Δεν κάνεις αναγωγή στην εικόνα. Ο ένστολος έχει εκπαιδευτεί να ξεχωρίζει από τους πολίτες

Βιντεοληπτικό υλικό που έχουν καταγράψει ανήλικα Ρομά, διακινείται στο κοινωνικά δίκτυα μετά το περιστατικό με τον ΔΙΑΣ στο Ζεφύρι

Από τις 10 Νοεμβρίου 2019, το βιντεοληπτικό υλικό διακινείται στο διαδίκτυο. Μας το απέστειλαν σε διαφορετικές αναπραγωγές στα κοινωνικά δίκτυα, ένστολοι, μετά το περιστατικό με τον Αστυνομικό στο Ζεφύρι.

Σε αυτό αποτυπώνονται δόκιμος της ΔΙΑΣ και Ειδκός Φρουρός, στον ΗΣΑΠ Πειραιά, σε διατεταγμένη υπηρεσία. Ανήλικα Ρομά κινούνται ανάμεσά στους ενστόλους, τους καταγράφουν με κάμερα (κινητού) και τους υβρίζουν ενώ ασχημονούν σε βάρος τους. Ατάραχοι οι Αστυνομικοί της ΔΙΑΣ παραμένουν στις θέσεις τους, χωρίς αντίλογο και ανταπόδωση στις προκλήσει που δέχονται. Αυτή η εικόνα δεν προβλήθηκε, μέχρι την Κυριακή (26/01) που άρχισε να διακινείται ως “αντίλογος” στο βιντεοληπτικό υλικό στο οποίο έχει καταγραφεί το περιστατικό με την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ και τον ανήλικο Ρομά– το υλικό αυτό πλεον έχει αποσυρθεί από τα κοινωνικά δίκτυα.

Δε θα μπούμε στη διαδικασία να κρίνουμε συμπεριφορές ουτε να επικρίνουμε την αντιμετώπιση ούτε βέβαι να κάνουμε αναγωγή. Από επιλογή παραθέτουμε όλες τις (διαφορετικές) εκδοχές, σε μια αντικειμενική οπτική και παράθεση των γεγονότων.

Οι Ρομά ανήκουν στους πολίτες του κράτους, με παραβατική συμπεριφορικότητα και διασπιστωμένα υψηλούς δείκτες εγκληματικής δράσης. Οι Αστυνομικοί και οι Ειδικοί Φρουροί είναι οι θεμάτοφύλακες του Κράτους. Εκπαιδεύονται να λειτουργούν αποτρεπτικά. Στις Σχολές διδάσκονται την “κλιμακούμενη Βία” και στην ενεργό πορεία τους, οφείλουν να την εφαρμόζουν.

Υπάρχει κατανόηση στην αγανάκτηση και στην ψυχολογική φόρτηση. Η ένσταση ακόμα και των πιο ένθερμων υποστηρικτών είναι στην βιαιοπραγία. Υπάρχει και το δικαίωμα στην παράθεση της εκδοχής και από την “άλλη” πλευρά.

Αξίζει ωστόσο να γίνει αναφορά στο γεγονός ότι κρίνουμε μια συμπεριφορά που εχουμε δει σε βιντεοληπτικό υλικό, χωρίς ήχο . Διακρίνουμε κινήσεις αλλά δεν ακούμε διαλόγους.  Και δεν ειναι λίγες οι φορές που οι αρχικές καταγγελίες έχουν αποδειχτεί .. ανυπόστατες. Αλλά η “αίσθηση” έχει αποτυπωθεί και μια αλήθεια, δεν έιναι ικανή να αναστρέψεις μια εντυπωμένη άποψη (έστων και αυτή αποδεικνύεται ψευδής).

Νάντια Αλεξίου