Χίος: Προσπαθούν να διαφύγουν από το νησί… κολυμπώντας

Παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Χίο, λόγω της διαδικασίας επαναπροώθησης και της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και επιχειρούν να διαφύγουν από το νησί .. κολυμπώντας.

image

Απόγνωση και αγανάκτηση σε πρόσφυγες και μετανάστες που εδώ κι ενάμιση μήνα παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Χίο, προκαλεί η αργή διαδικασία τόσο της επαναπροώθησης όσο και της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.
Οι ελπίδες τους είτε για θετική έκβαση στο αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλλει είτε για επιστροφή στη γείτονα χώρα, σύντομα διαψεύστηκαν με αποτέλεσμα πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες να απεργάζονται ακόμα και ευφάνταστα σχέδια φυγής τους από τη Χίου.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του politischios.gr το πρωί της Δευτέρας (09/05) τέσσερις  Μαροκινοί, με τη χρήση κουλούρας επιχείρησαν να διαφύγουν κολυμπώντας από τη Χίος προς τον Τσεσμέ. Στην προσπάθειά τους έγιναν αντιληπτοί από αλιευτικό σκάφος που τους περισυνέλλεξε και τους παρέδωσε σε σκάφος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου.
Αυτό όμως δεν ήταν και το μοναδικό περιστατικό, αφού και σήμερα το πρωί, ακόμα δύο πρόσφυγες επιχείρησαν να επιστρέψουν στην Τουρκία με τον ίδιο τρόπο.
«Μερικοί από αυτούς έχουν δηλώσει οικειοθελώς ότι επιθυμούν να επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία ενώ οι υπόλοιποι δεν αντέχουν άλλο την αναμονή. Προς το παρόν όμως η κατάσταση είναι υπό πλήρη έλεγχο», ανέφερε στον «π» στέλεχος του Λιμεναρχείου Χίου
______
*Παντελής Φύκαρης,” Πολίτης Χίου “