομική επιχειρηση εγινε ανασχεση των πεζών, καθώς υπήρχε κίνδυνος να προκληθεί ατύχημα, και πάλι όμως αρνήθηκαν οι Αφγανοί να επιστρέψουν και προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία, αποφασισμένοι να φτάσουν στα σύνορα για να φύγουν από την Ελλάδα. Στο σημείο αναμένονται πούλμαν τα οποία πρόκειται να επιβιβάσουν προσφυγες οι οποιοι γίνονται δεκτοί από τα Σκόπια, ώστε να τους μεταφέρουν στην Ειδομένη ενώ για τους λαθρομετανάστες δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη.

image
"refugees.gr"

Πρόχειροι καταυλισμοί έχουν “στηθεί” σε ολο το μήκος του εθνικού προςΕιδομένη, σε 14 σημεία της επικρατείας.

Πειραιάς Πύλη Ε1
Πλατεία Βικτωρίας
Θήβα
Λαμία
ΣΕΑ Αλμυρού
Τρίκαλα, Κλειστό Γυμναστήριο της Μπάρας
Κοιλάδα Τεμπών
Σκωτίνα
Γρεβενά, Κλειστό Γυμναστήριο
Κοζάνη, Λευκόβρυση
Νέα Μάλγαρα
Λιμάνι Καβάλας
Πολύκαστρο
Ειδομένη

Πηγή χάρτη: