Χρυσοχοΐδης: Κάμερες στις στολές για Αστυνομικούς σε ΜΑΤ, ΔΡΑΣΗ και ΟΠΚΕ

Με έγκριση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών δεδομένων, η πρόταση για κάμερες στις στολές των επιχειρησιακών  μονάδων τής ΕΛΑΣ

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξη του στο ΣΚΑΙ γνωστοποίησε τη θετική γνωμοδότηση που ελαβε η πρόταση απο  την Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, και τις επόμενες ημέρες, οι υπηρετούντες σε ΥΑΤ, ΔΡΑΣΗ και ΟΠΚΕ, θα λάβουν στον ατομικό τους εξοπλισμό κάμερες για τους θωρακες στις στολές τους απο τις οποίες θα καταγράφεται η επιχειρησιακή τους ανταπόκριση  .

Αναφορικά με τις διαδηλώσεις, σε ενδεχόμενο εκδήλωσηςεπεισοδίων, θα υπάρχει αποτύπωση της εικόνας. Ο Αστυνομικός βιντεοληπτης των ΜΑΤ με κάμερα σε τηλεσκοπικό κοντάρι, με εμφανές τη φωτεινή ένδειξη εγγραφής (Rec) θα καταγραφεί την επιχειρησιακή ανταπόκριση των συναδέλφων του και όσων ενεργούν τα επεισόδια ενω θα έχει προηγηθεί ενημέρωση με μικροφωνική.

Η προμήθεια έγινε από εταιρεία στο Ισραήλ, μέσω εμπορικού αντιπροσώπου της στην Πολωνία. Οι τεχνικοί της εταιρείας στα τέλη Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί να μεταβούν στην Αθήνα προκειμένου να εκπαιδεύσουν τους Ελληνες Αστυνομικούς των Υπηρεσιών για τη χρήση των καμερών.

Ο αρμόδιος Υπουργός εξέφρασε την προσδοκία για επέκταση της δυνατότητας καταγραφής του συνόλου των περιστατικών μιας επαπειλούμενης εμπλοκής, και επιχειρησιακής τακτικής.  Η κίνηση αυτή για το ένστολο προσωπικό της ΕΛΑΣ θα αποτρέψει  κάθε αποσπασματική παρουσίαση και παραποίηση των πραγματικών περιστατικώ , καθώς και στην αποτροπή  αστυνομικής αυθαιρεσίας στη διάρκεια των συλλήψεων και των κανόνων εμπλοκής.