Δεν μπορείς να βγάλεις διαβατήριο εάν η ταυτότητά σου γράφει “ΘΕΣ/ΝΙΚΗ”

Διαταγή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ ορίζει ότι θα πρέπει να αντικαθίστανται οι αστυνομικές ταυτότητες πολιτών που καταγράφουν τον τόπο καταγωγής με συντομογραφία, εφόσον επιθυμούν έκδοση Διαβατηρίου.

Στις αρχές του Δεκεμβρίου έφτασε στις Διευθύνσεις Διαβατηρίων και στα Γραφεία Έκδοσης Ταυτοτήτων ολόκληρης της χώρας διαταγή από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας η οποία ορίζει ότι θα πρέπει να αντικαθίστανται οι αστυνομικές ταυτότητες πολιτών που καταγράφουν τον τόπο καταγωγής διακεκομμένα (π.χ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗ και όχι ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) εφόσον οι πολίτες αυτοί επιθυμούν έκδοση Διαβατηρίου.

Ξεκαθαρίζεται ότι η αντικατάσταση Αστυνομικής Ταυτότητας αφορά μόνο όσους επιθυμούν την έκδοση διαβατηρίου και έχουν ταυτότητα που αναγράφει τον τόπο καταγωγής τους διακεκομμένα. Εκτός από τη Θεσσαλονίκη το ίδιο ισχύει και για άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως η Πτολεμαΐδα και τα Δωδεκάνησα.

Η εν λόγω διαταγή του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. έχει ως αποτέλεσμα τον συνωστισμό πολιτών στα γραφεία έκδοσης ταυτοτήτων για να παραλάβουν νέες αστυνομικές ταυτότητες. Πέρα από το κόστος των φωτογραφιών για τη νέα ταυτότητα που βρίσκεται περίπου στα 5 ευρώ οι πολίτες καλούνται να δηλώσουν τη νέα τους ταυτότητα σε τραπεζικά ιδρύματα, εφορίες κ.α.

Η απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. προκάλεσε την αντίδραση των συνδικαλιστικών σωματείων των αστυνομικών υπαλλήλων. «Είναι μια ενέργεια που προσθέτει εμπόδια στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Τον φορτώνει με έξοδα για την αγορά φωτογραφιών και τον ταλαιπωρεί γιατί πρέπει να δηλώσει τη νέα ταυτότητα σε δημόσιους φορείς και τράπεζες. Από την άλλη απασχολεί το αστυνομικό προσωπικό, απομακρύνοντάς το από το πεζοδρόμιο. Μειώνεται έτσι ο αριθμός των αστυνομικών που μεριμνούν για την προστασία των πολιτών. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο πρέπει να γίνει αυτό όταν η αστυνομική ταυτότητα και το διαβατήριο εκδίδονται από την ίδια Αρχή» δήλωσε στο thestival.gr ο ειδικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Θεόφιλος Παπαδάκης.

______________

* thestival.gr