Δανεικά αλεξίσφαιρα και γιλέκα μεταξύ της η ΟΠΚΕ- Καμία κίνηση από το Αρχηγείο σε αντικατάσταση τους ατομικού τους εξοπλισμού

Αν και έχουν παρέλθει 20ημέρες από την επιχείρηση στην κατάληψη στο Κουκάκι και 15 ημέρες  από την απόφαση του Αρχηγού να αντικατασταθεί ο εξοπλισμός των επιχειρησιακών ενστόλων, τα χρήματα έχουν εκταμιευτεί και πιστωθεί και οι Αστυνομικοί έλαβαν εξοπλισμό από πρωτοβουλία .. εμπόρου αντιπροσωπείας επιχειρησιακού εξοπλισμού.

Μετά την επιχείρηση της ΕΛΑΣ στην απόπειρα επανακατάληψης της Ματρόζου, στο Κουκάκι(10/01), ο απολογισμός είχε έξι τραυματίες Αστυνομικούς  και κατεστραμμένο ατομικό και υπηρεσιακό εξοπλισμό για τους Αστυνομικούς της ΟΠΚΕ που επιχειρούσαν στο σημείο. Η ανταπόκριση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ήταν άμεση, ύστερα από παρέμβαση της ΕΑΣΥΑ με αίτημα την αποκατάσταση του κατεστραμμένου ατομικού εξοπλισμού των ενστόλων της μάχιμης Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας με δημόσια δήλωση και ανακοίνωση τύπου (14/01) έγινε γνωστό ότι, “Με εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη κινούνται ήδη οι προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε να χορηγηθούν άμεσα σε αστυνομικούς, που συμμετείχαν στις πρόσφατες επιχειρήσεις εκκένωσης κτιρίων στο Κουκάκι, νέες στολές καθώς και επιχειρησιακός εξοπλισμός που υπέστη φθορές“. Όλοι έσπευσαν να συγχαρούν τη φυσική και πολιτική ηγεσία για την (αυτονόητη) απόφαση της. Και μέχρι εδώ όλα καλά.

Ακολούθησαν άλλες τρεις συναντήσεις της  ΕΑΣΥΑ με τον εα Αντιστράτηγο της ΕΛΑΣ, Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Κωνσταντίνο Τσουβάλα και τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ από τους οποίους και έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι το ποσό ύψους €72.000 εκταμιεύθηκε και πιστώθηκε ως δαπάνη για την αποκατάσταση του ατομικού εξοπλισμού των Αστυνομικών που συμμετείχαν στην επιχείρηση της 10ης Ιανουαρίου στην αποτροπή επανακατάληψης του οικήματος στην οδό Ματρόζου 45 στο Κουκάκι.

Από τις Υπηρεσίες τους, ζητήθηκε στους Αστυνομικούς να καταγράψουν σειριακούς αριθμούς και περιγραφή του ατομικού τους εξοπλισμού που καταστράφηκε ώστε να τους αποδοθεί ο ίδιος εξοπλισμός καθώς η επιχείρηση στην οποία αντεπεξήλθαν απόλυτα επαγγελματικά, κρίθηκε ακραίας βίας σε βάρος τους, με τους καταληψίες να τους απορρίπτουν μέχρι και .. τσιμεντόλιθο!

Eνδεικτικό ήταν το σχόλιο -εκείνων των ημερών – σε αποτίμηση κόστους για τη δαπάνη σε αντικατάσταση του ατομικού εξοπλισμού του κάθε Αστυνομικού, όσων συμμετείχαν στην επιχείρηση στο Κουκάκι, «190€ Haix μπότες , 70€ 5.11 παντελόνι , 65€ χειτωνιο, 600€ αλεξίσφαιρο, συν ότι άλλο έχει η εξάρτηση πάνω, συν τουρνικέ που έχουν πλέον οι περισσότεροι συνάδελφοι, συν φακό συν συν συν»…

Οι περισσότεροι από τους Αστυνομικούς λόγων των τραυματισμών τους, παραμένουν σε αναρρωτική άδεια. Ωστόσο όσοι αστυνομικοί της ομάδας καλούνται σε ημερήσια υπηρεσιακή διάταξη , αναγκάζονται να εκτελούν υπηρεσία με ..δανεικά αλεξίσφαιρα και γιλέκα μεταξύ τους, ντυμένοι με παλαιότερες στολές που είχαν αντικαταστήσει στην πάροδο του χρόνου, καθώς δεν έχει γίνει ακόμα καμία κίνηση από το Αρχηγείο για την αντικατάσταση τους ατομικού τους εξοπλισμού. Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές του NantiaReport.gr – έγινε διανομή στολών κατώτερης ποιότητας – όπως αναφέρουν οι Αστυνομικοί ωστόσο ο ατομικός- υπηρεσιακός τους εξοπλισμός (αλεξίσφαιρα, γιλέκα, εξαρτήσεις θήκες, ζώνες, κλπ) με τον κάθε Αστυνομικό να έχει επενδύσει σοβαρά ποσά -άνω των €1500 κατ άτομο -δεν έχει υπάρξει εξέλιξη και παραμένουν άχρηστα .. σε χρώματα “παραλλαγής”!

Το πρωί της Τρίτης (28/01) οι Αστυνομικοί της ΟΠΚΕ Αθηνών, οι στολές των οποίων είχαν καταστραφεί από τις αμπούλες με χρώμα και τα υλικά τα οποία απέρριπταν από το εσωτερικό του οικήματος της Ματρόζου οι καταληψίες, έλαβαν αντικατάσταση του εξοπλισμού τους, χωρίς να τους χρεωθεί το κόστος αγοράς. Στη λογική “στηρίζουμε όσους μας στηρίζουν”, με πρωτοβουλία της  Ελένης Λέφα ιδιοκτήτριας και εμπορική αντιπρόσωπος  εταιρείας επιχειρησιακού εξοπλισμού, βρέθηκε συμπαραστάτης των Αστυνομικών που επιχείρησαν στην κατάληψη Ματρόζου στο Κουκάκι, ο εξοπλισμός των οποίων καταστράφηκε και προσφέρθηκε να αντικαταστήσει τον ατομικό εξοπλισμό της εμπορικής φίρμας που εκπροσωπεί με μηδενικό κόστος για τους Αστυνομικούς.

“Τέτοιες κινήσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές καθώς η Αστυνομία παρ’ όλες τις εξαγγελίες για οικονομική υποστήριξη των Αστυνομικών προκειμένου να αντικαταστήσουν τον εξοπλισμό τους, δεν έχει δώσει ούτε 1€”! σημειώνουν οι Αστυνομικοί της ΟΠΚΕ