Cold case… στα κρατητήρια της Ασφάλειας Αττικής

Τα αστυνομικά τμήματα έχουν γεμίσει με πειστήρια από εγκληματικές ενέργειες, πολλά από τα οποία φυλάσσονται σε συνθήκες ακατάλληλες και επικίνδυνες.

Cold Case (Παγωμένες Υποθέσεις) στα… κρατητήρια της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Αιματοβαμμένα μαχαίρια, στραπατσαρισμένες σφαίρες βγαλμένες από τα κορμιά θυμάτων, αντικείμενα με τα οποία διαπράχθηκαν άγρια εγκλήματα, ρούχα με γενετικό υλικό και αίματα από σκηνές εγκλήματος, υποθέσεων που έχουν απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη, έγγραφα-σημειώσεις, κοσμήματα, κλοπιμαία, kalashnikovs, πιστόλια, χειροβομβίδες, άλλος οπλισμός ακόμη και απενεργοποιημένες βόμβες (;), βρίσκονται… φυλακισμένα μέσα σε κούτες στα κρατητήρια τμημάτων της Ασφάλειας Αττικής.

Τα γραφεία μετατρέπονται σε αποθήκες πειστηρίων
Ευρήματα και αιματηρά πειστήρια εξιχνιασμένων και ανεξιχνίαστων υποθέσεων της τελευταίας 5ετίας, από δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Αθηνών, βρίσκονται στοιβαγμένα στα κρατητήρια, όπως αποκαλύπτουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στον “Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής”, κάτω από ακατάλληλες συνθήκες που εγκυμονούν κινδύνους για την αλλοίωσή τους, αλλά κυρίως για την υγεία των αστυνομικών καθώς η συσσώρευσή τους αποτελεί σοβαρή εστία μολυσματικών ασθενειών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ανενεργά κρατητήρια, που πλέον χρησιμοποιούνται μόνο για την σήμανση κατηγορουμένων, μετατράπηκαν σε αποθηκευτικούς χώρους αυτών των πειστηρίων. Ακόμη και αυτά όμως γέμισαν και τα πειστήρια έκαναν «έξωση» σε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., καθώς εκκενώθηκαν τα γραφεία τους προκειμένου και αυτά να μετατραπούν σε κλειδαμπαρωμένες αποθήκες εναπόθεσης στοιχείων από νέες υποθέσεις που ερευνώνται ή εξιχνιάστηκαν.
Η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο, σε επίπεδο συνθηκών υγιεινής, εξαιτίας της έλλειψης καθαριότητας μετά τη λήξη των συμβάσεων με τις εταιρείες καθαρισμούς.

Βουνά τα πειστήρια
Τα αποδεικτικά στοιχεία των σοβαρών υποθέσεων έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται στα αστυνομικά γραφεία της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής από το… 2011. Τότε τοποθετείται χρονικά το «μπλόκο» της Εισαγγελίας Αθηνών για την παραλαβή τους, το οποίο διατηρείται μέχρι και σήμερα.
Είχαν γίνει αναλυτικές εκθέσεις κατάσχεσης των πειστηρίων διαφόρων υποθέσεων, είχαν τοποθετηθεί σε κούτες και είχαν μεταφερθεί στην Εισαγγελία, λαμβάνοντας άρνηση παραλαβής. Αυτή η άρνηση προέκυψε από τις φθορές που είχαν προκληθεί σε ράφια και εξοπλισμό εναπόθεσης, αλλά και στην έλλειψη νέων χώρων αποθήκευσης. Ενημέρωσαν πως δεν μπορούν να δεχθούν άλλα τεκμήρια υποθέσεων με αποτέλεσμα αυτά να έχουν στοιβαχθεί με χαρτόκουτα το ένα πάνω στο άλλο στα αστυνομικά κρατητήρια.
Αξίζει να σημειωθεί πως και στους χώρους της Εισαγγελίας φάκελοι δικογραφιών και πειστήρια… κολυμπούν στην υγρασία και στις στάλες της βροχής. Τα ράφια και οι ντουλάπες έχουν κατακλυστεί και τοποθετούνται πλέον σε τραπέζια, καρότσια ακόμη και στους… διαδρόμους.
Ωστόσο, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, αναφέρουν πως δεν μπορούν να βάλουν… σκοπό στα πειστήρια, υπονοώντας ότι σε ενδεχόμενη απώλεια ή αλλοίωση ευαίσθητων πειστηρίων, δεν αποκλείεται ακόμη και να κατηγορηθούν αν χαθούν. Αντίστοιχα προβληματική κατάσταση επικρατεί και στα περιφερειακά τμήματα Ασφαλείας της Αττικής, που και εκεί αποθηκεύονται τα πειστήρια, με το πρόβλημα να είναι λίγο μικρότερο εξαιτίας του μικρότερου όγκου υποθέσεων που χειρίζονται.

