Η διαφωνία για “φωτογραφικά” Π.Δ. αιτιολογούν την παραίτηση του Αρχηγού Π.Σ.

Σε επιστολή προς τον πολιτικό προϊστάμενο του Πυροσβεστικού Σώματος, αναπληρωτή Υπουργό Νίκο Τόσκα, η αιτιολογική παράθεση για τους λόγους της παραίτησης του Αρχηγού.
paradosi_paralavi_psΤην παραίτησή του, με επιστολή του προς τον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Ιωάννης Καρατζιάς.
Συμφωνα με πληροφορίες από πηγές του Υπουργείου, σε επιστολή του προς τον Νίκο Τόσκας, έχει παραθέσει αναλυτικά τις αιτιάσεις του, αναφορικά με την απόφαση να προχωρήσει στην παραίτησή του, εξαιτίας “διαφωνιών για το ενιαίο βαθμολόγιο του Πυροσβεστικού Σώματος, που άφηνε υπόνοιες για μεθοδεύσεις από το Αρχηγείο για το νέο βαθμολόγιο που ευνοούσε Αξιωματικούς, με λιγότερα χρόνια υπηρεσίας να ανελιχθούν γρηγορότερα στην ιεραρχία”. Ως εκ τούτου, είχε έρθει σε εντονη αντιπαράθεση με την πολιτική ηγεσία, που πρόθεση είχε να εναρμονίσει το οργανόγραμμα του Πυροσβεστικού Σώματος στα πρότυπα της ΕΛ.ΑΣ. και των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή η «φωτογραφική» πρόταση βαθμολογίου του Αρχηγείου του ΠΣ, δεν έλαβε υπογραφή από τον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ενώ δε βρήκε ούτε τη σύμφωνη γνώμη του εα Αξιωματικού του ΠΣ, νυν ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Γιαννη Καπάκη.

Ο παραιτηθείς Αρχηγός του Π.Σ. αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του: «Μη δυνάμενος (εκ χαρακτήρος) να υποκύψω σε προσταγές και επιθυμίες που είναι αντίθετες με τα πιστεύω μου, τις Αξίες και Αρχές μου. Έχοντας εξαντλήσει κάθε πρόσφορο και θεμιτό μέσο, προσπαθώντας και ενεργώντας με σκοπό τη διαφύλαξη του κύρους του θεσμού που υπηρετώ, αλλά και υπερασπιζόμενος την προσωπική μου Αξιοπρέπεια.

Υποβάλλω σήμερα την παραίτησή μου από το Αξίωμα του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να επιλεγεί νέος Αρχηγός ο οποίος θα τυγχάνει της πολιτικής στήριξης και εμπιστοσύνης τόσο από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας όσο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Εμμένω στην παρούσα και ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Αλέξη Τσίπρα, για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου και την εκφρασμένη δημόσια θέση του ότι ‘οι Αρχηγοί των Σωμάτων Ασφαλείας δεν επιλέχθηκαν με κομματικά κριτήρια, αλλά γιατί είναι ικανοί και έντιμοι Αξιωματικοί’. Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες».

Η πλήρωση του κενού στην ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος με την παραίτηση του Αντιστρατήγου Ιωαννη Καρατζιά αναμένεται με τη σύνοδο του ΚΥΣΕΑ, τη Δευτέρα με (26/09) την επιστροφή του Πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν προς αναπλήρωση των κενών θέσεων σε πλήρωση του οργανογράμματος διοίκησης του Πυροσβεστικού Σώματος, μετακινήσεις Αξιωματικών, μεχρι την διαδικασία των τακτικών κρίσεων, τον Ιανουάριο (01/’17).