Χωρίς αποτέλεσμα η ΕΔΕ για ξυλοδαρμούς διαδηλωτών από την ομάδα ΔΕΛΤΑ|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Οι καταγγελίες αφορούσαν σε «ξυλοδαρμούς» διαδηλωτών το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου μετά την επίθεση εναντίον του Αστυνομικού Τμήματος Εξαρχείων.

«Τζούφια» ή χωρίς αποτέλεσμα  φαίνεται πως θα είναι η ΕΔΕ σχετικά με τους καταγγελλόμενους άγριους ξυλοδαρμούς διαδηλωτών από αστυνομικούς της ομάδας ΔΕΛΤΑ, το βράδυ της 17ής Σεπτεμβρίου, μετά την επίθεση στο ΑΤ Εξαρχείων. Οι καταγγέλοντες επικαλούνται άσκηση υπέρμετρης βίας και άγριους ξυλοδαρμούς από τους αστυνομικούς χωρίς αιτία και χωρίς να συμμετέχουν στα επεισόδια. Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ καταθέτουν ότι δεν άσκησαν βία παρά τις επιθέσεις που δέχθηκαν, και η όποια αναγκαία βία ασκήθηκε στο πλαίσιο της δέσμευσης των συλληφθέντων.

Οι καταθέσεις

Για την υπόθεση έχει διαταχθεί από το αρχηγείο της Αστυνομίας Ένορκη Διοικητική Εξέταση, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων συνελήφθησαν εννέα άτομα,  μεταξύ αυτών πέντε ανήλικοι, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν επιθέσεις με γκλομπ και μοτοσικλέτες με αποτέλεσμα να σπάσουν χέρια και να προκληθούν τραύματα στα πρόσωπά τους.

Την περασμένη Πέμπτη κλήθηκαν από τα αρμόδια στελέχη του Εσωτερικών Υποθέσεων να καταθέσουν πέντε άτομα από τα συνολικά δέκα που φέρονται να έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού, όπως και περίπου δέκα αστυνομικοί της ομάδας Δέλτα. Την ίδια ημέρα κατέθεσε η δικηγόρος Αντωνία Λεγάκη, η οποία εκπροσωπεί 19χρονο φοιτητή, ο οποίος υποστηρίζει ότι αστυνομικοί του πάτησαν το πόδι με μοτοσικλέτα σπάζοντας ένα δάχτυλο.

Καταγγελίες και ιατρικές γνωματεύσεις

Για τις τέσσερις από τις εννιά περιπτώσεις των θυμάτων έχουν διαταχθεί εισαγγελικές παραγγελίες για να πραγματοποιηθούν ιατροδικαστικές γνωματεύσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και πως προκλήθηκαν οι σωματικές βλάβες. Παράλληλα, όμως, υπάρχουν, σύμφωνα με την κ. Λεγάκη, οι ιατρικές γνωματεύσεις από τα νοσοκομεία όπου μεταφέρθηκαν οι νεαροί, οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα καταθέσει και ένας 13χρονος που, σύμφωνα με τις καταγγελίες, ήταν πεσμένος στο δρόμο με χειροπέδες και δέχθηκε χτυπήματα με γκλοπ με αποτέλεσμα να σπάσουν τα χέρια του, ενώ θα κληθούν και οι γονείς των θυμάτων.

“Αναίτιες επιθέσεις”

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι οι πέντε νεαροί που έχουν καταθέσει μέχρι στιγμής υποστήριξαν ότι «δέχθηκαν αναίτιες επιθέσεις από πάνοπλους αστυνομικούς, οι οποίοι τους χτύπησαν με μανία, χωρίς να είχαν οι ίδιοι συμμετοχή στα επεισόδια».

Από την πλευρά τους οι άνδρες της ομάδας Δέλτα ισχυρίστηκαν ότι οι «νεαροί είχαν πάνω τους μολότοφ, ότι συνολικά εκείνο το βράδυ μπορεί να έπεσαν ακόμα και 50 αυτοσχέδιες βόμβες και ότι η βία που ασκήθηκε ήταν αποκλειστικά στο πλαίσιο ακινητοποίησης ατόμων που έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή τους, χωρίς να υπάρχει εκδικητική μανία ή πρόθεση τραυματισμών». Σημειώνεται ότι στο σημείο των συμπλοκών υπήρχαν πέντε ομάδες ΔΕΛΤΑ συν τους επικεφαλής, δηλαδή περίπου 50 αστυνομικοί που θα κληθούν να καταθέσουν. Ζήτημα αναγνώρισης τυχόν δραστών των καταγγελλόμενων ξυλοδαρμών, προς το παρόν δεν τίθεται, καθώς οι περισσότεροι από τους ένστολους ήταν “κρανοφόροι ή μασκοφόροι”…

*του Π.Σπυρόπουλου