Στοίβες με δικογραφίες
Κανείς αρμόδιος δεν είχε προβλέψει αυτή την κατάσταση και κυρίως να βρει λύση στο σοβαρό πρόβλημα, όπως για παράδειγμα κάποιες δικογραφίες να μετατραπούν σε ψηφιακή μορφή, να καταστραφούν τα απαρχαιωμένα χειρόγραφα και να εξοικονομηθεί χώρος για τα πειστήρια τα οποία δεν μπορούν να «εξαφανιστούν». Δικαστικές πηγές αναφέρουν πως υπάρχουν αποθηκευμένες δικογραφίες από υποθέσεις που έχουν τελεσιδικήσει ακόμη και στον Άρειο Πάγο!
Επισημαίνεται πως ακόμη και σήμερα αν βρεθεί λύση για την παραλαβή των πειστηρίων από την Εισαγγελία Αθηνών, θα χρειαστούν τουλάχιστον… 2 χρόνια, για την καταγραφή, ταυτοποίηση και μεταφορά τους.
Να σημειωθεί ότι σε μία επίσκεψη μελών της Διεθνούς Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προκειμένου να ελέγξουν τις συνθήκες που επικρατούν στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής είχε προκληθεί «παρεξήγηση», όταν οι αστυνομικοί δεν άνοιγαν τα κρατητήρια για να μην αποκαλυφθεί ότι εκεί κρατούνται… πειστήρια και όχι κρατούμενοι. Τα μέλη της Επιτροπής νόμιζαν ότι κάτι τους… κρύβεται, με τους αστυνομικούς να τους αποκαλύπτουν τους «κρατούμενους» και να λύνεται η παρεξήγηση.

Πάρκινγκ… για τα κατασχεμένα οχήματα
Σημαντικό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και με τα οχήματα που κατάσχονται στην κατοχή συλληφθέντων για κάθε λογής έκνομες ενέργειες, και κυρίως για διακίνηση ναρκωτικών, μεταφορά μεταναστών, κλοπιμαίων κ.ά..
Τα υπόγεια γκαράζ της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και κυρίως οι εξωτερικοί χώροι στάθμευσης θυμίζουν… αντιπροσωπεία οχημάτων, καθώς έχουν κατακλυστεί από όλες τις μάρκες αυτοκινήτων, τύπων και όγκου, που χρησιμοποιούσαν άτομα, τα οποία κατηγορήθηκαν για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις. Παρουσιάζεται αδυναμία έγκαιρης απομάκρυνσής τους και μεταφοράς τους στον Ο.Δ.Δ.Υ. (Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού) εξαιτίας άλλων γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Η ακινητοποίησή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα στα γκαράζ του αστυνομικού μεγάρου και έξω από αυτό έχει προκαλέσει λειτουργικά προβλήματα στις αστυνομικές υπηρεσίες, για την στάθμευση των αστυνομικών οχημάτων. Παράλληλα ο μεγάλος χρόνος ακινησίας, έχει ξεφουσκώσει τα λάστιχα των κατασχεμένων οχημάτων και εξαντλήσει τις μπαταρίες και την μηχανική τους λειτουργία, οπότε για την απομάκρυνσή τους απαιτούνται γερανοφόρα οχήματα προκειμένου να απομακρυνθούν. Και σε αυτή την περίπτωση, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν, πως αν υπήρχε τρόπος να ξεπεραστεί η «ανελαστικότητα» του δημοσίου, μέρος αυτού του κατασχεμένου στόλου, που αποδεδειγμένα έχει αποκτηθεί με «μαύρα χρήματα» από έκνομες ενέργειες, θα μπορούσε να κατασχεθεί και χρησιμοποιηθεί από κρατικές υπηρεσίες, όπως την αστυνομία, ο στόλος της οποίας έχει «γεράσει» και βρίσκεται στο συνεργείο…

________________________________________

*του Παναγιώτη Σπυρόπουλου |”Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής”

 

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport